Dette skjedde under knivangrepet i Barcelona

Alt skjedde veldig fort. Knapt 15 sekunder gikk fra da Abdelouahab Taib ropte «Allah!» Og prøvde å stikke en kvinnelig politimann med en 20 cm lang kniv, og kvinnen – som ble jaget av den ville angriperen inn i en smal korridor på politistasjonen i bydelen Cornellà i Barcelona – skjøt fire skudd mot ham fra sitt tjenestevåpen og drepte ham. «Jeg hadde følelsen av at han skulle drepe meg og at dette var et terrorangrep,» sa offiseren i sitt rettsavhør, som den spanske storavisen EL PAÍS har fått tilgang til. Angrepet, som skjedde mandag, blir undersøkt av to forskjellige domstoler. Spanias nasjonale høyesterett, Audiencia Nacional, har til oppgave å avgjøre om hendelsen, som den regionale Mossos d’Esquadra i utgangspunktet hevdet, var et «isolert terrorangrep». Den andre er en lokal domstol i Cornellà, som undersøker politiets handlinger. Advokaten som representerer   angriperens familie har annonsert at de vil ta rettslige skritt etter skytingen.

På tirsdag intervjuet retten de to offiserene som var involvert i hendelsene: den kvinnelige offiseren som skjøt mannen, og sersjanten som var sammen med henne, og som også prøvde å avvise angriperen. Den versjonen som disse to  har gitt  til domstolene, er i hovedsak den samme som den offisielle versjonen gitt av Mossos, og ifølge en rekke kilder er det støttet av bildene som er fanget opp av sikkerhetskameraene på   politistasjonen. Like før klokka 6 på morgenen, ringte Taib på  intercomanlegget utenfor og sa at han ønsket å «foreta en forespørsel» uten å spesifisere hva han ønsket. Den kvinnelige offiseren åpnet døren for å la ham komme inn, og  åpnet så døren til båsen hun arbeidet  i – et område med en glassfront hvor offiserer håndterer besøkende av sikkerhetshensyn. Han sa: ‘Jeg var …’ Han tok så en kniv ut fra beltet, hevet den og ropte  ‘Allah’, sa offiseren, og la til at hun også hørte andre ord på arabisk som hun ikke forstod.

Taib kastet seg mot henne over disken og prøvde å stikke henne med kniven. Officeren «reagerte ved å trykke tilbake» fra bordet og rullet tilbake på kontorsstolen hun satt på, som hadde hjul. «Kniven satt ikke fast i bordet fordi den ikke var rettet mot bordet, det var rettet mot meg,» sa hun til en dommer, offentlige anklager og forsvarsadvokat. «Kniven var stor, jeg kan se den for meg i tankene mine, den måler mer enn to håndbredder,» la hun til. Polititjenestekvinnen løp ut av kabinen, kom inn i en korridor og ba om hjelp fra sersjanten, som nettopp var kommet på jobb for å starte morgenskiftet. Angriperen løp etter ham. Det var da begge offiserer trakk sine våpen og siktet på ham. Sersjanten uttalte at han ropte    «frys»  minst to ganger, men angriperen brød seg ikke om det. Begge politifolkene la til at «Taib senket ikke kniven», men i stedet fortsatte å true med den.

De to offiserene rygget bakover, uten å ta øynene til Taib, til han var en meter fra den kvinnelige offiseren. Det var da hun skjøt det første skuddet, noe som ikke  stoppet ham. Kilder fra etterforskningen har forklart at det var fire skudd,  tre av dem traff målet sitt, i mannens ben, arm og hode. «Hvis han hadde fortsatt, ville han ha satt min fysiske sikkerhet i fare, så vel som sersjantens. I sin vitneuttalelse støttet sersjanten den kvinnelige offiserens versjon av hendelsen og sa at han innså at livet hans var i fare, og hvis kollegaen ikke hadde skutt, ville han gjort det selv uten tvil. Han la til: Hun gjorde det før meg. «En annen offiser ga også en uttalelse og forklarte hvordan han ankom i korridoren da Taib allerede lå på gulvet, men  fortsatt beveget seg. Han bøyde sig ned og tok kniven fra ham. Kilder som har sett sikkerhetskameraets bilder av hendelsen, sier at angrepet på offiseren er «klart og tydelig», og at Taib hadde tenkt å ta livet av henne. Denne hypotesen støttes videre av det faktum at han straks etterpå løp  etter henne med kniven. Selve skuddene ble imidlertid ikke registrert fordi  korridoren  ikke har kameraer.

Mossos d’Esquadra klassifiserte i første omgang hendelsen som et «isolert terrorangrep.» Men personlige opplysninger om Taib har siden dukket opp, inkludert det faktum at han erkjente for sin spanske kone at han var homoseksuell og at han var bekymret for hvordan dette ville bli sett på i det muslimske miljøet. Han hadde også nylig skilt seg fra  sin kone og var i ferd med å flytte ut av familiens hjem, som ligger bare 150 meter fra Cornellà politistasjon. Han hadde etterlatt seg en melding til sin kone: «Jeg går, inshallah, til det store stedet der oppe», så vel som to andre papirbiter med tekster på arabisk, inkludert setninger adressert til Allah der han ber om velsignelse for det han skal gjøre. Ifølge kilder fra statsadvokaten angrep Taib offiseren «med sikte på å drepe eller dø mens han drepte.»   Anklageren hevder at han søkte en slags religiøs frelse for det han trodde var syndig ved  å være homoseksuell. Angrepet kom bare tre dager etter ettårsjubileumet for terrorhandlingene som ble gjennomført i Catalonia i 2017, der 16 personer ble drept i to separate hendelser, den første i den sentrale Las Ramblas-bulevarden i Barcelona og den andre i kystbyen Cambrils. Ifølge politiets kilder hadde Taib ingen tidligere strafferegistre og var ikke på radaren til myndighetene når det gjaldt terrorisme eller radikalisering.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler