Ibiza by dyrest i Spania
I 12 år har San Sebastián i Baskerland vært byen med de høyeste eiendomsprisene i Spania. Men Ibiza by, hovedstaden på den baleariske øya Ibiza, har nå overtatt denne plassen, med priser som nådde € 3.709 per kvadratmeter i andre kvartal, ifølge den siste statistikken fra regjeringen.
Politikere og eiendomseksperter er enige om at turismen er hovedfaktoren som driver opp kostnadene for eiendommer. Prisveksten på Ibiza by har vært svimlende og noe uventet. Under eiendomsboblen på begynnelsen av 2000-tallet forble prisene i den baleariske byen relativt rimelige. Blant kommuner med en befolkning på mer enn 25 000, hadde Ibiza by de 45. dyreste boligene, bak steder som bl.a. Cádiz, Getafe (Madrid) og El Prat de Llobregat (Barcelona), ifølge offisiell statistikk fra andre kvartal 2008.
Men alt det endret seg når eiendomsboblen sprakk. I andre kvartal 2009 hadde Ibiza by allerede hoppet opp til 26. plass. Og for fem år siden lå den på åttende plass, bare hengende bak San Sebastián, Madrid og Barcelona, og flere velstående utmarksområder i disse to storbyene. Verdien av eiendommer i Ibiza by har steget 56,5% de siste fem årene. Bare L’Hospitalet de Llobregat i Barcelona så en høyere prisøkning, med en økning på 58%. Men L’Hospitalet de Llobregats utgangspunkt var langt lavere, ettersom prisene havnet bakpå i krisen. I Ibiza by falt prisene mindre og hoppet tilbake mye tidligere.
Faktisk er de seks dyreste kommunene akkurat nå – Ibiza by, etterfulgt av San Sebastián, Santa Eulària des Riu (også på øya Ibiza), Sant Cugat del Vallés (Barcelona-provinsen), Barcelona og Madrid. Bare i Ibiza by og Santa Eulària er leilighetene nå verdt mer enn de var før krisen – henholdsvis 27% og 19%.
Prisøkningen skyldes en «kombinasjon av en rekke faktorer», sier Elena López, kommunalråd for Sosialistpartiet (PSOE), som hadde tilsyn med boligavdelingen for boliger under den forrige perioden, og nå har ansvaret for byutvikling. “Ibiza by dekker 11 kvadratkilometer (10 ganger mindre enn Barcelona og 60 ganger mindre enn Madrid). Førti prosent av dette er bygget land, og resten er konsolidert bymark. Dermed er praktisk talt alt tatt.» «Vi har en begrenset mengde land og vi har ikke muligheten til å spre oss ut til kommuner i nærheten hvis vi ikke finner det vi vil», sier en representant for meglerbransjen på øya.
AV: TOM BJØNØ