Veien tilbake mot normale tilstander

unknown person holding balloons outdoors

Spania tar ytterligere skritt mot normalitet etter den femte bølgen av koronaviruset . Tiltakene varierer fra region til region, og er progressive. De er langt fra den såkalte «frihetsdagen» som ble annonsert av britenes statsminister Boris Johnson 19. juli, da de resterende restriksjonene ble opphevet på en gang i England. 

Men ettersom infeksjonskurven fortsetter å falle i Spania, løfter regionene restriksjoner, og noen planlegger å eliminere dem alle i de kommende ukene. For øyeblikket er full gjenåpning av nattelivet fortsatt ikke et alternativ, i hvert fall ikke med dansegulv og drikking tillatt dersom du ikke sitter ved et bord. Og ett tiltak vil sannsynligvis være her i flere måneder fremover: Masker innendørs.

 Uten perimetrale nedleggelser, portforbud eller begrensninger på private møter, er de mest håndgripelige sosiale restriksjonene som er igjen i Spania kapasitetsgrenser for bedrifter og gjestfrihet, samt nedleggelse av de fleste av landets utelivssteder . Alle regionene holder noen begrensninger på restaurantbordene, avhengig av risikonivået. Men disse blir også lempet, ettersom forekomsten faller og vaksinasjonskampanjen skrider frem, med nesten 75% av befolkningen i Spania som nå har den fulle beskyttelsen som vaksinene kan tilby. Castilla y León er regionen som har mest avslappet sine begrensninger i gjestfrihet, og tillater bord med opptil 25 på spisesteder, i tillegg til å være et av få territorier som tillater uteliv med praktisk talt ingen begrensninger, bortsett fra en kapasitetsgrense på 50%.

Galicia har valgt en annen formel, slik at virksomheter kan velge mellom to alternativer. I den første kan restauranter og barer åpne med en kapasitet på 50% inne og 75% utenfor. I den andre stiger innekapasiteten til 75% og til 100% utenfor, mens inne kan folk spise ved bardisken hvis de er alene eller sammen med en annen person fra samme husstand. Hver region er nå helt fri til å sette sine egne sosiale grenser. Bortsett fra bruk av ansiktsmasker, som fremdeles er regulert av en nasjonal lov , og noen andre protokoller, for eksempel de som dekker retur til skoler og universiteter , kan regionale myndigheter beholde dem de synes passer avhengig av risikonivå. Tilbake i juni klarte ikke helsedepartementet å komme til enighet med regionene om å pålegge visse obligatoriske restriksjoner i gjestfrihetssektoren, noe som betyr at «lyskryssystemet» som var designet tidligere, nå bare er der for å gi anbefalinger.

Noen regionale myndigheter har oppfordret helsedepartementet til å fastsette regler for bruk av Covid-19 «pass» for å gi adgang til barer og restauranter, for å åpne dem helt igjen. I mange europeiske land, som Frankrike og Italia, er dette beviset på vaksinasjon, negativt testresultat eller nylig gjenoppretting fra en infeksjon nødvendig for tilgang til blant annet gjestfrihetssteder. Men departementet har ingen planer om et slikt grep foreløpig, etter at domstolene avviste tiltaket i de fire regionene som prøvde å få det på plass. Begrensningene som er på plass er «mer symbolske», ifølge Manuel Franco, en talsperson fra det spanske folkehelseforeningen (Sespas). «Vi er veldig nær normalitet nå, bortsett fra masker innendørs, og det ser ut til at vi stoler på alt etter vaksinasjonskampanjen,» sier han.

Han og ytterligere 600 folkehelsespesialister møttes i forrige uke i León, Nord -Spania, på det årlige møtet i  Sociedad Española de Epidemiología (SEE).  Noen deltakere snakket om sjokket deres over å se barer fullpakket om natten, med folk som drakk og danset «som i 2018». En av hans kolleger innrømmet at de kanskje «lever i en boble», fordi alle var sjokkerte og overrasket over å se et slikt syn. I alle fall antar noen nå at vi må begynne å leve med Covid-19 . Det var oppfatningen til Fernando Simón, direktøren for helsedepartementets koordineringssenter for helsevarsler (CCAES), og   ansiktet utad til regjeringen under koronavirus -krisen. Under en tale hvor han deltok på konferansen i León i forrige uke, sa han: «Vi må begynne å normalisere sykdommen.»

Ettersom flere og flere mennesker i Spania har blitt vaksinert, har risikoen for alvorlig sykdom eller dø falt drastisk. Dødeligheten i den femte bølgen var 0,2% – det vil si at to mennesker døde for hver tusen infeksjoner. Det er sammenlignet med 1,7% for hele epidemien i Spania – åtte ganger høyere. Og den siste bølgen begynte med de fleste under 70 år uten full beskyttelse mot vaksinene-bare en av fem spanjoler var da fullstendig vaksinert. Hvis det kommer flere bølger, vil de bli mye mindre alvorlige, mener flertallet av ekspertene som EL PAÍS konsulterte. «Det er veldig sannsynlig at Spania ikke vil ha flere store epidemibølger,» sa Simón forrige uke. «Det kan være en sjette, syvende, åttende eller niende, men de vil ikke være som de forrige.»

SEE sin president Elena Vanesa Martínez er av samme oppfatning, men hun insisterer på at visse tiltak må være på plass, «noe som vil gjøre det mulig å kontrollere de kommende bølgene.» Hun legger til: «Jo færre saker det er, desto mer vil begrensningene fungere. Vi må fortsette å overvåke og ikke sette foten på gasspedalen. ” Nøkkelen, forklarer hun, er å fortsette å være forsiktig på steder «der vi vet at det er ekte risiko.» Det vil si, innendørs uten masker, på steder der folk for eksempel spiser og drikker. “Butikker, hvor du ikke engang bruker en halvtime og ingen tar av seg masken, er ikke en risiko, og den risikoen faller også mye i det fri. Vi må fokusere på dette og minne befolkningen på at risikoen ikke har forsvunnet, sier hun. Etter hennes mening må infeksjoner fortsatt overvåkes nøye for å variere begrensningene, om nødvendig.

Her er gjeldende restriksjoner i hver region i Spania.

Andalucía

Den regionale regjeringen forventer at tiltakene snart vil bli lempet hvis den kumulative forekomsten faller under 100 tilfeller per 100 000 innbyggere over 14 dager. Flertallet av kommunene er på nivå ett av fire. Dette betyr at kapasiteten er begrenset til 75% på gjestfrihetene innendørs, med maksimalt åtte personer per bord, mens utearealer ikke har noen grenser. Restauranter og barer kan åpne til 02:00 og nattklubber til 03:30. Forbruk på bardiskene inne og ute er tillatt på nivå ett, mens på nivå to er dette bare tillatt utendørs.

Aragón

Helseavdelingen i regionen vurderer å løsne restriksjoner «veldig snart», ifølge en kunngjøring torsdag. Foreløpig forblir tiltakene på plass. Møter i privat og offentlig er begrenset til 10 personer, barer og restauranter kan åpne til 12.30, men nye kunder er ikke tillatt fra midnatt. Kapasiteten innendørs i disse områdene er begrenset til 50%, med opptil seks personer per bord, og uteområder har ingen kapasitetsgrenser, men maksimalt antall personer per bord er 10. Forbruk ved bardiskene er ikke tillatt og det er røyking forbudt i uteområder. De samme tiltakene gjelder utelivssteder.

Asturias

Den regionale regjeringen presenterte fredag ​​de nye restriksjonene som var på plass fra lørdag og utover. Tiltakene påvirker serveringsstedene, som nå kan åpnes i henhold til lisensen og med maksimalt 10 personer per bord både inne og ute. Bruk av bardisk er tillatt, samt forbruk i barer. Når det gjelder natteliv, kan arenaer åpne til kl. 04.00 og dans er tillatt når dansegulvet er utendørs. Inne kan nattbarer og nattklubber åpne, men lånetakerne kan bare stå eller sitte i grupper på seks.

Balearene

Restriksjoner  vil forbli på plass til 27. september. I Ibiza har stengetid for sosiale, kulturelle og fritidsaktiviteter blitt forlenget fra 01.00 til 02.00, noe som betyr at alle øyene nå er underlagt de samme tidspunktene. Restauranter kan ha åtte personer per bord inne og 12 utenfor. Balearene lar nattbarer være åpne med samme kapasitetsgrenser som for gjestfrihetssteder. Nattklubber forblir stengt. Strendene er stengt fra 22.00 til 06.00 på alle øyene.

