Uroligheter i Katalonia

Demonstrasjonene i Katalonia har vært voldsomme etter at ni katalanske separatistledere ble dømt til fengsel for sin rolle i den ulovlige uavhengighetserklæringen i 201 . (Foto: Isidre Garcia Punti / NurPhoto via Getty Images)

Det var nye voldsomme uroligheter  i gatene i Barcelona onsdag kveld, da voldelige demonstranter satte fyr på et titalls kjøretøyer, kastet syre- og bensinbomber mot opprørspolitiet, og angivelig siktet raketter mot et politihelikopter som svevde over folkemengdene. Mer enn 50 branner ble rapportert i sentrum av den katalanske hovedstaden ifølge byens tjenestemenn. Det var 33 arrestasjoner, og nesten 100 personer trengte medisinsk hjelp – inkludert 30 advokatfullmektiger – etter den fem timer lange stillingskrigen.

En ny natt med gatevold kom i kjølvannet av den spanske høyesteretts avgjørelse, som ble offentliggjort mandag, om å dømme ni katalanske separatistledere til fengselsstraffer for sin rolle i det ulovlige utbryterforsøket i 2017. Uavhengighetsbevegelsen hadde på forhånd forventet en , for dem, negativ beslutning i Høyesterett, og organisert masseprotester som inkluderte å blokkere Barcelonas travle flyplass El Prat mandag. Demonstrasjonene har i hovedsak vært fredelige, men den spanske regjeringen har pekt på flere “koordinerte grupper som bruker gatevold” for å skape en følelse av kaos.

Scenene onsdag kveld liknet de som ble sett tirsdag kveld, bortsett fra at det var færre, men mer aggressive demonstranter. Volden begynte rundt klokken 21, etter en fredelig demonstrasjon av en mengde på rundt 22 000 mennesker i krysset mellom Gran Via og Marina street. Små grupper av demonstranter gikk bort til hovedkvarteret for innenriksavdelingen, som ble beskyttet av offiserer fra det katalanske regionspolitiet Mossos d’Esquadra, og begynte å riste i metallgjerdepanelene mens de  krevde  avdelingssjef Miquel Buch sin avgang. Stemningen ble raskt mer anspent, og Mossoene brukte varebilene sine for å tvinge demonstrantene bort fra stedet mens sistnevnte kastet gjenstander mot dem. I mellomtiden ble søppelcontainere   på hjørnet av gatene i Casp og Nàpols satt fyr på, og det var øyeblikk av panikk da flammene nådde et nærliggende kommersielt etablissement.

På Roger de Flor street kom en mann med en baby i armene ut av en bygning som ropte mot demonstrantene etter å ha sett flammene nærme seg hjemmet sitt. Barer og hoteller stengte dørene og trakk ned persiennene mens gjestene så på  kampene som fant sted utenfor. Flere personer ble skadet på dette stedet, inkludert minst en ung kvinne som ble truffet i hodet med en gummikule. «Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde», sa hun til det medisinske teamet som kom for å hjelpe henne. På det tidspunktet var det branner i flere gater i Eixample-distriktet. Varaordfører Jaume Collboni   sa at det var mer enn 50 branner i det området alene.

I nærheten nådde brannen fra flere brennende containere et dusin parkerte kjøretøy og en motorsykkel, som også gikk opp i flammer. Bilene sto parkert i nærheten av en bensinstasjon som var under politiets varetekt. Katalanske politikilder sa at noen demonstranter hadde siktet raketter av den typen som blir brukt i fyrverkeri mot et av helikoptrene som flyr over byen. De rapporterte også at noen offiserer ble truffet av store steiner og syre. På Gran Via ble sammenstøtene så intense  rundt midnatt at  Mossos-offiserer ble tvunget til å trekke seg tilbake til jubel fra demonstrantene som bestemte seg for å avslutte gatekampene der og flytte til et nytt sted på hjørnet av Passeig de Sant Joan og Diagonal.

I Tarragona ble en ung demonstrant som hadde klatret opp på en barrikade, kjørt over av en politibil under sammenstøt i sentrum. Fire personer ble arrestert og to påført skader. I Girona fant det sted en demonstrasjon med rundt 5000 mennesker som utviklet seg voldelig   da flere demonstranter begynte å kaste gjenstander mot politifolkene som beskyttet en spansk regjeringsbygning, og rev metallgjerdepanelene rundt bygningen. I Lleida ble en fredelig demonstrasjon også voldelig da rundt 200 individer tente fyr på containere i nærheten av den spanske regjeringsdelegasjonen, på gaten Roger de Llùria. I Madrid arresterte det nasjonale politiet fire ungdommer for brudd på offentlig orden etter en demonstrasjon på Plaza del Sol til støtte for de domfelte løsrivelseslederne.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler