Beskyldt for trakassering og ulovlig overvåking

 Høyesterett i London har offentliggjort en sivil sak mot Spanias emerituskonge Juan Carlos I, far til den regjerende monarken Felipe VI. Påstanden om trakassering og ulovlig overvåking ble fremsatt i desember 2020 av advokater som representerer Corinna Larsen, en forretningskonsulent i Monaco som er kjent for sitt forhold til den tidligere kongen.

Ifølge juridiske kilder har Juan Carlos vært klar over kravet i flere måneder. I det 20 sider lange dokumentet ber Larsen om et påbud om å hindre emerituskongen i å kontakte henne, følge henne, ærekrenke henne eller komme innenfor en avstand på 150 meter. Forholdet mellom Corinna Larsen og Spanias konge emeritus kom i offentlighetens søkelys som følge av ulykken i 2012 som Juan Carlos led i Botswana, hvor de begge var på jaktsafari. Hendelsen skadet monarkens rykte og var en delvis årsak bak hans overraskende beslutning om å abdisere i 2014.

I sin påstand beskylder Larsen, som fremdeles bruker eksmannens etternavn, zu Sayn-Wittgenstein,  emerituskongen for den «skjulte og åpenbare overvåking» som angivelig ble utført av offiserer fra Spanias etterretningstjenester på CNI i London, hvor hun bor , og i Montecarlo, hvor hun har et annet hjem. Ifølge kravet fant disse hendelsene sted fra 2012. Larsen ber om et uspesifisert beløp i erstatning for skader.  Kravet sier at Juan Carlos donerte 100 millioner dollar (64,8 millioner euro) til Larsen i 2012 og senere krevde at beløpet skulle returneres «eller stilles til rådighet for ham.» Da Larsen nektet å gi tilbake pengene, ærekrenket den tidligere kongen henne med at hun hadde «stjålet» dem. Dokumentet hevder at Juan Carlos fortalte både kong Salman i Saudi -Arabia og den saudiske kronprins Mohammed bin Salman om det påståtte ranet.

100 millioner dollar ble sendt til Juan Carlos av den tidligere kongen i Saudi -Arabia, Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, som døde i 2015. Disse pengene ble overført 8. august 2008 til en hemmelig konto i Sveits åpnet i navnet Lucum Foundation , en Panama-basert enhet hvis første mottaker var Juan Carlos I. Etterforskere i Sveits har undersøkt denne overføringen siden august 2018, som en del av en operasjon i hvitvaskingsforbrytelser. En del av disse pengene – som ikke ble angitt til de spanske skattemyndighetene- angivelig ble brukt for Juan Carlos personlige utgifter, og i 2012, etter endringer i sveitsisk lov, ble overført til Larsens konto i en Bahamas bank som heter Gonet & Cie The. Spansk Høyesterett gjennomfører for tiden tre etterforskninger i den tidligere kongens ugjennomsiktige regnskap og økonomiske uregelmessigheter. Juan Carlos kan bare anklages av Høyesterett, gitt at han nyter delvis immunitet takket være sin status som aforado -et juridisk begrep på spansk som refererer til personer som høytstående politikere som er beskyttet mot påtale i lavere domstoler.

Selv om Larsens påstand utelukkende er rettet mot Juan Carlos I, antyder det også at general Félix Sanz Roldán, den tidligere direktøren for CNI, aktivt deltok i den påståtte overvåkingsoperasjonen. Generalen har innrømmet å ha reist til London i mai 2012 for å møte Larsen på The Connaught Hotel. En dommer som er oppnevnt av Høyesterett vil nå ta ansvar for etterforskningen og vil ha maksimalt 18 måneder på seg til å gjennomføre saken. Juridiske kilder påpeker at emerituskongens påståtte immunitet som tidligere statsoverhode kanskje ikke holder i retten, da det allerede er en presedens mot dette. I 2000 bestemte det britiske overhuset at den chilenske diktatoren Augusto Pinochet ikke hadde rett til immunitet mot straffeforfølgelse som tidligere statsoverhode på grunn av de grove forbrytelsene hans. Juan Carlos har blitt anklaget for urettmessige økonomiske forhold    de siste årene. I 2020 kunngjorde Felipe VI at han ville gi avkall på arv fra faren og fratok ham årlige stipend som ble betalt ut av kongehuset. I august samme år forlot Juan Carlos Spania til De forente arabiske emirater, hvor han har bodd siden.

Kilde: elpais.com

Relaterte artikler