Arbeiderproduktiviteten i USA faller

orange and black cargo containers

Arbeidstimer økte med en sesongjustert, årlig rate på syv prosent i perioden juli til september, mens produksjonen økte bare 1,7 prosent. Dette er den verste produktivitetsnedgangen siden andre kvartal 1981, da produktiviteten gikk ned 5,1 prosent. Økonomer hadde ventet en mildere nedgang på rundt 1,5 prosent.

Produktiviteten steg i første halvår ettersom produksjonen steg med 8,1 prosent i første kvartal og 8,5 prosent i andre, og økte veksten i timeverk. Produktivitetstallet for andre kvartal ble revidert opp til 2,4 prosent vekst fra det tidligere anslaget på 2,1 prosent da produksjonen ble revidert opp og timeverkene revidert ned. Sammenlignet med for et år siden er produksjonen opp 6,1 prosent og timeverk er opp 6,7 prosent, noe som gir et produktivitetstap på 0,5 prosent. Det er den største årlige nedgangen på 10 år.

Det er sannsynlig at produktivitetsnedgangen reflekterer mangel på forsyning, som mange bedrifter har sagt hindrer dem i å kjøre på full produksjon. I tillegg kan mangel på arbeidskraft få arbeidsgivere til å presse eksisterende arbeidere til å jobbe lengre timer, noe som kan skade produktiviteten, og ansette mindre produktive arbeidere. Arbeidsproduktiviteten i industrien falt 1,0 prosent i tredje kvartal 2021, ettersom produksjonen økte med 5,7 prosent og timeverkene økte med 6,7 prosent. I den varige produksjonssektoren økte imidlertid produktiviteten med 1,4 prosent fordi produksjonen hoppet 9,9 prosent mens arbeidstimer vokste 8,4 prosent. Ikke-varig produksjon, som er nesten fem ganger så stor som det varige segmentet, så en produktivitetsnedgang på 2,6 prosent, ettersom produksjonen vokste bare 1,3 prosent og arbeidstimer økte med 4 prosent.

Sammenlignet med tredje kvartal i fjor økte den totale produksjonsproduktiviteten med 2,4 prosent, ettersom timearbeidet vokste 3,8 prosent mens produksjonen steg med 6,3 prosent. Varig produktivitet er opp 3,2 prosent på en 6,8 prosent produksjonsgevinst og 3,5 prosent økning i arbeidstimer. Ikke-varig produktivitet økte med 1,3 prosent årlig, med en produksjon på 5,8 prosent og timene med 4,4 prosent. De langsiktige tallene tegner et bilde av hvordan pandemien omformet økonomien. Arbeidstimer er fortsatt én prosent under fjerde kvartal 2019, det siste kvartalet er ikke påvirket av pandemien, og produksjonen er 1,8 prosent høyere. Arbeidstimer i industrien er 3,3 prosent under det prepandemiske nivået, men produksjonen har hoppet, og presset produktivitetsindeksen opp 4,6 prosent.

Relaterte artikler