Stenger Spania ute

Visualization of the coronavirus causing COVID-19

Det økende antallet coronavirus-tilfeller i Spania vekker bekymring i andre europeiske land. Infeksjonene i Spania begynte å øke for fire uker siden og har hoppet betydelig de siste dagene. Spania har nå den femte høyeste forekomsten av Covid-19 i Europa, etter Luxembourg, Romania, Bulgaria og Sverige. Stadig flere land stenger Spania ute.

I følge de siste dataene fra European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) har Spania pr  25. juli 39,4 tilfeller per 100 000 innbyggere (som er et 14-dagers kumulativt antall).  Økningen har ført til at flere  land har innført advarsler mot reiser til Spania og karantenetiltak mot reisende fra landet. Lørdag kunngjorde den britiske regjeringen at alle reisende fra Spania ville måtte stille i karantene i 14 dager fra og med søndag.  Dette er et stort tilbakeslag for den spanske turistnæringen, som regner med å tape 2 milliarder euro på beslutningen.  Forekomsten av  viruset i Storbritannia er 14,7 , dvs 2,6 ganger lavere enn Spania.

 Forrige fredag ​​oppfordret den franske regjeringen «sterkt» franske borgere til å unngå ikke-essensielle reiser til Catalonia, hvor flere utbrudd er rapportert. Selv om forekomsten av Covid-19 i Frankrike er lik Storbritannias (14.6), har landet også sett en økning i coronavirus-tilfeller. I et forsøk på å kontrollere smitte har Frankrike gjort det obligatorisk for reisende fra 16 land, inkludert Brasil og USA, å ta en PCR-test ved ankomst for å vise at de ikke bærer sykdommen.

Norge har, i likhet med Storbritannia, innført en 10-dagers karantene for reisende fra  og har frarådet ikke-essensielle reiser til landet. Irland publiserte en liste over land som var fritatt for karantenetiltak den 22. juli, men Spania ble ikke inkludert, noe som betyr at reisende fra Spania må selvisolere seg i to uker etter hjemkomsten. Belgia, som har sett en topp i Covid-19-tilfeller i alderen 20-30 år, gikk et skritt videre og forbød all ikke-essensiell reise til de spanske provinsene Lleida og Huesca. Dessuten anbefales reisende fra de spanske regionene Aragon, Extremadura, Catalonia, La Rioja, Navarre og Baskerlandet å bli satt i karantene.   Søndag advarte Polen mot å reise til hele den katalanske regionen.

 Den epidemiologiske situasjonen i Spania er veldig ujevn. I Aragón er det for eksempel 237,86 saker per 100 000 innbyggere, mot 1,66 tilfeller i Asturias. Mens førstnevnte har registrert flere store utbrudd blant sesongarbeidere, har sistnevnte oppdaget bare to siden begynnelsen av normaliseringsplanen. Regjeringen i Asturias handlet raskt og transparent for å kontrollere disse to utbruddene. Etter at det siste ble rapportert i et bryggeri i Oviedo,   rapporterte oppga navnet på bryggeriet og ba alle som hadde vært der om å ringe en nødtelefon. På bare to dager utførte helsemyndighetene  400 PCR-tester for å spore opp alle mulige tilfeller.

I Catalonia, derimot, har regionens kontaktsporingssystem ikke klart å kontrollere utbruddene som ble oppdaget i Barcelonas storbyområde, i komarkene – en tradisjonell administrativ avdeling – i Lleida-provinsen og i et område i Girona-provinsen. Dette har ført til overføring fra lokalsamfunnet, med andre ord, smitte som ikke er koblet til hverandre, noe som betyr at overføringskjeden ikke kan spores. Den 14-dagers kumulative forekomsten av Covid-19 i Catalonia er 115,57 tilfeller per 100 000 innbyggere. I et forsøk på å dempe smitten, stengte den katalanske regionregjeringen fredag ​​ned alle nattklubber og festlokaler.

Ni av Spanias 17 regioner har lavere forekomst av koronaviruset enn Storbritannia, inkludert Kanariøyene og Balearene, med henholdsvis 5,8 tilfeller og åtte tilfeller per 100 000 innbyggere. De regionale myndighetene i de to øygruppene håper å bli unntatt karantene på grunn av deres lave forekomst av viruset. Forslaget tar sikte på å redde sommerturismesesongen på øyene, som er veldig avhengige av industrien.  

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler