Nei til legalisering av cannabis

closeup photo of cannabis plant

Spørsmålet om legalisering av marihuana har avslørt splittelser i den spanske regjeringen, som ledes av en sentrum-venstre koalisjon av sosialistpartiet PSOE og juniorpartner Unidas Podemos. 

PSOE stemte tirsdag imot et forslag om å legalisere cannabis til fritidsbruk, selv om dette innebar å tilpasse seg det konservative folkepartiet, Partido Popular (PP) og  nasjonalistpartiet Vox , som også motsatte seg tiltaket. Takket være den usannsynlige enigheten blant disse gruppene, ble forslaget avvist, med 75 stemmer for, 263 imot og ni blanke stemmer. PSOE er bare villig til å vurdere å legalisere marihuana for medisinske formål, et problem som skal undersøkes av et nylig nedsatt underutvalg i parlamentets underhus, Deputatskongressen. Når det gjelder avkriminalisering av cannabis til eget bruk , var PSOEs innvending tirsdag nesten like kategorisk som høyresiden. «Dette er ikke et spørsmål om høyre eller venstre, det er et spørsmål om folkehelse,» sa PSOE -lovgiver Daniel Vicente i kongressen og la til: «Vi er et regjeringsparti.»

Forslaget om å legalisere marihuana til eget bruk ble fremmet av den venstreorienterte gruppen Más País, som ledes av Íñigo Errejón. «Dette handler om å regulere det som allerede er normalt på gaten,» sa Errejón til kongressen. «Jeg vet ikke hvilket land du bor i, men jeg kjenner landet jeg bor i, og i dette gjør den som ønsker det, å konsumere marihuana, selv om det er forbudt.» Más País -lederen hevdet at forbud mot marihuana bare fører til «mer forbruk, mer kriminalitet og mer helseskade», mens legalisering av stoffet ville ta virksomheten ut av » hendene på mafiaene .» Ved å gjøre det lovlig, hevdet han, ville salg av marihuana være underlagt helsekontroll, og Spania ville fremme en juridisk økonomisk aktivitet som har vært veldig lukrativ i land som Canada, der det har vært lovlig siden 2018. Til forsvar for tiltaket, siterte han en rapport fra det autonome universitetet i Barcelona, ​​som anslår at legalisering av marihuana kan skape opptil 100 000 arbeidsplasser gitt et forretningsvolum på 3,3 milliarder euro. Más País -lederen anklaget motstandere av initiativet, spesielt PSOE for «hykleri.»

Forslaget ble støttet av venstreorienterte og regionale grupper, inkludert Unidas Podemos, det baskiske partiet EH Bildu, Kanarikoalisjonen (CC), Den galisiske nasjonalblokken (BNG) og de pro-katalanske uavhengighetspartiene.   Unidas Podemos og ERC har også kunngjort lignende forslag for å legalisere marihuana som vil bli brakt for kongressen. Sentrumspartiet Ciudadanos, som stemte for initiativet, beskyldte venstrepartiene for å drive «racing» for å være de første som la frem ideen, en kritikk som ble gjentatt av det baskiske nasjonalistpartiet (PNV), som avsto.

Med PSOEs beslutning om å stemme mot legalisering av marihuana, kom det ikke bare i strid med sin koalisjonspartner, men også med sine allierte i parlamentet. Som leder for en minoritetsregjering trenger den spanske statsministeren Pedro Sánchez støtte fra andre partier for å vedta sentral lovgivning, for eksempel budsjettet. Stemmer fra ERC, for eksempel, var nøkkelen til godkjenningen av 2020 -budsjettet, samt innsettelsen av  Sánchez som statsminister.  Til tross for dette var PSOE kategorisk i avvisningen av forslaget  og  kritiserte Errejón for å ville legalisere et stoff med potensielt skadelige psykologiske effekter, samtidig som det krevde bedre offentlig politikk for å beskytte psykisk helse. Høyrepartiene i kongressen var like kritiske til tiltaket. «Forbruk av narkotika er verken en grunnleggende rettighet eller en frihet,» sa PP -lovgiver Elvira Velasco, mens Vox – politiker Juan Luis Steegmann, lege av yrke, beskrev de negative effektene av cannabisbruk på helsen. «I stedet for Más País bør du kalle deg Más Hachís [mer hasj],» spøkte han. Skillelinjene i koalisjonsregjeringen var tydelige tirsdag, men begge parter unngikk åpent å kristisere hverandre.  Unidas Podemos lovgiver Lucía Muñoz fortalte ganske enkelt PSOE at partiet ikke vil være i stand til å unnslippe en debatt om saken – ytterligere to forslag om legalisering av marihuana kommer til å bli fremmet for kongressen.

kilde: elpais.com

Relaterte artikler