Danskene har skjønt det
En tur til København er som å reise inn i fremtiden – eller tilbake til fortiden – til en tid da et respiratorisk koronavirus ikke formet folks liv. Det er ikke slik at Covid-19 er utryddet i Danmark. Det sprer seg fortsatt, med en forekomst som mer eller mindre gjenspeiler Spanias. Men siden 10. september er viruset ikke lenger offisielt «en kritisk trussel mot samfunnet.»
Når det gjelder å leve med viruset, har Danmark blitt en pioner i EU, og har sporet etter noe som før eller siden må gjøre resten av verden. Når den danske statsministeren, Mette Frederiksen, anså pandemien som «under kontroll» i Danmark, har synet vært at det er på tide å behandle Covid-19 som bare en annen sykdom, selv om danske myndigheter insisterer på at de er forberedt på å gjeninnføre restriksjoner hvis smitte spiraler ute av kontroll.
Men ingen er under en illusjon av at viruset er i ferd med å forsvinne. Spansk epidemiolog og direktør for helsedepartementets koordineringssenter for helsealarmer og nødstilfeller, Fernando Simón , sa på en kongress med epidemiologer tidligere denne måneden at vi må begynne å «normalisere sykdommen.» På et tidspunkt vil pandemien være det eksperter kaller endemisk, lik influensa, selv om ikke alle er like klare som danskene om at dette punktet er nådd. Dette skyldes blant annet at få land i verden – selv den utviklede verden – har så høye vaksinasjonsrater. I Tyskland, hvor 62% av befolkningen er fullstendig vaksinert, sa virolog Christian Drosten, en regjeringsrådgiver og en av de mest respekterte stemmene på sitt område, tidligere denne måneden at det å leve med viruset, i dansk stil, ikke ville være en realitet denne høsten. «Tapet av liv ville være for høyt,» forklarte han. Italia, Frankrike og Storbritannia har vaksinasjonsrater under 65% som er nærmere Tysklands enn i Danmark og Spania. I mellomtiden, i USA og Japan, faller prisene på rundt 53%.
For å nå endemisk status mener Drosten ikke bare at flere mennesker må vaksineres, men at immuniteten mot skuddene bør kombineres med immunitet oppnådd ved kontakt med sykdommen. Tanken er å beskytte de mest sårbare med vaksinedosene som er vist å være nødvendige, slik at dødeligheten synker, mens selve sykdommen fortsetter å sirkulere med immunsystem som tilpasser seg til å sameksistere med den. Utvilsomt tok andre koronavirus som ikke forårsaker store problemer i dag, for eksempel den som forårsaker forkjølelse , en gang en form for en aggressiv pandemi i en tid da det ikke var vaksiner for å dempe slaget.
På overflaten er bevis på at en pandemi har feid gjennom København begrenset til de allestedsnærværende hydroalkoholiske gelene og skiltene i noen butikker og på offentlig transport som forklarer forebyggende tiltak som ikke lenger gjelder. I tillegg til Scientology kirkens hovedkvarter, er Københavns flyplass det eneste stedet hvor det fortsatt er obligatorisk å bruke maske, i det minste for passasjerer. De fleste flyplasspersonalet bruker dem ikke. Ved landing opprettholdes også kontrollene. Imidlertid er de langt fra strenge, og de er begrenset til å spørre reisende mens de går for å hente bagasjen sin om de er vaksinert, uten å forplikte dem til å vise et vaksinesertifikat. Hvis svaret er nei, utføres en antigentest på stedet.
Utenfor flyplassen virker koronaviruset som lite mer enn et fjernt minne. Du kan tilbringe en hel dag med å vandre rundt i byen uten å se en eneste maske: maskebæring er nesten utenkelig utendørs og ekstremt uvanlig inne, selv i fullsatte restauranter. Det er makro-konserter og festivaler som samler tusenvis av mennesker som om det var 2019; barer og nattklubber har åpnet igjen uten begrensninger på åpningstid eller kapasitet og uten forespørsel om koronaviruspass, et dokument som bekrefter at bæreren er vaksinert eller har gjennomgått en nylig test som ble mye brukt i Danmark i månedene fram til 10. september. Det er enighet i det danske samfunnet om at det var på tide å ta steget. En 25 år gammel spanjol som kom tilbake til Asturias på ferie i august sier hun befant seg i «en annen verden» på grunn av forskjellen i restriksjoner . «Da regjeringen innførte et tiltak, fulgte alle det, og nå stoler publikum på at hvis myndighetene sier at du kan leve et normalt liv, er det fordi det ikke er noen risiko.»
Med en litt lavere prosentandel av befolkningen som er fullstendig vaksinert enn i Spania og en veldig lik kumulativ forekomst, ifølge Our World in Datanettsted, er det fristende å tro at Danmark kan tjene som en testplass, og at hvis alt går bra der, kan det snart være mulig å følge i deres fotspor. Men sammenligninger mellom land for å måle behovet for restriksjoner for å inneholde viruset har alltid vist seg vanskelig. I Storbritannia, hvor det er en noe lavere vaksinasjonsrate (65%) enn i Spania og Danmark og svært få restriksjoner, sirkulerer viruset langt mer intenst og det 14 dager lange kumulative antallet tilfeller per 100 000 innbyggere er mer enn 700 – syv ganger tallet i Spania og Danmark. I Israel, et land der tempoet i vaksinasjonskampansjen var raskest i hele verden, har forekomsten på 14 dager vært over 1000 i flere uker, ifølge Our World in Data.
Utover tilfeller og vaksinasjonshastigheter er det mange forskjeller mellom Danmark og andre land som Spania, inkludert størrelsen; Danmark har en befolkning på 5,8 millioner, som er mindre enn befolkningen i Madrid -regionen. Tettheten i Danmarks byer bør også tas i betraktning; hovedstaden har samme befolkning som Zaragoza i Aragón. Og så er det kulturen; da den obligatoriske to-meters sikkerhetsavstanden ble eliminert, var vitsen, spesielt blant innvandrermiljøet i Danmark: «Endelig kan de gå tilbake til de vanlige fem meterne.»
Dessuten har den danske responsen på pandemien vært veldig forskjellig fra Spanias, og det har også dens innvirkning. Den mest aggressive bølgen slo i fjor vinter. Som svar innførte regjeringen en hard lockdown som bidro til å dempe spredningen av viruset. Med periodiske restriksjoner på aktiviteter avhengig av overføringshastigheten, har det aldri vært en så streng lockdown at folk ikke kunne gå utendørs, og bruk av masker har aldri vært obligatorisk ute og bare i visse scenarier innendørs. Det siste stedet folk ble pålagt å bruke masker var offentlig transport, et tiltak som ble opphevet 22. august 2021.
Søren Riis Paludan, ved Institutt for biomedisin ved Aarhus universitet, forklarer at masker aldri har vært et sentralt element i Danmarks strategi. «De har en effekt, men ikke en stor,» sier han. «Mer enn 80% av overføringene skjer mellom nære kontakter. Vi har ikke sett noen stor innvirkning, verken da de ble introdusert, eller når bruken ble avstått, så danskene er glade for å slippe å bruke dem. Det Danmark gjør er å finne en måte å leve med Covid-19, som er fremtiden, enten vi liker det eller ikke. ”
Det er imidlertid ikke klart når alle kommer dit. Verdens helseorganisasjon har satt seg et mål om 40% vaksinasjonsdekning i alle land innen utgangen av året. Så langt har alle prognosene i denne forbindelse vært altfor optimistiske. Selv om noen rike land ikke vet hvordan de skal øke vaksinasjonsgraden og til og med antyder obligatorisk vaksinasjon – må alle arbeidere i Italia vise bevis på vaksinasjon, en negativ test eller å ha blitt frisk etter viruset, og for helsearbeidere i Frankrike – knapt 2% av befolkningen i lavinntektsland har mottatt minst én dose. Andre land, som Israel og Storbritannia, tilbyr allerede tredje doser til de over 50, selv om det ennå ikke er klart om dette er en effektiv strategi .
