Innsektene forsvinner – fare for økologisk kollaps

selective focus photography of butterfly on orange petaled flower

Ulike insektarter har gått ned med rundt en tredjedel de siste 10 årene, ifølge en undersøkelse utført av det tekniske universitetet i München  (TUM) i Tyskland. Nedgangen påvirker hovedsakelig gressletter som ligger nær intensivt oppdrettsjord, men gjelder også skog og beskyttede områder.

Undersøkelsesforskerne samlet mer enn en million insekter på gressletter og skogområder i forskjellige tyske delstater mellom 2008 og 2017. De fant at omtrent en tredjedel av de undersøkte artene er i tilbakegang , og visse sjeldne arter finnes ikke lenger i noen regioner. «En nedgang på den skalaen over en periode på bare 10 år kom som en fullstendig overraskelse for oss- det er skremmende, men passer til bildet som presenteres i et økende antall studier,» sa Wolfgang Weisser, TUM-professor i terrestrisk økologi og co initiativtaker til undersøkelsen. Resultatene av studien ble publisert i tidsskriftet  Nature.

 Mange studier har tidligere vist at insektartene på de tyske engene har gått ned de siste 25 årene. Men disse studiene fokuserte enten utelukkende på insektbiomasse – det vil si totalvekten av alle insekter – eller på individuelle arter eller artgrupper, ifølge Sebastian Seibold, forsker ved TUMs Terrestrial Ecology Research Group og hovedinitiativtaker til undersøkelsen. «Det faktum at en stor del av alle insektgrupper faktisk er påvirket, har ikke vært klart så langt,» sa Seibold. Det var også uklart om og i hvilken grad skog ble påvirket av insektnedgangen, la han til.

For dette formål undersøkte forskerne nesten 2700 insektarter i 150 gressletter og 140 skogområder i de tyske delstatene Brandenburg, Thuringia og Baden-Württemberg. De anslår at insektbiomassen i gressletter gikk ned til en tredjedel av det tidligere nivået, mens insektbiomassen i skog gikk ned med rundt 40 prosent. Forskerne bemerket at alle typer skog og gressletter ble påvirket, inkludert sauebeiter, enger som ble slått og gjødslet tre til fire ganger hvert år, skogsdominerte barskoger og til og med ubrukte skoger i verneområder. De største tapene var på gressletter omgitt av intensivt oppdrettsjord, der de mest berørte artene var de som ikke klarte å reise langt. I de skogkledde områdene var de hardest rammede insektgruppene de som reiser lange avstander. 

Forskerne gjennomgikk 73 historiske rapporter om verdensomspennende insektnedgang og vurderte de underliggende årsakene til disse nedgangene. Funnene deres, publisert i tidsskriftet Biological Conservation , viser at mer enn 40 prosent av insektartene går ned og en tredjedel er truet. Intensivt landbruk er den viktigste bidragsyteren til disse nedgangene, spesielt tung bruk av plantevernmidler , ifølge forskerne. De bemerket at den globale insektbiomassen faller med 2,5 prosent i året, som er åtte ganger raskere enn tallene for pattedyr, fugler og reptiler. De advarte om at insekter kan dø ut i løpet av et århundre med den hastigheten, med alvorlige konsekvenser for miljøet ettersom de er avgjørende for at alle økosystemer skal fungere riktig.

selective focus photography of green insect

Undersøkelsesforfatter og insektspesialist Martin Gossner fra det sveitsiske føderale instituttet for skog-, snø- og landskapsforskning  sa at ytterligere undersøkelser er nødvendig for å avgjøre om insekttrendene i skogene skyldes økt jordbruksaktivitet eller levekårene i skogene selv. I mellomtiden er utfordringen å forene bevaringsarbeid for effektivt å dempe insekttap. Seibold bemerket at flertallet av de nåværende initiativene opererer uavhengig av hverandre og er altfor bekymret for dyrking av individuelle tomter. «For å stoppe nedgangen indikerer imidlertid resultatene våre at mer koordinering er nødvendig på regionalt og nasjonalt nivå,» sa Seibold. I en anmeldelse fra 2019 advarte australske forskere om at verdens insekter kan forsvinne i løpet av et århundre med den nåværende insekttap, og truer en «katastrofal kollaps av naturens økosystemer.»

Plantevernmidler herjer i miljøet. Bønder og forskere er nå vitne til døden av hele biekolonier på grunn av plantevernmidler. Milliarder bier forsvinner fra sitt naturlige miljø, ettersom de ikke kan håndtere den giftige nektaren de pollinerer fra forurensede blomster. Den anerkjente poeten Maurice Maeterlinck advarte i sin bok, The Life of the Bee : Hvis bien forsvant fra jordens overflate, ville mennesket bare ha fire år igjen å leve. 

Noen mennesker er helt klar over plantevernmidlers evne til å forstyrre skjoldbruskkjertelen, binyrene og hypofysen. Disse kjertlene styrer hormoner i menneskekroppen som styrer utvikling, vekst, kjønn, oppførsel og reproduktive systemer. Derfor vasker noen mennesker frukt og grønnsaker før de spiser dem. Den triste virkeligheten er at plantevernmidler ikke bare eksisterer som rester, men at de også stenges opp og lagres inne i plantevev. Systemisk bruk av plantevernmidler fortsetter å øke. Disse kjemikaliene, som først ble brukt i 1998, har nå spredt seg til det meste av konvensjonell matforsyning.

 Kilder: TheBigWobble.org – TheGuardian.com – ScienceDirect.com – motherearthnews.com

Relaterte artikler