Overdrevet alvorlighetsgrad av Omicron

Den nye varianten av koronaviruset resulterer i en mild sykdom, uten fremtredende symptomer, sa Angelique Coetzee, president i South African Medical Association lørdag.

Verdens Helseorganisasjon (WHO)  karakteriserte på fredag den nye sørafrikanske stammen som bekymringsfull, ettersom den rapporteres å bære på et stort antall mutasjoner, 32, som muligens gjør den mer smittsom og farlig. WHO har kalt den Omicron, den femtende bokstaven i det greske alfabetet. 

«Dette er en mild sykdom med symptomer som muskelsmerter og tretthet i en dag eller to som ikke føles bra. Så langt har vi funnet ut at de som er smittet ikke lider  tap av smak eller lukt. De kan ha en mild hoste. Noen av de smittede blir for tiden behandlet hjemme, sa Coetzee. Tjenestekvinnen påpekte at sykehus ikke har blitt overbelastet av Omicron-pasienter og at den nye stammen bare har blitt oppdaget hos vaksinerte personer. Samtidig kan situasjonen være annerledes for uvaksinerte.

«Vi får vite dette først etter to uker. Ja, det er kommuniserbart, men foreløpig vet vi som leger ikke hvorfor det genereres så mye oppstyr mens vi fortsatt undersøker det. Vi får vite det først etter to til tre uker siden det er noen innlagte pasienter og dette er unge mennesker i 40-årene eller yngre, la Coetzee til. Presidenten kritiserte også at avgjørelsen fra enkelte land om å forby flyreiser fra Sør-Afrika er for tidlig siden det ikke er nok informasjon om hvor farlig det er. Etter rapporter om den nye varianten har USA, EU, Canada, Israel, Australia og andre land begrenset reiser fra forskjellige sørafrikanske nasjoner på grunn av helserisiko.

Relaterte artikler