«Tilstrekkelig bevis» mot Shakira

Shakira vil ikke kunne unngå rettssak for skattesvindel, med mindre hun kommer til en siste avtale med Spanias statsadvokat. Etter en treårig etterforskning har dommer Marco Jesús Juberías stengt saken mot den colombianske sangerinnen og funnet ut at det er «tilstrekkelig bevis» for å stille henne for retten. 

Hun er anklaget for unndragelse av 14,5 millioner euro i skatt ved å skjule sin formue via et nettverk av selskaper basert i skatteparadis. Påtalemyndigheten anklager Shakira, hvis fulle navn er Shakira Isabel Mebarak Ripoll, for seks skatteovertredelser. Hvis hun blir dømt, kan superstjernen risikerer fengsel.

«Shakira Isabel Mebarak Ripoll sluttet å betale skatt i Spania i årene 2012, 2013 og 2014, selv om hun hadde plikt til å gjøre det fordi skatteboligen var her,» skrev dommer Jesús Juberías i et rettsdokument som avisen «EL PAÍS» har hatt adgang. Sangeren har alltid insistert på at hun i disse årene bodde på Bahamas, et land der det ikke betales inntektsskatt, og bare besøkte Spania «sporadisk.» Men denne påstanden har blitt gjentatte ganger avvist av skatteinspektører, som har undersøkt Shakiras liv i Barcelona, ​​der hun bor sammen med Barcelona -stjernen Gerard Piqué.

I følge rettsdokumenter burde Shakira ha betalt 14,5 millioner euro i spansk inntektsskatt – kjent som IRPF – og selskapsskatt, men i stedet brukte hun en «serie selskaper» for å skjule sin formue. Sangeren dukket bare opp som den ekte innehaveren «i selskaper basert i territorier som anses å være skatteparadiser», heter det i teksten. Dommer Juberías støttet argumentene fra det spanske skatteetaten og statsadvokaten, men indikerte at denne fasen av prosessen bare handlet om å avgjøre om det var tilstrekkelig bevis på skattesvindel, ikke «uskyld eller skyld» til Shakira. Posisjonen til Skatteetaten og sangerens forsvarsteam er «diametralt motsatte», sa rettsdokumentene, og bare en rettssak kan avgjøre hvem som har rett.

Avgjørelsen er et stort tilbakeslag for Shakira, som har gjort alt for å stoppe saken fra å gå til retten. Denne juridiske kampen har fokusert på sangerens bosted. I henhold til spansk lov anses en person som skattemessig bosatt i landet hvis de har tilbrakt 183 dager i landet. Den spanske skatteetaten erkjenner at Shakira reiste ofte på jobb i løpet av de aktuelle årene, men anser disse turene som «sporadiske fravær» gitt at hennes bolig, hvor hun kom tilbake til etter jobb, var Barcelona.

Dommeren fant også nok bevis mot en annen tiltalte i saken, Shakiras advokat og skatterådgiver på det tidspunktet. Statsadvokaten har imidlertid bedt om at saken mot ham blir henlagt, og hevdet at han ikke begikk en forbrytelse. Statsadvokaten og de andre anklagene i saken – statsadvokaten og den katalanske regionale regjeringen – må nå legge fram en skriftlig rapport som beskriver hvilken dom de vil bli gitt Shakira. Sangeren, som har benektet anklagene og hevder å være uskyldig, har allerede betalt 17 millioner euro til Skatteetaten. Kilder fra hennes juridiske team fortalte EL PAÍS at hun vil anke dommerens avgjørelse.

Kilde: El Pais

Relaterte artikler