Bekrefter kopling til blodpropp

red and white pen on green textile

Marco Cavaleri, leder for Det europeiske legemiddelkontorets vaksinestrategi, har bekreftet «en kobling» mellom AstraZenecas koronavirusvaksine og trombose blant personer som fikk den vaksinen.

Lederen for EMA har bekreftet dette med disse ordene i et intervju med den italienske avisen Il Messaggero: «Nå kan vi si, det er klart at det er en kobling med vaksinen, som forårsaker denne reaksjonen. Imidlertid vet vi fortsatt ikke hvorfor (…) Kort sagt, i løpet av de neste timene skal vi si at det er en lenke, men vi har ennå ikke forstått hvorfor det skjer ». Den europeiske myndigheten må offisielt uttale seg om dette problemet, sa Cavaleri.

“Vi prøver å ha et presist rammeverk for hva som skjer, å definere syndromet på grunn av vaksinen (…) Blant vaksinerte mennesker har en rekke flere tilfeller av hjernetrombose blant unge blitt registrert  enn vi forventet. Vi blir nødt til å si det, ”forklarte han. Det er reist mistanke om mulige alvorlige, men sjeldne bivirkninger blant personer som er vaksinert med AstraZeneca i flere uker. Det vil være tilfeller av atypisk trombose, noen av dem har forårsaket døden.

I Storbritannia er det 30 tilfeller og syv dødsfall av totalt 18,1 millioner doser gitt til 24. mars. For EMA «er det ikke påvist noen årsakssammenheng med vaksinen,» forklarte administrerende direktør Emer Cooke for flere dager siden. Ifølge   vitenskapen er det ikke noe bevis for det europeiske byrået som skulle  begrense bruken av denne vaksinen i  befolkningen.

For Paul Hunter, en spesialist i medisinsk mikrobiologi ved University of East Anglia, ble intervjuet av AFP: «Bevisene peker mer mot Oxford-AstraZeneca-vaksinen som årsak,» sa han. Som en forholdsregel har flere land besluttet å slutte å administrere denne vaksinen til noen aldersgrupper, inkludert Frankrike, Tyskland og Canada. For AstraZeneca oppveier fordelene med vaksinen fra det britisk-svenske laboratoriet til forebygging av covid-19 risikoen for bivirkninger og selskapet forsikret lørdag at «pasientsikkerhet» er «topp prioritet».

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler