Volden griper om seg i Barcelona

Barcelona cityscape overlook

En kvinne ble i begynnelsen av september knivstukket til døde i Barcelona under forsøk på ran av en mobiltelefon.  Hendelsen fant sted i et underholdningsdistrikt i Port Olímpic, der offeret ble varslet av et vitne om at en mann stjal mobiltelefonen hennes. Kvinnen henvendte seg til sikkerhetsvakten, som anholdt tyven, men da tok overfallsmannen fram en kniv og angrep dem begge.

Det katalanske politiet har åpnet etterforskning av hendelsen, som fant sted rundt klokka 03.00 inne i en nattklubb kalt Smar. Den mistenkte flyktet fra åstedet. Begge stikkofrene ble ført med ambulanse til Hospital del Mar, der kvinnen senere døde av et sår i brystregionen.  Dette er den siste saken i en økende trend etter en måned preget av en kraftig økning  i kriminaliteten i den katalanske hovedstaden.

Ordføreren i byen, Ada Colau, har gitt den regionale regjeringen skylden, mens opposisjonspartier i bystyret sier det skyldes Colaus ineffektive politikk som har skylden. “Å se politi på gata plager henne,” sier Lorena Roldán, leder for sentrum-høyrepartiet Ciudadanos  i det katalanske parlamentet. Hennes gruppe forsvarer en reform av straffeloven for å skjerpe straffene for lovbrytere. Lokale myndigheter har innrømmet at byen opplever “en sikkerhetskrise”, og den amerikanske ambassaden sendte nylig ut et sikkerhetsvarsel som advarer besøkende om å være årvåken. Politiet beskylder grupper av organiserte ungdommer for mye av gatekriminaliteten som finner sted i Barcelona.

Hittil i år har 13 mennesker blitt drept av kriminelle. I tillegg har antall ran steget dramatisk de siste månedene.  Det kom inn 49.300 anmeldelser for kriminelle handlinger de tre første månedene i år, etter det har det blitt enda verre.  Halvparten var for tyveri. Men den største bekymringen er økningen i voldelige ran (28%), som alene representerer rundt 40 saker hver dag.

Det katalanske regionale regionspolitiet, Mossos d’Esquadra, og det spanske nasjonale politiet har gått sammen for å bekjempe kriminaliteten.  Siden april har offiserer fra begge byråene patruljert den katalanske hovedstaden for å slå ned på tyveri, narkotikaomsetning, lommetyverier og kriminell aktivitet langs strandpromenaden og i nabolaget La Mina, i Sant Adrià de Besòs.  Kriminaliteten i Barcelona steg 17% i 2018 og 9% i første halvdel av 2019.  Det har også vært en økning på 30% i voldelige tyverier.

Det er ingen hemmelighet at innvandrergjenger står for hovedelen av problemene. Det nasjonale politiet kontrollerer innvandringsstatusen til pågrepne mistenkte – det har eksklusive fullmakter over dette – og aktiverer utvisningsprosedyrer for gjentatte lovbrytere.  I mai opprettet det katalanske politiet et dedikert team for å overvåke grupper av ungdommer som får skylden for mange av de voldelige forbrytelsene som ble begått i Barcelona sentrum.

Mossos er allerede kjent med rundt hundre individer som er blitt arrestert flere ganger for å ha stjålet fra pendlere. Under aksjoner  sjekker det nasjonale politiet nå de mistenktes juridiske status i Spania.  Ettter en nylig aksjon mot lommetyverier på en T-banestasjon anholdt det nasjonale politiet 22 individer for å ha brutt innvandringslovene, og de med lang kriminell post vil bli utvist fra landet. Totalt 221 lommetyver har forbud mot å oppholde seg på T-banen. 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler