Kina ruster kraftig opp

people walking on sidewalk

Kina har startet byggingen av mer enn 100 nye siloer til bruk for interkontinentale raketter i ørkenen ved Yumen i Gansu-provinsen, hevder analytikere som har gransket satellittbilder skaffet til veie av James Martin Center for Nonproliferation Studies i Monterey, California. 

Bildene, som skal være enkle å tolke for erfarne analytikere, viser 119 nær identiske byggeplasser med kjennetegn som gjenspeiler eksisterende anlegg for kinesiske atomraketter, skriver Washington Post. Oppdagelsen følger nylige advarsler fra Pentagon-tjenestemenn om raske fremskritt i Kinas atomevne. Adm. Charles Richard, øverstkommanderende for amerikanske atomstyrker, sa på en kongreshøring i april at en «fantastisk ekspansjon» var i gang i Kina , inkludert et utvidende arsenal av ICBM og nye mobile rakettkastere som lett kan skjules for satellitter. I tillegg har den kinesiske marinen introdusert nye ubåter med atomvåpen i den voksende flåten.

En spesialist på Kinas kjernefysiske arsenal omtaler byggingen som «utrolig»: Konstruksjonsboomen antyder et stort forsøk på å styrke troverdigheten til Kinas kjernefysiske avskrekkende virkning, sa forsker Jeffrey Lewis, en ekspert på Kinas atomvåpenarsenal og en del av et team som analyserte de mistenkelige stedene, først oppdaget av kollega Decker Eveleth mens han skurte bilder tatt av kommersielle satellitter over det nordvestlige Kina. Lewis beskrev omfanget av bygningen som «utrolig.» Lewis og hans kolleger tror at Kina øker sin kjernefysiske kapasitet for å kunne avskrekke USA: «Vi tror at Kina utvider sine atomkrefter til dels for å opprettholde en avskrekkende virkning som kan overleve et amerikansk første angrep i tilstrekkelig antall til å beseire amerikanske missilforsvar.»

Lewis mener siloene under bygging er ment for raketter som kan nå USAs fastland: Siloene er  sannsynligvis ment for en kinesisk ICBM kjent som DF-41, som kan bære flere stridshoder og nå mål så langt unna som 9.300 miles, og potensielt sette det amerikanske fastlandet innen rekkevidde.  USAs forsvarsdepartment ønsker ikke å kommentere Washington Posts avsløring, men har tidligere redegjort offentlig for Kinas økende kjernefysiske kapasitet.  Kina har også skaffet seg mobile landbaserte rakettsystemer og nye ubåter som kan håndtere atomvåpen.

Kilde: Washington Post og document.no

Relaterte artikler