Inntekter til himmels – minimal skatt

1 U.S.A dollar banknotes

I løpet av de siste 16 månedene har den totale formuen til 713 milliardærer vokst med svimlende 1,8 billioner dollar. Det er en økning på nesten 60 prosent under Corona -krisen. Den totale formuen til amerikanske milliardærer steg fra $ 2,9 billioner i mars 2020 til $ 4,7 billioner i juli 2021, rapporterer Inequality.org .

 Milliardærers formue har vokst jevnt siden 1990, men en tredjedel av økningen skjedde under Corona -krisen . Den totale formuen til amerikanske milliardærer har vokst 19 ganger de siste 31 årene , fra 240 milliarder dollar (justert for inflasjon) i 1990 til 4,7 billioner dollar i 2021, hvorav 1,8 billioner kom bare i de 16 månedene mars 2020 2020 til juli 2021.

Her er noen eksempler over pandemivinnerne på listen over superrike: Tesla -sjef Elon Musk tjente 138 milliarder dollar. Amazon -grunnlegger og rikeste mann i verden, Jeff Bezos, vokste med 99,4 milliarder dollar. Mark Zuckerberg kommer til 71 milliarder mer. Larry Page (Google) plusser på 58,4 milliarder dollar i formuen. Sergey Brin (Google)  56 milliarder. Oracle’s Larry Ellison har ytterligere 53,8 milliarder dollar.  Investor Warren Buffet tjente ytterligere 34,2 milliarder. Microsofts grunnlegger og vaksinasjonsfanatiker Bill Gates la 31 milliarder dollar til formuen.  For å sette det i perspektiv: Tesla-grunnlegger Elon Musks økning i formue på 138 milliarder dollar   kan alene dekke  ti år med studiekostnader for 5,5 millioner amerikanske studenter og 29 millioner lavinntektsbarn på offentlige skoler i sommer-og Musk ville ifølge Inequality.org  fortsatt vært 4 milliarder dollar rikere enn før COVID .

Takket være Corona har det også kommet mange nye milliardærer. Mange av dem er ledere i farmasøytiske selskaper.   Modernas  administrerende direktør Stéphane Bancel fyller nå på  med 4,3  dollarmilliarder. Tett bak er Ugur Sahin, administrerende direktør og medgründer av BioNTech med 4 milliarder dollar . Aksjekursene til vaksineprodusenter går for tiden gjennom taket. Den svimlende fortjenesten til legemiddelgigantene diskuteres i en «korona-rip-off-oversikt». I henhold til dette tjente Pfizer  9,62 milliarder dollar i 2020 og allerede  4,9 milliarder dollar i første kvartal 2021 – en økning på 45% sammenlignet med kvartalet året før.  Johnson & Johnson nådde 14,7 milliarder dollar i 2020 og 6,9 milliarder dollar i første kvartal 2021, en økning på 12,5%. Den tyske Pfizer -partneren BioNTech oppnådde et overskudd på 1,13 milliarder i første kvartal 2021 , noe som tilsvarer en fabelaktig økning i forhold til det totale overskuddet året før på 7533% (!).

Men veldig lite, om noe, av den oppblåste milliardærformuen vil noen gang bli brukt til offentlige formål. Selv om velstandsvekst er den viktigste inntektskilden for de rike, er det ifølge gjeldende forskrifter nesten ingen av inntektene som er skattlagt. Det ble nylig avslørt at 25 toppmilliardærer i gjennomsnitt betalte en liten brøkdel (3,4 prosent) av inntektsveksten i skatt, og at noen, inkludert Jeff Bezos og Elon Musk, ikke har betalt skatt på flere år.

Selv minimumskatten som nylig ble vedtatt av G7 -landene for store internasjonale selskaper vil neppe endre noe, ettersom resolusjonen er skrevet på en slik måte at giganter som Amazon, for eksempel, fortsatt ikke trenger å betale skatt. Milliardærenes velstandsboom i de 16 månedene av pandemisk galskap fram til juli er spesielt sjokkerende sammenlignet med koronavirus -elendigheten til vanlige folk. For eksempel har over 83 millioner amerikanere har mistet jobben.

Kilde: wochenblick.at

Relaterte artikler