Politisk feber i USA

En ny rapport sier at det amerikanske justisdepartementet  nylig intervjuet den sparkede FBI-direktøren James Comey, i det som blir beskrevet som «en indikasjon på  at kontoret seriøst vurderer» om byråets tidligere nestleder Andrew McCabe, bør møte kriminelle anklager.

Washington Post skriver:  Justisdepartementets generalinspektør Michael E. Horowitz anklaget McCabe i april for villedende forklaringer fire ganger – tre av dem under ed – omkring beslutningen om  å godkjenne utlevering av hemmeligstemplet materiale til media. Horowitz refererte funnene til D.C. Attorney’s Office for å avgjøre om skal opprettes straffeforfølgning.  Å lyve til føderale etterforskere kan innebære opptil  fem års fengselsstraff, selv om McCabe bestrider at han med vilje villedet noen. Etter intervjuet med Comeys ser det ikke ut til at etterforskerne har kommet noe nærmere en endelig konklusjon,  og folk som er kjent med prosessen, sier det ikke er overraskende gitt påstandene McCabe står overfor. En henvisning fra inspektørens generalsekretær garanterer ikke at saken vil bli arkivert. McCabe s advokat, Michael Bromwich, utstedte en uttalelse som svar på det han beskriver som en «ekstremt forstyrrende»  lekkasje fra statsadvokatkontoret.

«For litt over en måned siden bekreftet vi at vi var blitt informert om at en kriminell henvendelse til US Attorney’s Office hadde blitt gjort med hensyn til Mr. McCabe. Vi sa da på det tidspunkt at vi var sikre på at, med mindre det er uhensiktsmessig press fra ovenfra, ville US Attorney’s Office konkludere med ikke å ta ut tiltale.  Vårt syn har ikke endret seg. » Justisminister Jeff Sessions, som handler på anbefaling av FBIs kontor for profesjonelt ansvar, avskjediget McCabe 16. mars. Grunnen var at Sessions mente at McCabe hadde lekket interne opplysninger til media og samtidig løyet under avhør, til og med under ed.

Dette er endel av konflikten mellom tidligere FBI-sjefer utnevnt av Barack Obama og demokratene på den ene siden og president Donald Trump og republikkanerne på den andre.  FBI er anklaget for å ha inntatt roller som ikke er organisasjonen verdig ved å hjelpe til med å skape «drittpakker» om Trump. Debatten som foregår i USA om dette kommer ikke fram i norsk presse, derfor vil vi prøve å rapportere stemningen i USA så godt vi kan. Den er nemlig svært preget av hat og mistenksomhet mellom grupper og de politikere i Washington. Den etablerte pressen, CNN, New York Times og Washington Post, har nesten uten opphold ført en anti-Tump kampanje siden han ble nominert som republikkansk presidentkandidat. På den andre siden står medier som Fox News.

Dagens eksempel på agendaen er New York Times som rapporterte fra en opptreden Trump hadde 29. mai i Nashville til støtte for den republikkanske senatskandidaten Marsha Blackburn.  NYT skrev at det kun var rundt 1000 fremmøte. Dette ble møtt av denne tweeten fra Trump: The Failing and Corrupt @nytimes estimated the crowd last night at “1000 people,” when in fact it was many times that number – and the arena was rockin’. This is the way they demean and disparage. They are very dishonest people who don’t “get” me, and never did! Andre som var tilstede estimerte tallet til over 8.000, og NYT måtte dagen etter korrigere og beklage.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler