Tjente tre ganger mer under pandemien

large warhause

Under toppen av Wuhan coronavirus (COVID-19) pandemien i USA i fjor, tjente Amazon tilsvarende tre års fortjeneste på bare ett. Men denne veksten kom på bekostning av hundretusenvis av arbeidere, som rutinemessig ble mishandlet og overarbeidet .

Disse avsløringene kommer fra en undersøkelse av Amazons praksis under pandemien. Fra juli til oktober 2020 hyrte Amazon inn ytterligere 350 000 nye arbeidere.  Men selskapet har ikke klart å løse den  høye omsetningshastigheten . Allerede før pandemien var omsetningen allerede på rundt 150 prosent i året.   Den høye omsetningshastigheten er resultatet av Amazons ekstreme avhengighet av intense og stive produktivitetsmålinger. Arbeidstakere blir overvåket hvert eneste sekund de er på jobb. Beregninger forteller sjefer hvor raskt arbeidstakere får jobben gjort og hvor mye tid de bruker «utenfor oppgaven», for eksempel på dobesøk. Hvis folk bruker for mye tid på oppgaven, kan de få sparken selv om prestasjonene deres før den dagen var gjennomgående fantastiske.

Til tross for de klare bevisene for at Amazon har overarbeidet og mishandlet sine arbeidere, benekter Amazon-ledere fremdeles enhver forseelse. Visepresident i «Human Resources and Global Customer Fulfillment,» Ofori Agboka sa «98 prosent av alt går bra – folk har de rette opplevelsene» og får angivelig den hjelpen de trenger når de vil ha det. Agbokas eneste bekymring var hvordan den sosiale distanserings- og maskeringspolitikken som ble satt opp på høyden av pandemien,  gjorde det vanskeligere for ledere å engasjere seg med ansatte.

Historier om Amazon-arbeidere viser at selskapet ikke brydde seg om deres velvære.    Alt dette sammen viser at Amazons bedriftskultur åpent verdsatte maksimal fortjeneste på bekostning av ansattes sikkerhet og livskvalitet. I Amazon- grunnlegger og styreleder Jeff Bezos ‘ endelige brev til aksjonærene som administrerende direktør i april 2021, hevdet han at han ønsket at selskapet skulle bli verdens «beste arbeidsgiver» og «tryggeste arbeidssted.» Men for at en slik drøm skal kunne skje, må det endringer til fordi Amazons kultur med rask vekst på bekostning av sine arbeidere  i utgangspunktet er uforenlig med en som behandler arbeidere menneskelig.

Kilder: SeattleTimes.com.  Axios.com.  FastCompany.com

Relaterte artikler