Kan bli “supersøndag”

Den spanske regjeringen ledet av sosialistpartiet (PSOE) med statsminister Pedro Sánchez i spissen, vurderer å holde nyvalg 26. mai 2019 – samme dag som Spania skal stemme i lokale og regionale valg samt valget til Europaparlamentet. 

Arbeidsminister José Luis Ábalos sier at regjeringen ikke utelukket å avholde valg til Cortes  som en del av en “Super søndag”. Dette er første gang et medlem av PSOEs sentrale lederskap har snakket åpent om denne muligheten.  Sánchez bekreftet senere at 26. mai var et av flere alternativ man diskuterte, men at beslutningen ikke er tatt ennå. “Jeg vil utlyse nyvalg når jeg tror det er gunstig for landets generelle interesse. Jeg skal ikke gjøre det for mitt partis interesse, og ikke selvsagt, fordi en eller annen ber meg om det,“ sa Sánchez i Madrid under en konferanse organisert av avisen The Economist.

Regjeringen har tre hovedalternativer: I mars, 26. mai,  eller neste høst. Ábalos synes å være den sterkeste tilhengeren av et tidlig valg.  Han håper  at partiet hans vil tjene på at valget foretas raskt,  for å utnytte den økning i popularitet, som  ulike meningsmålinger har vist, samt å forhindre eventuelle tilbakeslag som kan komme om det blir umulig å få gjennom budsjettet. Sánchez, som kom til makten i begynnelsen av juni etter et mistillitsforslag mot PP og Mariano Rajoy, leder en minoritetsregjering med bare 84 av 350-seter i Underhuset. Uten støtte fra andre parter kan ikke PSOE få godkjent  et nytt budsjett og må styre etter det gamle budsjettet designet av PP.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler