Kjempedrone til narkosmugling

Hvit, med et vingespenn på 4,5 meter og en kapasitet til å bære 150 kilo last. Det var kjennetegnene til en enorm drone som ble vist fram av det nasjonale politiet i Málaga, Andalusia-regionen. Det siste overraskende beslaget fra myndighetene involverer en organisasjon av franske narkotikasmuglere som ønsket å etablere seg på Costa del Sol.

Den kriminelle gjengen brukte flyet til å transportere narkotika fra Marokko til den lille byen Almáchar (1811 innbyggere). Dronen har evnen til å fly i opptil syv timer med en maksimal hastighet på 170 km / t. Som sådan er utvalget for transport av narkotika «stort», ifølge Antonio Rodríguez Puertas, sjefinspektør med ansvar for UDYCO-enheten for organisert kriminalitet i Málaga. «Vi har aldri sett en så stor drone brukt til dette formålet,» sa Pedro Luis Bardón, fra det nasjonale politiets luftbårne ressursenhet. “ Dette er den største som noensinne er funnet i Spania. ”

Dronen er produsert i Kina og til en pris mellom € 30.000 og € 150.000, avhengig av dens tekniske egenskaper og den har fem motorer. Fire av dem er elektriske og lar flyet lande og ta av vertikalt. Den femte, en to-sylindret forbrenningsmotor, muliggjør horisontal flyging. Dronen kan nå høyder på 2000 meter (rundt 7.000 fot), men generelt vil den fly mye lavere for å spare drivstoff og unngå å bli oppdaget. Imidlertid vises flyet på radar, og dets elektromagnetiske kommunikasjon kan også spores. Dette er to av faktorene som politiet brukte for å bekrefte eksistensen av enheten. Innsiden av flyet er hul og vil normalt brukes til kameraer eller annet elektrisk utstyr, men her ble den brukt til pakker med narkotika, spesielt kokain, som gir størst fortjeneste.

«Teknologi gjør livet lettere for oss , men den havner også hos skurkene,» sa politimester i Málaga, Roberto Rodríguez Velasco. «De innoverer, og vi må gjøre det også.» Også i provinsen Málaga lokaliserte Udyco i fjor et ni meter langt halvt nedsenkbart fartøy som skulle brukes til å smugle tonnevis av medisiner om gangen og ble anslått å ha kostet 1 million euro.

Narkotikagjengen fløy dronen ved hjelp av et elektronisk system som videreformidlet de nøyaktige start- og landingspunktene, og brukte veipunkter – dvs. steder under flyturen der den måtte endre kurs. Den kan også flyes med fjernkontroll. Politiet rapporterte imidlertid at de kriminelle ikke hadde mye opplæring eller kunnskap for bruk. Dette faktum, kombinert med flyets store størrelse, betydde at det utgjorde en betydelig fare for annen flytrafikk – selv for passasjerfly. Dronen kan demonteres for å lette transporten, og ble lokalisert av myndighetene i et hus som ble brukt som et lagringssted for narkotika utenfor Almáchar i Axarquía-området. Sonen har mange isolerte hjem, noe som blir utnyttet av narkotikagjenger for å operere ubemerket.

Operasjon Piñas, som førte til beslagleggelsen av dronen, begynte i forrige måned da Udyco oppdaget den franske gjengen, som også ble sporet av politiet i hjemlandet. Fire personer ble arrestert i operasjonen – tre i Frankrike og en fjerde i Almáchar. Totalt ble det funnet 30 kilo marihuana og 55 hasj under operasjonene i Spania og Frankrike. «Kampen mot narkotikahandel er en av våre prioriteringer,» sa underdelegatet for sentralregjeringen i Málaga, Teófilo Ruiz, som la til at Rikspolitiet i 2020 beslagla 27,5 tonn narkotika i provinsen og brøt opp 55 kriminelle grupper og arresterte 695 personer mistenkt for involvering i menneskehandel.

Kilde: Elpais.com

Relaterte artikler