Baskerland

Restriksjoner satt i kraft 1. september er fortsatt i kraft. Innendørs er kapasiteten begrenset til 50% i barer og restauranter, uten grenser utenfor. Opptil åtte personer per bord er tillatt, både inne og ute. Ingen forbruk i bardiskene eller når stående er tillatt. Stenging for alle kommersielle, kulturelle og sosiale aktiviteter forblir kl. 01.00. Puber og nattklubber er fortsatt stengt.

Kanariøyene

Regjeringen satte nye restriksjoner på plass sist mandag, og det er fortsatt begrensninger i henhold til de fire forskjellige varslingsnivåene. De fleste av øyeneer på nivå ett, bortsett fra Gran Canaria, på to, og Tenerife og Fuerteventura, på tre. Sosiale møter blant de som ikke bor sammen er begrenset i henhold til nivået: 12 personer på nivå ett, åtte for to og seks for nivå tre og fire. For restauranter på nivå ett kan utendørsområder åpne uten begrensninger, og innendørs er kapasiteten 75% med en stengetid kl. 03.00. For nivå to faller kapasiteten til 75% utenfor og 50% inne med stengning klokken 02.00. På nivå tre er 75% kapasitet ute tillatt og 40% inne med stengetid 01:00. Nattbarer, nattklubber og karaokebarer kan åpne på alle øyene, men bare for gjestfrihetsaktiviteter – dvs. mat og bar – og uten dansegulv. Stengetid for disse virksomhetene avhenger også av nivået.

Cantabria

Regionen holder sine begrensninger på plass, avhengig av risikonivået i hver kommune. Hele territoriet er mellom nivå ett og to. For gjestfrihet er kapasiteten satt til 75% for nivå ett med bord med opptil seks personer innendørs, og 100% kapasitet med maksimalt 10 personer utendørs. På nivå to faller kapasiteten inne til 50% med seks personer per bord og samme kapasitet utendørs som på nivå ett. Nattsteder kan bare åpne på nivå ett, med de samme grensene som for gjestfrihetssektoren, og en stengetid klokken 03.00.

Castilla-La Mancha

Restriksjoner for gjestfrihet og uteliv er fortsatt på plass. For restauranter er kapasiteten inne 75% og 100% utenfor, med en 02.00 stengetid. Forbruk i bardiskene er forbudt, og bord er begrenset til 10 personer. Nattelivet åpner til 03.00 med en kapasitet på 75% inne og 100% utenfor. Ingen dans er tillatt inne, og heller ikke forbruk i bardiskene.

Castilla y León

Regjeringen har kunngjort at den ikke vil forlenge restriksjonene ytterligere, og at   hele regionen nå går tilbake til risikonivå ett. Grenser for uteliv vil bli eliminert og forbruk i bardiskene vil være tillatt. Barer og restauranter vil tillate forbruk i baren og stående, med en grense på 75% kapasitet og maksimalt 25 personer per bord. Uteområder har ingen kapasitetsgrenser, mens   nattklubber og andre nattelivssteder åpner igjen med en kapasitet på 50%. Ingen stengetid vil bli pålagt.

Catalonia

 Grensen på 10 personer for sosiale og familiemøter er skrotet, mens gjestfrihet og natteliv må stenge klokken 00.30. Kapasiteten i barer og restauranter er begrenset til 50% inne, med maksimalt seks personer per bord. Det er ingen grenser utendørs, og det kan være så mange som 10 til et bord. Utelivssteder kan fortsatt ikke åpne sine innendørs områder.

Extremadura

Den regionale regjeringen i Extremadura kunngjorde fredag ​​at den har tenkt å gå inn i den nye normaliteten 27. september. For å nå dette punktet forventet regionen å gå inn på nivå to 15. september, og begynne å lempe restriksjoner på gjestfrihet og uteliv. Fra denne datoen vil barer og restauranter kunne åpne til 03:00 ( fra 02:00), og kapasiteten innendørs vil øke fra 30% til 40%. Når det gjelder utelivssteder, vil åpningstidene også utvides en time og kapasiteten innendørs settes til 30%.

Galicia

Fra 15. september vil restriksjoner på gjestfrihetssektoren ikke være knyttet til risikonivået for hver kommune. Det vil være to alternativer for hvordan man åpner, og det vil være opp til bedriftseiere å bestemme mellom de to. I den første kan restauranter og barer åpne med en kapasitet på 50% inne og 75% utenfor. Mens den andre er kapasiteten satt til henholdsvis 75% og 100%, og folk kan spise i bardisken hvis de er alene eller sammen med en annen person fra husstanden. I kommuner med ekstrem og høy risiko må nattsteder holde sine innendørsområder nære, men kan åpne uterom med 75% kapasitet. I områder med middels risiko kan disse arenaene åpne med 50% kapasitet innendørs og 75% utendørs. I kommuner med lav middels risiko er dette satt til henholdsvis 50% og 100%. Strendene må stenge mellom midnatt og kl 06.

La Rioja

Den regionale regjeringen utvidet begrensningene som var på plass onsdag. Dette betyr at barer og restauranter fortsatt har 75% kapasitetsgrenser inne og 100% utenfor. Anbefalingen er seks spisesteder per bord. Stengetid avhenger av lisensen til hvert sted, men kl. 02.00 er grensen. Nattbarer og nattklubber har også en grense på seks personer ved bord, mens forbruk i barer er tillatt. Kapasitetsgrensen inne er 75%.

Madrid

Den regionale regjeringen kommer til å lempe restriksjonene for gjestfrihet, uteliv og kultur i slutten av september. Foreløpig vil de nåværende tiltakene forbli på plass. Gjestgiverier kan åpne til 01.00 med kapasitet begrenset til 50% inne og 75% utenfor. Seks spisesteder per bord er tillatt inne og åtte utenfor . Utelivssteder kan åpne til 03.00 med samme kapasitetsgrenser som gjestfrihet. Forbruk ved bardiskene er ikke tillatt, og det er heller ikke dans innendørs.

Murcia

I gjestfrihetssektoren kan uteområder åpne med 100% kapasitet med bord med opptil 10 personer. Innendørs er kapasiteten på 30% for kommuner på nivå tre, 50% for nivå to og 75% for nivå ett. Tabeller innendørs er begrenset til seks personer og forbruk i bardiskene er forbudt. Interiøret på puber og nattklubber har vært stengt siden 10. juli, men utenfor disse virksomhetene kan de operere uten grenser. Sosiale møter er ikke tillatt mellom medlemmer av forskjellige husstander mellom 2 og 4 am og er begrenset til 10 personer generelt.

Navarra

Regjeringen vil lempe alle restriksjoner for gjestfrihetssektoren fra 17. september, men foreløpig forblir restriksjoner på plass. Barer og restauranter kan åpne inne med en kapasitet på 60%, men det er ingen slik grense hvis stedet har en CO2 -skjerm og et system for å finne kunder i tilfelle en bekreftet infeksjon . Det kan være opptil seks personer per bord, forutsatt at det er en avstand på 70 centimeter mellom dem. Det er ingen grenser for utendørsbord, og det kan være opptil 10 personer per bord. Stengetid er 01:00. Nattklubber og andre utesteder er begrenset til 50% kapasitet med bord med seks personer. Dansegulv er ikke tillatt og stengetid er 01.00.

Valencia

En rekke nye tiltak trådte i kraft 7. september og vil gjelde til 27. september. Nattforbudet ble avskaffet 7. september, og nye grenser for kapasitet ble innført. Kapasiteten i barer og restauranter er nå satt til 50% med en grense på åtte personer til et bord. På uteområder er det ingen begrensninger på kapasitet, og opptil 10 personer kan sitte ved et bord. Barer og restauranter må stenge kl. 12.30, og forbruk i bardiskene er fortsatt forbudt. Nattsteder kan åpne til 03.00 med 50% kapasitet i innendørs områder. Åtte personer er tillatt ved et bord inne og 10 utendørs. Dans er også forbudt.

kilde: elpais.com

Relaterte artikler