Noen blir smittet på tross for vaksinen

man in gray dress shirt

5800 amerikanere har fått COVID-19 til tross for at de er fullstendig vaksinert mot viruset, sa føderale tjenestemenn 15. april.

Disse fikk Covid-19-viruset, til tross for at de fikk begge dosene av Pfizer- eller Moderna-vaksinen, eller en omgang Johnson & Johnson-vaksine, opplyser Centers for Disease Control and Prevention ( CDC ).  Av de 5800 fullvaksinerte som ble smittet, måtte  nesten 400 til behandling på sykehus og 74 av dem døde. Litt over 40 prosent av infeksjonene var hos personer på 60 år eller eldre, og 65 prosent var kvinner. CDC nektet å gjøre en status stat-for-stat-oversikt tilgjengelig, selv om den har utviklet en nasjonal database der  det føderale helsedepartementets etterforskere kan legge inn, lagre og administrere data for saker i deres jurisdiksjon.

Mer enn 78 millioner mennesker har blitt fullstendig vaksinert mot COVID-19 i USA per 15. april.  «Til dags dato har ingen uventede mønstre blitt identifisert i tilfelle demografi eller vaksineegenskaper,» uttalte CDC. “COVID-19-vaksiner er effektive, og er et viktig verktøy for å bringe pandemien under kontroll. Alle tilgjengelige vaksiner har vist seg å være effektive for å forhindre alvorlig sykdom, sykehusinnleggelser og dødsfall. Som vi ser med andre vaksiner, forventer vi imidlertid at tusenvis av avvik vil oppstå selv om vaksinen fungerer som forventet. ”

CDC-direktør Rochelle Walensky uttalte under en kongresshøring 15. april at årsakene til avvikene blir undersøkt.  “Noen av disse gjennombruddene er naturligvis svikt i en immunrespons hos verten. Og så kan noen av dem vi bekymrer oss for være relatert til en variant som sirkulerer. Så vi ser på begge deler, ”sa hun. Antall tilfeller CDC har identifisert inkluderer ikke personer som fikk COVID-19 mindre enn to uker etter den endelige dosen, ifølge Walensky.  I mars begynte statene å rapportere tall for personer som hadde blitt smittet til tross for full vaksinasjon. Epidemiologer i staten Washington identifiserte 217 av tilfellene, hvorav fem døde. I Michigan ble 246 av tilfellene registrert mellom 1. januar og 31. mars. Tre av disse pasientene døde. Texas, South Carolina og Oregon er blant de andre statene som har rapportert mer enn 100 tilfeller blant innbyggerne.

Statens helsesekretær i Washington, Umair Shah, sa i en uttalelse: ”Å finne bevis på avvikssaker minner oss på at, selv om du har blitt vaksinert, så trenger du fortsatt å bruke en maske, øve deg på sosial distansering og vaske hendene for å forhindre spredning av COVID- 19 til andre som ikke har blitt vaksinert. «Vi oppfordrer alle til å bli vaksinert så snart de er kvalifiserte, og oppfordrer venner, kjære og kolleger til å gjøre det samme.»  I følge amerikanske legemiddelregulatorer er Pfizers vaksine 95 prosent effektiv for å forhindre infeksjon av CCP-viruset. Moderna ble vist i en klinisk studie å være 94,1 prosent effektiv, mens Johnson & Johnsons var 66,9 prosent effektive. Johnson & Johnson-vaksinen ble testet når varianter sirkulerte, i motsetning til de andre.  Prosentandelen er basert på resultater fra vaksinemottakere to uker etter den endelige vaksinasjonen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler