Kan bli mørk himmel

black mountain with flowing lava at nighttime

Eksperter som overvåker utbruddet av  vulkanen på den spanske øya La Palma, tror nå at elvene av lava som renner ned fra Cumbre Vieja -ryggen kanskje ikke når havet. Disse ruvende lavastrømmene, noen av dem 12 meter høye, har avtatt siden de først begynte å gå ned fjellsiden på søndag.

Satellittbilder viser at elvene av smeltet stein allerede har slukt rundt 154 hektar land og ødelagt 320 hjem. Den fremrykkende lavaen har også ført til tvunget evakuering av 6000 mennesker på dette populære turiststedet beliggende på Spanias Kanariøyer, utenfor Afrikas nordvestlige kyst.

Brannmenn, som tirsdag ble sendt inn fra Gran Canaria, forsøkte å omdirigere lavaen vekk fra boligene i nabolaget Todoque, i byen Los Llanos, ved å flate ut jorden langs stien med tunge maskiner. Håpet var at lavaen skulle ta den lette veien og gå mot en kløft uten å svelge bygninger. «Vi måtte i det minste prøve,» sa en brannmann da lava -veggen gikk stadig nærmere onsdag morgen. Men på ettermiddagen hadde den smeltede steinmassen  allerede trengt inn i flere deler av nabolaget, hvor innbyggerne fikk en time til å returnere til hjemmene sine tirsdag for å samle viktige gjenstander. Øymyndighetene  forlenget denne fristen til 21.00 onsdag.  En sky av svoveldioksid var forventet å nå fastlandet i Spania onsdag ettermiddag og gradvis dekke hele den iberiske halvøyen torsdag og fredag, ifølge European Space Agency’s Copernicus -program.

Pablo Casado, leder for hovedopposisjonen og Partido Popular (PP), ba regjeringen godkjenne en katastrofeerklæring for området. «Det vi ser er ikke et fantastisk show, det er en katastrofe,» sa han onsdag. Vulkanens oppførsel så langt, sammen med områdets historie, antyder at det i flere uker fremover vil fortsette å være et utbrudd i stedet for eksplosivt utbrudd – det vil si når magma renner ut  og renner nedover fjellsiden som lava, uten å sende bergarter, aske eller gass høyt opp i luften. Men eksperter bemerket at det er vanskelig å forutsi hvordan lavaen vil fungere i de kommende timene, for når overflaten i kontakt med luften avkjøles og størkner, blir strømmen avledet i forskjellige retninger.

«Det er mulig at lavaen når havet hvis mengden er stor nok, men lavastrømmene har avkjølet seg i to dager nå,» sa Raúl Pérez, geolog, seismolog og forsker ved  Instituto Geológico y Minero de España (IGME), og et medlem av teamet som overvåker utbruddet i Cabeza de Vaca i La Palma. «Det kan nå det eller ikke. Vi snakker om en væske med veldig kompleks mekanikk. ” En vitenskapelig komité som overvåker utbruddet har målt farten på  lavastrømmen, som nå går 200 meter hver time. Hvis det kommer i kontakt med sjøvannet, forventes det å frigjøre en stor mengde gasser og potensielt utløse eksplosjoner. Denne midlertidige forurensningen ville endre temperaturen og surheten i vannet, redusere konsentrasjonen av oksygen og øke nivåene av CO2 og andre metaller.

På morgenen onsdag var lavafronten 2,5 kilometer unna kysten i en rett linje, ifølge satellittbilder tatt av Copernicus.  Overflaten dekket av lavastrømmen hadde økt med 50% på 12 timer. Regionpresidenten på Kanariøyene, Ángel Víctor Torres, sa onsdag at det ikke har skjedd flere evakueringer de siste timene, og at evakuerte blir satt opp i militære anlegg, hoteller og leiligheter. For dem vil det ikke være mulig å gå tilbake til deres normale liv  før utbruddet tar slutt, da mange betingelser må være oppfylt angående sikkerheten til bygninger og det omkringliggende landet.

Vulkanologer rapporterte at tirsdag kveld nådde vulkanens energi en topp som gjenspeiles i de seismiske signalene, og at magma ble spyttet ut med større kraft og nådde 400 meters høyde. Ved 20 -tiden hadde bakken i utbruddsområdet opplevd en heving på nesten 30 centimeter. På samme tid åpnet ventilen til vulkanens hovedkjegle seg og falt delvis sammen. Onsdag morgen hadde imidlertid skjelvesignalene blitt betydelig svakere. På det tidspunktet rant det lava ut av fire utspring på vulkanen: Tre i det opprinnelige området og ett til som åpnet seg senere i Tacande.

Domingo Guerra er en av få innbyggere i La Palma som har opplevd de tre utbruddene i det siste århundret.  Han er 79 år gammel. I disse nesten åtte tiårene av livet på La Palma , er Domingo Guerra en av få  som kan skryte av å ha vært vitne til de tre siste utbruddene som har skjedd på Kanariøyene. Onsdag fortalte han sin historie til OKDIARIO -og oppsummerte slik : «Utbruddet i 1971 var et stort skuespill, dette er en katastrofe.» Guerra, sogneprest i kirken i El Paso , ble reddet til tross for at lava passerte fra vulkanen veldig nært, husker at «de tre vulkanutbrudene har vært forskjellige og mitt perspektiv på å se det også.» I 1947, da vulkanen San Juan brøt ut, var han seks år gammel. Han forsikrer at «det var veldig vanskelig å komme hjem om natten med askeskyen hengende over.» Hans minne om den tiden er at han opplevde det «som en tragedie, fordi jeg var barn og foreldrene mine jobbet på åkeren.»

Om utbruddet i Teneguía -vulkanen i 1971 beskriver han dette som at «det var et skuespill.» «Men denne nå, i Cumbre Vieja er en stor tragedie,  for skaden den gjør og hva den kan gjøre.» Han mener at når magma er ferdig med å utvise og lavaen når havet, vil «øya være annerledes .»    Domingo Guerra forteller at «vulkanen San Juan, 1947, la til 16 000 meter i Puerto Naos -området .» Det er nettopp et av områdene som er truet denne gangen, og som, hvis det ikke blir begravet, vil bli fullstendig isolert. Presten i El Paso fremhever at det har gått «fra å være et ugjestmildt område, det har blitt til en frukthage med banantrær .» Denne innbyggeren i La Palma tror at øya vil komme seg etter katastrofen forårsaket av vulkanen «selv om det vil koste».    

Kilde: elpais.com og okdiario.com

Relaterte artikler