Denne typen fleksibilitet er noe danskene er tydelige på. Hvis det sosiale livet må begrenses igjen, vil det være det. Men den sosiale konsensus om å oppheve restriksjoner er en konsensus som også finnes på det vitenskapelige feltet. «Vi har klart å distribuere vaksiner veldig effektivt og beskytte de mest sårbare,» sier Jens Lundgren, professor og spesialist i infeksjonssykdom ved Københavns Universitetssykehus. – For øyeblikket er trusselen mot folkehelsen minimal, og det vil være uforholdsmessig å opprettholde restriksjoner, som også er svært negative for samfunnet. Dette betyr ikke at vi aldri trenger å iverksette tiltak igjen, hvis det er nødvendig. ”
For å kompensere for tiltak som tilsynelatende er mindre strenge enn de i Spania, har Danmark fokusert strategien sin på testing. I praktisk talt alle nabolag er det et testsenter med gratis tester. Dette gjorde det mulig å introdusere koronaviruspasset, som folk måtte vise for å komme til underholdningssteder, til dette tiltaket ble opphevet 10. september. Landet har gjort mer enn 82 millioner tester, mer enn 20 millioner flere enn Spania til tross for at befolkningen er er åtte ganger mindre. Hvis hver spanjol har hatt gjennomsnittlig litt over en test siden begynnelsen av pandemien, er gjennomsnittet i Danmark 14 per innbygger. «Hvis du skal møte folk i helgen, blir du testet, og i noen selskaper har de til og med screenet alle for å få kontroll på situasjonen,» sier Sheree, som jobber i en suvenirbutikk i Strøget, Københavns hovedbutikk område.
Selv om 10. september var dagen da alle restriksjoner ble opphevet i Danmark, var det ikke en plutselig hendelse slik det skjedde på Englands såkalte frihetsdag 19. juli 2021, da praktisk talt alle tiltak ble opphevet samtidig. I Danmark ble tiltakene gradvis lettet: fram til 10. september var det bare noen få igjen, for eksempel det å be om koronaviruspass. «For alt i verden, merker jeg ikke noen endring i dagliglivet mitt for nå og for en måned siden,» sier Martin, servitør i en bar. I Spania løftes også tiltakene mot koronavirus gradvis. José Martínez Olmos, professor ved Andalusian School of Public Health, mener at det ikke bør være et løp om å nå normalitet. «Så lenge det er overføring, er det fortsatt risiko,» sier han.
Spanske regioner – som har ansvaret for sine egne helsevesen, vaksinasjonsstasjoner og koronavirusbegrensninger – har allerede opphevet de fleste restriksjonene og vil fortsette å gjøre det ettersom antall tilfeller fortsetter å falle. I mellomtiden jobber CISNS, som samler helsesjefer fra sentrale og regionale myndigheter, med en ny «trafikklysordning» for restriksjoner som tar hensyn til de nye forholdene: tre av fire Spanjoler er allerede fullstendig vaksinert. Dette systemet forventes å være mer fleksibelt enn det forrige, som, selv om det ikke var obligatorisk, tjente som en referanse for å etablere tiltak. Under de nåværende parameterne må det 14 dager lange kumulative antallet saker per 100 000 innbyggere være under 25 for at Spania skal gå inn i den nye normaliteten. Per tirsdag var dette tallet 79, ifølge de siste tallene fra det spanske helsedepartementet. Totalt 3.450 mennesker var på sykehus med Covid-19, mens 10.21% av alle intensivsenger (ICU) var okkupert av Covid-19 pasienter.
I Spania vil det siste tiltaket som skal fjernes mest sannsynlig være bruk av ansiktsmasker i innendørs rom. Det er det eneste ikke-farmakologiske tiltaket som påvirker spanjolenes daglige liv som er regulert av nasjonal lov. Den dagen loven blir opphevet, vil det symbolsk hylle slutten på pandemien i Spania, forutsatt at viruset ikke har flere overraskelser i vente .
Kilde: elpais.com