Den 4. bølgen er underveis…

people sitting on chair inside room

Den fjerde koronavirusbølgen fortsetter å vokse i Spania. Det 14 dagers kumulative antallet tilfeller per 100.000 innbyggere har steget til 174,52   og nærmer seg 250-terskelen som antas å indikere en situasjon med «ekstrem risiko».

 Forekomsten av koronavirus i Spania fortsetter å øke dag for dag. Den siste rapporten fra det sentrale helsedepartementet, utgitt torsdag, gjenspeiler en ny økning i det 14 dagers kumulative antallet tilfeller av coronavirus per 100.000 innbyggere. Regionene Madrid, Baskerland og Navarra, samt de nordafrikanske byene Melilla og Ceuta, har allerede overskredet 250-merket. Denne økningen gjenspeiler det faktum at flere og flere coronavirus-tilfeller blir diagnostisert. I går rapporterte departementet 9901 infeksjoner – det er nesten 3000 flere enn forrige torsdag, da tallet var 7 041. For to uker siden, den 25. mars, var antallet 6393 tilfeller, 3500 færre enn de som ble rapportert torsdag. Veksten i infeksjoner vedvarer og øker gradvis. Et annet datapunkt som gjenspeiler denne økningen er positiviteten til koronavirus-tester: 8,18% av de utførte kom tilbake positive, ifølge torsdagens rapport, sammenlignet med 6,84% for en uke siden.

Pandemien forverres i alle Spanias regioner bortsett fra på Kanariøyene og Catalonia. Den største økningen, for nå, er i Andalusia, hvor forekomsten av viruset har vokst med 40% siden forrige torsdag. I den nordafrikanske byen Ceuta har tallet steget 47,77% på syv dager. Navarra er regionen med høyest forekomst, 379,46, etterfulgt av Madrid med 315,49 . Områdene med lavest  er Valencia (34,64), Balearene (64,27), Galicia (67,33) og Murcia (67,36). Situasjonen er også verre i landets intensivavdelinger, med 20,26% av sengene okkupert av Covid-19 pasienter, sammenlignet med 20,09% dagen før. Dette tallet har vokst på daglig basis i flere dager nå, og har kommet tilbake til nivåer som ligner de som ble sett i midten av mars, da den tredje bølgen av epidemien i Spania var avtagende. Denne fjerde bølgen begynner i en tid da landets intensivavdelinger allerede er under mye press. Regionene med den verste situasjonen er La Rioja (39,62%), Catalonia (38,58%) og Madrid (38,56%). Under koronaviruspandemien har høye ICU-okkupasjonsrater gått foran en økning i Covid-19-dødsfall. Torsdag rapporterte helsedepartementet om 142 flere ofre, og det totale antallet dødsfall i Spania var 76.179 så langt. Den virkelige figuren vil imidlertid sannsynligvis være høyere gitt at tusenvis av mennesker døde i den første bølgen uten å bli testet for viruset.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler