Trussel om streikesommer for Ryanair

Ryanair står overfor en sommer som kan bli komplisert. Kabinpersonalet til Ryanair, det største selskapet på Alicante flyplass, med mer enn 40 daglige flyvninger i juli og august, står overfor sin første alvorlige arbeidskonflikt. Etter å ha slått ned protestene  de siste årene i den provinsielle terminalen for bakkepersonellet, står det irske flyselskapet nå overfor opprør blant flyverter og vertinner, som kan generere en kaskade av avbestillinger av flyene. Årsak? Selskapet nekter å anerkjenne fagforeningene som representerer disse arbeidstakerne. Etter å for første gang i sin historie akseptere  uavhengige fagforeninger for piloter og kabinansatte, har Ryanair inngått avtaler om noen av dem i flere land, mens forhandlingene er fastlåst i andre, som i Spania, Belgia, Portugal, Tyskland, Holland og Irland. Nå trues det med steik i slutten av juli eller begynnelsen av august, hvis avtaler ikke kommer i stand innen den tid. Bare i Spania, kan en pause på mellom 1-3 dager på den tiden påvirke mer enn 100.000 passasjerer hver dag, mens en koordinert aksjon med andre europeiske kolleger øker skadeeffekten betraktelig over hele kontinentet. En feil i feriefordelingen for piloter og mangel på personell  fra oktober 2017 førte til mer enn 20.000 kanselleringer fram til mars 2018.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler