Fri strøm utenfra – stenger sine egne inne

question mark neon signage

Spania åpner påsken for tysk turisme, men ikke for egne statsborgere. Landet begrenser mobiliteten mellom regionene til å forhindre smitte, men opprettholder åpne grenser med resten av Europa. 

 Spania møter påsken med to tiltak som kolliderer med hverandre. Den første, som inneholder begrensninger i nasjonal mobilitet for å maksimere den epidemiologiske situasjonen  foran sommeren,  samtidig som sentralregjeringen holder dørene åpne for turister fra resten av Europa. Dette, sammen med Tysklands beslutning om å fjerne regioner i Spania fra listen over risikoområder for koronavirus, inkludert Balearene, gjør landet til tyskernes førstevalg for å nyte solen i påsken. Dermed åpner Spania for tysk turisme, men beskytter seg mot sine egne innbyggere.

Tyskerne kommer etter fire og en halv måned med nedstenging   og helsemyndighetenes advarsler om å unngå ikke-essensielle reiser. Mange har allerede bestemt seg for å reise til tross for at eksperter hele tiden advarer om at hvis de gjør det, vil de bidra til veksten av den tredje bølgen som statistikken viser vil komme.  De store turoperatørene har faktisk benyttet anledningen til å utvide kapasiteten på både hoteller og flyreiser til Balearene. «Vi har en bookingsboom for påskeferien,» bekrefter Thomas Daubenbüchel, talsmann for Alltours.  Tyskland har nettopp fritatt de som kommer tilbake fra den baleariske øygruppen fra karantene. Det ble satt opp 20 charterfly fra Düsseldorf alene. To dager senere ble alt solgt. Det samme med turoperatørgiganten TUI, som tilbyr flyreiser og hotell  fra denne søndagen. «De første tilgjengelige datoene er fullbookede,» sier en talsperson, så selskapet forbereder nå åpningen av flere hoteller i Alcúdia-området. Prognosen er å tilby mer enn 300 fly  i løpet av de neste ukene. Noen flyselskaper har også hoppet på bølgen av årets første grønne skudd for turisme. Blant dem  Ryanair – 200  fly  mellom Tyskland og Spania til påske – og Eurowings (Lufthansas lavprisselskap) – 300 ekstra operasjoner.

Dermed vil Son Sant Joan flyplassen bli inngangsporten for Tyskland i en festival der det ikke vil være en eneste spansk turist på gatene. Et paradoks som begynte for måneder siden og opprettholdes av de diplomatiske problemene som stengingen av grensene kan medføre. “Vi kan ikke stenge landet vårt mot  EU. Det er noen kontrolltiltak på flyplasser som fungerer, karantene, og selvfølgelig tiltak som er innenfor det etablerte omfanget og anbefalingene fra EU, forsikret helseministeren Carolina Darias for en uke siden i et intervju med EL COUNTRY. Blant tiltakene er for eksempel plikten til å vise en negativ PCR-test – hvis de ankommer med fly eller båt, men ikke hvis de ankommer på veien med bil.  

 Den spanske turistsektoren er på sin side forsiktig og satser ikke på denne påsken. “Vi vil ikke kaste all innsats i fem dager for så å miste sommeren.  Det ville være katastrofalt, sier José Luis Zoreda, konserndirektør i Exceltur. Derfor er forventningene minimale. I tillegg relativiserer de som har ansvaret for turistlobbyen økningen i etterspørsel fra Tyskland. «Det går opp fra nesten null, men det vil ikke være relevant eller redde påskeuken,» legger Zoreda til. Faktisk, blant hotelleiere, vurderer de ikke å anbefale åpninger, i det minste ikke på en massiv måte. Gabriel Escarrer, administrerende direktør i Meliá, retter blikket videre: «Vi får se noe i påsken, men jeg er veldig håpefull til månedene mai og juni,» sa han denne uken.

Franske turister vil det være færre av i påsken, som tradisjonelt markerer oppstarten av høysesongen for spansk turisme. Siden midnatt   fredag ​​har en tredjedel av franskmennene gått inn i ny, men lettere lockdown igjen og vil forbli der i minst en måned til. Det er en lett nedleggelse sammenlignet med de to foregående, men det innebærer fortsatt at alle de berørte – inkludert Paris- får forbud mot å reise til andre regioner i Frankrike. Men, som i Tyskland, hindrer ingenting dem i å reise til utlandet, for eksempel til Spania. Denne artikkelen viser paradokset med Schengen…

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler