Voldsomme uroligheter i Beirut

Det hele startet foran en demonstrasjon i Beirut, der demonstranter krevde  å få  fjernet en dommer som ledet en etterforskning av den dødelige havneeksplosjonen i august 2020. Demonstrasjonen var arrangert av Hizbollah, den Iran-knyttede organisasjonen som har fått skylden for eksplosjonen.

 Det libanesiske Røde Kors rapporterte om seks drepte under de   væpnede sammenstøtene i hovedstaden. Den libanesiske innenriksministeren Bassam Mawlawi sa til journalister at snikskyttere og bevæpnede menn «skjøt folk i hodet», mens fire B7 -raketter ble skutt ut i luften, i den verste voldsbølgen  den ødelagte hovedstaden har sett på mer enn 10 år. Hundrevis av tilhengere av Hizbollah, støttet av Iran, og dets viktigste sjiamuslimske allierte, Amal, marsjerte mot byens tinghus da skarpskyttere skjøt mot demonstranter fra hustakene og tvang demonstranter og journalister til å ta dekning, heter det i en uttalelse fra landets innenriksminister. fra hæren og lokale stasjoner.

Sosiale mediebilder viste maskerte våpenmenn, tilsynelatende tilknyttet demonstrantene, som avfyrte AK-47 fra smug og bak søppelfyllinger og gatehindere. Episenteret for volden, Tayouneh-området, er nær arnestedet til den libanesiske borgerkrigen 1975-1990, og har reist spøkelset om økt vold i det kriseherjede landet. Skuddene og rakettene så ut til å stoppe omtrent fire timer etter at kampene begynte. Noe av trafikken kom tilbake til gatene i hovedstaden da libanesiske Røde Kors og sivile forsvarsteam evakuerte sjokkerte  innbyggere. I en felles uttalelse beskyldte Hizbollah og Amal det høyreorienterte kristne partiet og de libanesiske styrkene, for å stå bak snikskytterangrepene. Partiet, som tidligere hadde truet med å sende motdemonstranter til protester som var planlagt torsdag, har ikke svart på anklagene.

Hizbollah har vært en sterk motstander av Tarek Bitar, den populære dommeren som leder etterforskningen av eksplosjonen i Beirut, og som har søkt straffeforfølgelse av embetsmenn på høyt nivå. Denne uken utstedte dommeren en arrestordre på lovgiver Ali Hassan Khalil, en høytstående embetsmann i Amal og tidligere finansminister. Siden han ble utnevnt i februar, har dommer Tarek Bitar, som også leder Beiruts straffedomstol, oppsøkt topp politiske og sikkerhetsansatte for avhør i etterforskningen av eksplosjonen i Beirut. Han er den andre rettslige etterforskeren som leder etterforskningen. Den første ansvarlige dommeren ble fjernet fra vervet etter at to tidligere ministre som ble anklaget i etterforskningen, lyktes med et begjæring om å få han fjernet.

Kilde: bles.com

Relaterte artikler