Rajoy falt, Pedro Sánchez ny statsminister

Den sosialistiske lederen Pedro  Sánchez   oppnådde 180 stemmer for sitt mistillitforslag mot den sittende regjeringen fra PartidoPopular. Rajoy har sete nærmest  Sánchez og var den første til å gratulere ham som ny statsminister.   Underhuset i Cortes har stemt «ja» til Sanchez med 180 stemmer. Disse stemte for : PSOE, Unidos Podemos, ERC, PNV, PDeCAT, Compromis, EH-Bildu og Nuevas Canarias, mens 169 stemte mot. Det var  PP, Ciudadanos, UPN og Foro-,  mens den Kanariske Koalisjonen avholde seg fra å stemme. Dette er første gang en regjering taper en mistillitsforslag fra opposisjonen de siste 40 årene. 

Det er fremsatt mistillitsforslag tre ganger før, mot Adolfo Suarez, Felipe Gonzales og i fjor mot Mariani Rajoy, men alle med negativt resultat for forslagstillerne.  Det er også første gangen statsministeren ikke er innvalgt til Cortes som delegat, og han kunne derfor ikke delta i avstemmingen.  Kongresspresident  Ana Pastor vil nå overlevere  resultatet av avstemmingen  til Kongen i ettermiddag klokken 15.30, og regjeringen til Mariano Rajoy vil presenterte sin avskjedssøknad til monarken, i samsvar med artikkel 114.2 i Grunnloven. Samtidig vil den sosialistiske kandidaten, Pedro Sánchez, bli forstått som ny statsminister  og  kongen vil utpeke ham til å lede en ny regjering.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler