Isolerer 200.000 i Katalonia

Den katalanske regionregjeringen vedtok lørdag å isolere innbyggerne i Komarca i Segrià, i Lleida, pga det økende antallet tilfeller av koronavirus som er blitt oppdaget der. Det berørte området ligger sør i provinsen, på grensen til naboprovinsene Huesca og Zaragoza, og inneholder 38 kommuner, inkludert byen Lleida.

Comarcaen – en tradisjonell administrativ inndeling i deler av Spania – har en befolkning på litt over 200 000 innbyggere. Den katalanske regionpresidenten Quim Torra kunngjorde tiltaket   etter et møte med det katalanske sivilforsvaret (Procicat), samt visepresident Pere Aragonès og andre regjeringsministre. Isolasjonen av Segrià begynte klokken 12 lørdag, og frem til kl 16 fikk alle ikke-beboere i området lov til å forlate området, mens beboerne fikk lov til å komme inn. Fra den fristen og utover har ingen vært i stand til verken å komme inn eller forlate, med unntak av de som trenger å komme til arbeide. Restriksjonene påvirker også transport, handel og forretningsvirksomhet.

Avgjørelsen er blitt kommunisert til domstolene, og vil være på plass til en ny resolusjon er vedtatt. En katalansk minister antok i et radiointervju at det kunne vare rundt 15 dager. «Det vil avhenge av den epidemiologiske fremgangen,» sa han. Etter den perioden kan tiltaket utvides med tillatelse fra domstolene. Totalt 25 enheter av den regionale politistyrken, Mossos d’Esquadra, er blitt utplassert i området for å sikre at inneslutningen blir respektert, ifølge den katalanske regjeringen. Torra sa at avgjørelsen hadde vært “vanskelig”, men at den hadde blitt tatt for å garantere innbyggernes helse og fordi han vurderte å beskytte livet som prioritet nummer en. Premieren la til at han hadde gitt ordre til Mossoene om å bøtelegge alle som ikke overholder ordren.

Den katalanske helsesjefen Alba Vergés ba borgere i området respektere de tre grunnleggende tiltakene for å unngå smitte: sosial distansering, håndvask og bruk av ansiktsmasker. Hun ba også folk om å redusere familiesammenkomster «så mye som mulig», med begrensninger  på maksimalt 10 personer for slike samlinger. Dagesentre for eldre vil også forbli stengt under inneslutningen. Offentlig transport vil fortsette å operere i området for å sikre at innbyggerne kan bevege seg rundt i arbeidsformål og slik at viktige tjenester fortsetter å fungere. Den katalanske regjeringen har anbefalt at innbyggerne ikke forlater kommunene sine, særlig eldre. Besøk i eldrehjem er også suspendert.

Helseavdelingen rapporterte fredag ​​at det har vært 4.030 registrerte coronavirus-tilfeller i Lleida-provinsen, 60 flere enn de som ble oppdaget på torsdag, da antall nye tilfeller økte med 128 sammenlignet med dagen før. Utbruddene er blitt påvist i fire fruktbedrifter, et matfirma, en eldrebolig, en boligblokk og et herberge for hjemløse. «Krisen i Lleida er ikke bare helserelatert, men også sosial,» sa Vergés, med referanse til forholdet mellom økningen i infeksjoner og tilstedeværelsen av sesongarbeidere for å samle frukt så vel som de i en sosialt sårbar situasjon. Den regionale regjeringen har installert et feltsykehus ved siden av Arnau de Vilanova helsestasjon i Lleida, for å hjelpe systemet med å takle økningen i coronavirus tilfeller.

Beslutningen fra den katalanske regjeringen markerer den første innesperringen siden alarmstaten utløp i Spania 21. juni. Alarmtilstanden ble implementert av den spanske regjeringen i midten av mars, og innstengningen over hele landet var en av de strengeste i hele verden. Spania gjennomgikk en asymmetrisk normaliseringsprosess, som offisielt ble avsluttet 21. juni, da den sentrale regjeringen innførte en lov som dekker det den har kalt «den nye normaliteten», og kontrollen over tiltak som skulle forhindre spredning av koronaviruset ble delegert til regionene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler