«Aquarius» atter en gang

Skipet «Aquarius», som SOS Méditerranée og «Leger uten grenser» opererer i Middelhavet, fikk tillatelse til å legge til kai på Malta etter at fem land, Spania, Tyskland, Frankrike. Luxembourg og Portugal ble enige om  å dele de 141 migrantene ombord mellom seg, skriver italienske «La Repubblica». Malta og Italia nektet å være med på spleiselaget. «El País» skriver at  Spania nølte med å ta imot «Aquarius» denne gangen, i motsetning til forrige gang, da skipet fikk sette i land rundt 700 migranter i Valencia etter at Italia stengte havnene for NGO-skip med migranter ombord. I mellomtiden har imidtertid debatten blusset opp i Spania, og PSOE-regjeringen er under sterkt press innenriks for å begrense migrasjonen, mens EU presser på det motsatte. Det ble dermed et kompromiss, migrantene blir delt mellom fem land, inkludert Spania.

Så kan skipet gå tilbake til den libyske kysten for å plukke opp flere. Italias samferdselsminister Danilo Toninelli foreslo at Storbritannia burde ta ansvar for migrantene, siden «Aquarius» er Gibraltar-registrert og Gibraltar er en britisk koloni.  Gibraltars maritime myndigheter kunngjorde timer senere at «Aquarius» ikke lenger vil få være registrert som søk- og redningsskip i den britiske kolonien. NGO-fartøyet blir dermed stående uten flagg. Koordinator for arbeidet ombord på skipet, Nicola Stalla, sier at man trolig vil søke om å få seile under tysk flagg. Et bevis på at skipet plukker opp migranter som slett ikke er i nød, er følgende historie et bevis på: Migrantene ombord i en båt, ni menn og to gutter, sannsynligvis tunisiske, nektet å la seg komme til unnsetning av NGO-fartøyet, og meddelte at de hadde til hensikt å fortsette ferden uten innblanding til den italienske øya Lampedusa. Bakgrunnen er trolig at NGO-skip etterhvert har vanskeligheter med å finne europeiske havner.  «De hadde GPS og drivstoff, og vi kan ikke tvinge folk til å bli med oss», kommenterer en talsmann for «Leger uten grenser» ombord på «Aquarius». De selvhjulpne migrantene reiste i en glassfiberbåt med en motor som holdt en hastighet på 7–8 knop, skriver El País.

Trafikken over Gibraltarstredet fortsetter samtidig med full styrke. Spanias maritime redningstjeneste hentet i løpet av mandagen til sammen 475 migranter i tolv båter og én flytemadrass opp fra det vestlige Middelhavet og i nærheten av Gibraltarstredet, skriver El Mundo. Blant andre fartøy som deltok i arbeidet, var «Luz de Mar», som plukket opp 58 migranter midt på dagen.  Politiet opplyser at en gruppe på fire migranter hoppet i vannet fra «Luz de Mar», da skipet var i ferd med å legge til kai, for deretter å forsøke å svømme til land, formodentlig med sikte på ikke å bli registrert, og dermed bli sittende fast i Spania.  EU prøver febrilsk å gjenreise Dublinavtalen, der det heter at migranter må bli der de først blir registrert, eventuelt blir de sendt tilbake til det landet, om de reiser til et annet EU-land. Det var Angela Merkel, som i praksis opphevet «Dublinavtalen», under den enorme tilstrømmingen i 2015. Migrantstrømmen ut fra Marokko virker godt organisert og koordinert. Og fra Spanias side foretar man seg lite annet enn å ta med migrantene til mottak på det spanske fastlandet.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler