Nesten krig om Katalonia i 2017

aerial photography of vehicles passing between high rise buildings

En dommer i Barcelona hevder at Russland høsten 2017 tilbød den daværende presidenten for Generalitat,  Carlos Puigdemont å overføre 10.000 russiske soldater til Catalonia

«Hvis de katalonske lederne hadde akseptert tilbudet, ville de etterfølgende hendelsene sannsynligvis ha blitt tragiske og ville ha utløst en væpnet konflikt med Spania med et usikkert antall omkomne,» sier sjefen for Instruksjonsretten nummer 1 i Barcelona, ​​Joaquín Aguirre.  Dette skriver den spanske avisen ABC i dag.   Russerne ønsket ifølge dommeren «å gjøre Catalonia til et land som Sveits.»

Hele samtalen Guardia Civil snappet opp mellom republikaneren Xavier Vendrell og lederen av Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Víctor Terradellas fant sted 16. mai 2018. Sistnevnte spilte inn samtalen, som dommeren ikke ser noen grunn til:  «Å tvile på dens legitimitet og ekthet», samtidig som Guardia Civil  arresterte 21 personer samme onsdag i 30 raid. I følge den nevnte telefonsamtalen hadde Vendrell foreslått for David Madí, Artur Mas’s «høyre hånd», at han skulle diskutere med Xavier Vinyals – som hadde ansvaret for Puigdemonts internasjonale anliggender – overgang til kryptovaluta som Generalitat ville bruke for å prøve å garantere sin økonomiske stabilitet og unngå kontrollen fra den spanske staten i bevegelse av midler. Terradellas hadde vært  delegat i fem måneder med en gruppe fra Russland som ble opprettet på Gorbatsjovs tid for utvikling av en kryptovaluta-plattform, ifølge dommeren. Dessuten hadde Terradellas planlagt å reise til Russland 28. mai samme år, og Vendrell tilbød seg å følge ham. Denne russiske gruppen ønsket å delta i kommunikasjonsspørsmålene, som Vendrell, Madí og TV-produsenten Jaume Roures gjorde sammen.

Ifølge samme ordre forklarte Terradellas at den russiske gruppelederen hadde tilbudt Carles Puigdemont 24. oktober 2017 – tre dager før den ensidige uavhengighetserklæringen – «å overføre 10.000 russiske soldater og betale all den katalanske gjelden», men at dette ble for mye for Puigdemont.   Den russiske gruppen ønsket visstnok å gjøre Catalonia til et land som Sveits. Vendrell uttrykte bekymring fordi han sa at han var under overvåking av hemmelige tjenester og ønsket å garantere maksimal sikkerhet slik at forholdet til Russland ikke gikk i vasken.

På den annen side møttes en forretningsmann innen kommunikasjon, Oriol Soler 9. november samme år på den ecuadorianske ambassaden i London med Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks, som hadde flyktet fra amerikansk rettsforfølgelse. Tilsynelatende deltok han på møtet ledsaget av Andreu Grinyó, en ekspert på kommunikasjonskampanjer og også knyttet til uavhengighetsbevegelsen. For dommeren er dette møtet en del av «strategien for desinformasjon og destabilisering som Kreml-regjeringen også ville ha deltatt i».   Ifølge dommeren ville Soler selv ha reist til St. Petersburg 5. juni 2017, og «fungert som Puigdemonts kontaktperson.  Russerne ønsket anerkjennelse av Krim i bytte mot russisk støtte til Catalonias uavhengighet.»  

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler