Casado snur og snur

MADRID, SPANIA – 6. MAJ: Spanias president Pedro Sanchez i møte med leder av PP Pablo Casado på Moncloa presidentpalass i Madrid. (Foto: Burak Akbulut / Anadolu Agency / Getty Images)

Søndag 2. desember 2018. Partido Popular forventer seg ikke noen imponerende resultater ved valget i Andalucía, og spådommene blir rett nok til virkelighet. PP mister nesten halvparten av sine representanter i regionforsamlingen. Men det gode valgresultatet til sentrums-høyrepartiet  Ciudadanos (21 seter), gjør at partiet sier seg enig i å inngå en styrende allianse med PP, og sammen med parlamentarisk støtte fra det nasjonalistiske høyrepartiet Vox (12), blir  det mulig å avslutte 36 års uavbrutt regjering utgått av Sosialistpartiet (PSOE) i den sørlige regionen. På PP hovedkvarter i Madrid er partilederne ekstatiske.

Nesten fem måneder senere, søndag 28. april 2019. Sosialistregjeringen har utlyst nyvalg og  PP-leder Pablo Casado ønsker en reprise av det andalusiske «miraklet.» To dager før spanjolene går til valgurnene, tilbyr han Vox og Ciudadanos muligheten til å bli med i en PP-regjering, og lover  til og med  departementer til de rivaliserende partiene. Under tidligere statsminister Mariano Rajoy hadde PP seks representanter i Catalonia, som er den nest mest befolkede regionen i Spania. Under Casado fikk de kun en. Noen partimedlemmer ble bekymret for at det kunne bidra til massemobilisering av venstreorienterte velgere ved å flørte med Vox. Resultatet sier seg selv. 

PP fikk ikke mer enn 66 seter i Kongressen, ned fra de 137 som de tok i 2016. Det er partiets verste resultat noensinne. Hvordan er dette mulig?  Er det korrupsjonsskandalene som har ødelagt partiet? Neppe. Gürtel-skandalen er nok ikke grunnen til at PP nettopp har sett sitt verste valgresultat noen gang. I løpet av de ti månedene siden Casado overtok partiets lederskap  har han snudd partiet opp ned og skiftet ut alle i toppledelsen, ryddet vekk de som var lojale mot Rajoy, og har brakt tilbake gamle debatter som partiet for lengst hadde lagt bak seg, for eksempel abortsaken, der Casado ønsker å ta Spania 30 år tilbake i tid.  Dagens PP er ikke det samme partiet som det var for 10 måneder siden.

Etter valget tok det kun timer før han gikk i strupen på Vox, et parti han ville samarbeide med om han vant valget. Nå gjør han enda en u-sving. Han og statsminister Pedro Sánchez  har avtalt å åpne opp en permanent kommunikasjonskanal  om Catalonia-spørsmålet, hvor uavhengighetskampen har splittet regionen dypt. Et slikt initiativ ville ha vært utenkelig for noen få uker siden, og det viser igjen hvordan PP har utført en ny U-sving etter sitt rungende nederlag. Casado, som inntil nå har beskrevet Sánchez som en «forræder» har nå tatt en helt annen tone. Hittil har den katalanske krisen tilsynelatende skapt uovervinnelige meningsforskjeller mellom de to.

Den siste gangen Sánchez og Casado hadde møte på La Moncloa, den 2. august i fjor, gikk Casado ut med følelsen av at han «ikke stolte på» at Sánchez ikke ville gi etter for det han beskrev som «separatistisk utpressing». Og i oktober, da Sánchez offisielt avsluttet alle samtaler etter at Casado kalte ham «en som er medskyldig til kupp».

På mandag forpliktet de to seg til å fortsette å diskutere den katalanske krisen. Casado sa at partiet hans under alle omstendigheter vil forbli «veldig årvåken» i tilfelle det skulle være «noen innrømmelser» for de katalanske separatistene, «enten på budsjettproblemer eller delegerte krefter.» Men han insisterte ikke på en omgående gjeninnføring av unntakstilstanden, artikkel 155, som suspenderte Catalonias selvstyre i flere måneder etter den ensidige uavhengighetserklæringen i oktober 2017.

I måneder før valget hadde Casado kjempet for en fornyet anvendelse av artikkel 155 i forfatningen, som introduserte sentralt styre fra Madrid i den nordøstlige regionen. I dette nye klimaet av god vilje brukte Sánchez og Casado en og en halv time til å diskutere behovet for å komme til en løsning angående Catalonia, men også på pensjoner, kjønnsvold, vitenskapelig forskning, miljøtiltak, forsvarsspørsmål og til og med situasjonen til den venezuelanske opposisjonslederen Leopoldo López, som nylig tok tilflukt i den spanske ambassadørens bolig i Caracas.

Casado sa dog at hans parti ikke vil forenkle  Sánchezs vei mot en ny regjeringsperiode ved å avholde seg fra å stemme ved en potensiell investiture-stemme. I stedet mente  Casado at det tredje største partiet  i kongressen, Ciudadanos, burde avstå for å sørge for at Sánchezs regjering ikke trengte støtte fra katalanske separatistiske partier. Ciudadanos vant 57 seter, opp fra 32 i 2016, og fikk bare 200 000 færre stemmer enn PP. Men det trengs 176 plasser for et rent flertall, og PSOEs 123 representanter må finne ytterligere støtte for å få  Sánchez tilbake til La Moncloa, regjeringens hovedkvarter.

I dag tirsdag møter Sánchez Ciudadanos leder Alberto Rivera og  Podemosleder Pablo Iglesias som i stor grad forventes å støtte Sánchezs bud på en ny periode i La Moncloa. Men selv Podemos sine 42 seter er ikke nok. Spanjolene vil på nytt gå til valg igjen den 26. mai for å stemme i lokale, regionale valg, samt til EU-parlamentet.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler