Ciudadanos markerer seg i Katalonia

Bare timer etter at en gruppe på rundt 80 personer gikk ut på gatene i en katalansk by i tirsdag kveld for å fjerne gule bånd og andre symboler som representerer støtte til uavhengighetspolitikere som for tiden er i myndighetenes varetekt, møtte to ledere av sentrums-høyrepartiet  Ciudadanos  jornalister.  Lederen for Ciudadanos, Albert Rivera og lederen for det katalanske regionale partiet, Inés Arrimadas, fjernet gule bånd fra et rekkverk på en gate i byen Alella i Barcelona-provinsen.

Den symbolske gesten fra de to politikerne, ble ledsaget av et dusin støttespillere, men ble utført uten episoder, selv om  noen tilhengere av uavhengighet brukte ropte ukvemsord  for å markere sin misnøye. Samtidig som deres støttespillere applauderte dem, ble de to politikerne utsatt for rop som: «Ut!» «Skam!» og «fascister!» Gruppen ble ledsaget av det  regionale katalanske politiet, Mossos d’Esquadra. Minutter etter at gruppen hadde forlatt, bandt noen fra  lokalbefolkningen flere gule bånd på samme rekkverk.

Dagens aksjon kommer midt i en kampanje ledet av Ciudadanos for å ansvarliggjøre  bruken av det offentlige rom i Catalonia for å vise slike symboler.   Rivera sier det offentlige rom  skal være et nøytralt sted. I Alella fordømte Rivera de «sosiale bruddene» i Catalonia, og oppfordret de sentrale og regionale myndighetene til å garantere nøytraliteten i det offentlige rom i regionen.

Ciudadanos ble opprinnelig opprettet i 2006 som svar på pro-uavhengighetsbevegelsen i Catalonia, og utvidet seg nasjonalt i 2014. Partiet vant flest seter ved de siste regionale valgene i Catalonia, men fikk ikke absolutt flertall,  og dermed samlet  pro-uavhengighetspartier seg for å danne regjering. I dag ble samtidig  en mann arrestert anklaget for å ha brukket  nesen til en russisk kvinne under overgrep i helgen på grunn av de gule båndene, se https://aktueltspania.com/aktuelt_post/farlig-stemning-i-catalonia/

Kvinnen hevder at hun ble angrepet av mannen på lørdag etter at hun begynte å samle opp bånd som var falt ned og således ville kaste symbolene. Arrestanten hevder imidlertid at hans handlinger ikke var politisk motiverte, men heller fordi kvinnen kastet båndene på bakken,  Han skal ha ropt til kvinnen: «Forlat byen, din dritt!» Rivera beskrev i dag arrestasjonen som «gode nyheter» og uttrykte et håp om at «rettferdigheten vil skje.» De gule båndene  har blitt et symbol til støtte for fengslede politikere og tidligere pro-uavhengighetsforeningsledere som Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, men har vist seg å være et ømt punkt i konflikten mellom borgere som har motstridende syn på de aktuelle problemene omkring uavhengighet for Katalonia.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler