Strid om spansk vaksinepass

brown and white paper document

Krevende bevis for å være Covid-fri for tilgang til barer, kafeer og restauranter har åpnet en ny juridisk front i Spania, hvor noen regionale myndigheter innfører tiltaket midt i en femte bølge av koronavirusinfeksjoner, mens andre er hardt imot det.

På torsdag suspenderte Høyesterett på Kanariøyene foreløpig den regionale regjeringens siste beslutning om å få kundene til å vise bevis på Covid -vaksinasjon, en nylig negativ test eller utvinning av sykdommen for å komme inn på spisesteder, sport og kulturelle virksomheter. Retten siterte personvernproblemer involvert i å avsløre personlig helseinformasjon for å få tilgang til fritidsaktiviteter. Den kanariske regjeringen hadde bestemt at på øyer på nivå 3 av koronavirusrisiko (for tiden Gran Canaria, Fuerteventura og La Palma), bør innendørs kapasitet på barer og restauranter være 40%, eller 50% hvis minst 10% av kundene viser tegn på å være smittefri. På Tenerife, som ligger på nivå 4, vil kapasiteten på innendørs spisestue være 50% med bord med plass til ikke mer enn fire personer med bevis på vaksinasjon, restitusjon eller negative tester. Torsdag sa den regionale regjeringen at den ville utfordre rettens avgjørelse. Regjeringens talsmann Julio Pérez bemerket at «i et år nå har folk blitt bedt om et sertifikat eller negativ test for å bo på øya, i tillegg til kontrollene ved havner og flyplasser. Og mange offentlige og private sentre ber om informasjon eller sjekker temperaturen på folk. »  Påvirker det konstitusjonelle rettigheter? Ja det gjør det. Men det virkelige spørsmålet er, er det akseptabelt? Etter mitt syn er det det.

 Spanias nordvestlige region Galicia vedtok et lignende tiltak lørdag, uten å støte på innvendinger fra den regionale domstolen der. I Galicia er det nødvendig med et vaksinasjonssertifikat eller negativ koronavirustest for å komme inn i barer og kafeteriaer i 36 kommuner, inkludert Vigo, Ourense, Pontevedra, O Grove og Sanxenxo. Cantabria, Melilla og Andalusia vurderer lignende tiltak, rapporterte nyhetsbyrået Efe. Den andalusiske nestlederen, Juan Marín, fra Ciudadanos, sa torsdag at hans leder kan gjøre det til en «anbefaling», men ikke en forpliktelse.

Murcia og Catalonia venter på et felles rammeverk for å regulere tiltaket, mens Extremadura, Baskerland og Valencia -regionen åpent motsetter seg det. Helsesjef i Extremadura, José María Vergeles, sa at han satte spørsmålstegn ved om det var lovlig for bar- og restaurantmedarbeidere å kreve helseinformasjon fra kunder, og la til at det ville være påkrevd lov for å regulere det. «Covid -passet […] ble utviklet for et miljø med trygg mobilitet, ikke for å gå på steder,» sa han og hentyder til et EU -sertifikat kjent som EU Digital Pass eller EU Digital Covid -sertifikat som viser bevis på vaksinasjon , utvinning eller negative testresultater.  På et onsdagsmøte mellom sentrale og regionale helsemyndigheter sa helseminister Carolina Darias at EU -passet utelukkende er ment å lette reiser mellom europeiske land. Frankrike og Italia vil begynne å kreve bevis på at de er smittfrie for å komme inn på barer og restauranter fra og med august, mens Tyskland vurderer det. I Østerrike er det allerede obligatorisk å vise bevis på vaksinasjon, utvinning, negative tester eller EU -pass for å få tilgang til alt fra hoteller til frisørsalonger.

De juridiske konsekvensene av å be kundene om helsedata har skapt en meningsdeling, akkurat som med andre tiltak for å bekjempe koronaviruspandemien som portforbud og innesperringer. Elviro Aranda, professor i konstitusjonell lov ved Carlos III -universitetet i Madrid, sier at det handler om å balansere interessene. “På den ene siden, handelsfrihet, å bevege seg rundt, gå til et sted; på den annen side, bevare liv. Påvirker det konstitusjonelle rettigheter? Ja det gjør det. Men det virkelige spørsmålet er, er det akseptabelt? Etter mitt syn er det det. ”  Et annet spørsmål er om slike tiltak gir mening ut fra et helsemessig synspunkt. José Martínez Olmos, en tidligere helsesekretær, føler at de virkelig er økonomiske tiltak som tar sikte på å hjelpe mat- og drikkesektoren, siden det å være vaksinert «ikke er en forsikring mot å bli smittet.»  Fernando García López, en epidemiolog ved Carlos III Health Institute, tror at å be om sertifikatet for å få tilgang til fritidsaktiviteter kan være et akseptabelt insentiv for å få flere vaksinert og redusere smitte. «Det ville være mer et problem å kreve det i skole- eller arbeidsmiljøer, som er viktige aktiviteter,» sa han. 

Kilde: Elpais

Relaterte artikler