Stopper AstraZeneca til yngre

blue and white plastic bottle

Spania har kunngjort planer om å slutte å bruke Covid-19-vaksinen laget av Oxford-AstraZeneca til personer under 60 år. Endringen i kriteriene kommer etter at European Medicines Agency (EMA) fant en «mulig kobling» mellom denne vaksinen og «svært sjeldne tilfeller av uvanlige blodpropper med lave blodplater.»

Fram til nå har de aller fleste av de 2,1 millioner AstraZeneca-dosene som ble administrert i Spania gått til viktige yrkesaktive – for det meste lærere og medlemmer av rettshåndhevelsesbyråer og beredskapstjenester – samt til helsepersonell som ikke ble vaksinert i første fase, og til den generelle befolkningen mellom 60 og 65 år. Spania har endret aldersgrensen for AstraZeneca-vaksinen gjentatte ganger. Først satte den en øvre terskel på 55, og hevet den deretter til 65 etter å ha midlertidig stanset bruken på grunn av en europeisk helseskrekk. Nå er de under 60 år ikke lenger kvalifiserte for vaksinen.

Denne siste endringen  gir nye utfordringer for Spanias vaksinasjonsplaner . Det er tusenvis av viktige yrkesaktive, hvorav de fleste er under 60 år, som ikke vet hvilken vaksine de vil motta eller når. Og personer som allerede har fått sin første dose, kan ikke få den andre. Helseminister Carolina Darias sa at de neste dagene vil det bli tatt en beslutning om personer under 60 år som allerede har fått sitt første AstraZeneca-skudd. På en pressekonferanse sa hun at det foreløpig var to alternativer på bordet: enten bruke et annet vaksinemerke for den andre dosen, eller ikke gi en ny dose i det hele tatt. Darias sa at den første dosen er 70% effektiv mot Covid-19. Helsedepartementet sa at det også vil vurdere hvordan man skal fortsette med 65-og-over-gruppen, som hittil bare hadde mottatt Pfizer- og Moderna-vaksinene.

Mens Spania har fått fart på vaksinasjonstempoet, vil ikke dagens tempo på rundt 600 000 mennesker i uken være nok til å nå sentralregjeringens mål om å vaksinere 70% av den voksne befolkningen innen september. «Dette vil uunngåelig forsinke vaksineringskalenderen, og skape mer press for å bruke de knappe mengdene Pfizer- og Moderna-vaksiner,» sa Daniel López-Acuña, en tidligere tjenestemann i Verdens helseorganisasjon (WHO), om den siste avgjørelsen. Eksperter er også bekymret for at de stadige strategiendringene ytterligere vil ødelegge publikums tillit til vaksiner. «Tillit vil bli betydelig undergravd,» sa López-Acuña. Og Amós García, president for den spanske vaksinologiforeningen, advarte om at det risikerer å skape en utbredt oppfatning om at «det er gode vaksiner og dårlige vaksiner.»

I de siste ukene har andre europeiske land som Nederland og Tyskland allerede begrenset bruken av AstraZeneca-vaksinen til eldre voksne. Denne avgjørelsen kom etter flere rapporter om blodpropp og dødsfall som førte til en midlertidig suspensjon av det britisk-svenske vaksinen over hele Europa mens EMA gjennomførte en etterforskning. Vaksinasjonen ble gjenopptatt i Spania etter EMAs første rapport i midten av mars. Men onsdag morgen stoppet den spanske regionen Castilla y León ensidig immunisering med AstraZeneca og sa at den ventet på en ny EMA-rapport om vaksinens sikkerhet. Denne uventede avgjørelsen fikk Spanias sentralregjering til å understreke at vaksinasjonsbeslutninger ikke er i hendene på regionale tjenestemenn. Etter at EMA-rapporten kom ut senere på dagen, sa helsedepartementet at målgruppen for aldersgruppen ville bli endret til 60 år og eldre «i samsvar med forsiktighetsprinsippet», i lys av det faktum at de fleste rapporterte tilfeller av trombose har forekommet hos kvinner under 60 år.

Andre land har også justert sine vaksineringsstrategier etter at EMA  onsdag sa at «uvanlige blodpropper med lave blodplater bør oppføres som svært sjeldne bivirkninger» av vaksinen. Storbritannias vaksinerådgivende komite sier nå at personer under 30 år bør få en alternativ vaksine når det er mulig, mens Belgia har foreslått å begrense den til over 55 år. Italia har sagt at de vil administrere den andre dosen til de som har hatt den første, men ellers vil de fokusere på befolkningen over 60 år. På et møte med sentrale og regionale helsemyndigheter som ble holdt på onsdag, foreslo helseminister Carolina Darias å stoppe bruken av AstraZeneca-vaksinen på personer under 60 år. Ifølge folk som er kjent med møtet, var de fleste regionale regjeringer enige i dette tiltaket, selv om Madrid motsatte seg det. og sa at de under 60  ikke bør utelukkes.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler