Skandalen José Luis Moreno

En «investor» som følte seg svindlet fordi han ikke fikk den lovede renteavkastningen tipset  Guardia Civil og utløste politioperasjonen, kalt «Titella» og som som endte med pågripelsen av produsent og TV-kjendis José Luis Moreno.

Klokka var ti om morgenen 14. januar 2021 da to agenter fra Benemérita stoppet et kjøretøy med franske skilt. Den ble kjørt av en kvinne, Montserrat Pedreny Miró, 57 år gammel og født i den franske byen Canet-en-Roussillon, svært nær Perpignan og grensen til Spania. I sin spanske ID var adressen hun presenterte imidlertid i San Cristobal de los Ángeles-området, i utkanten av hovedstaden. Kvinnen begynte å vise litt nervøsitet foran agentene, som faktisk allerede visste hvor de skulle lete og visste hva de skulle finne. Montserrat sa da at hun reiste fra Barcelona til Madrid, men det var noe som ikke passet inn i hennes historie.

Agentene begynte å lete i kjøretøyet, og i den doble bunnen fant de det de forventet, 1.295.295 euro i kontanter. Kvinnen forsikret at pengene var til å kjøpe restauranter i Madrid, men hun kunne ikke si hvor mange eller hvilke. Straks anmeldte Guardia Civil, tilhørende  Zaragoza Command, kvinnen for brudd på loven om hvitvasking av penger og terrorisme og beslagla pengene. Men det viktigste er at Barcelonas sivilgarde var i stand til å sertifisere in situ at deres mistanker om eksistensen av en organisasjon dedikert til hvitvasking av penger, bestående av Villalba og en gammel bekjent av politiet for hans kriminelle rulleblad, Antonio Luis Aguilera, var ekte. Uten å vite det, jobbet hans kolleger fra UDEF (økonomisk og økonomisk kriminalitetsenhet) med det nasjonale politiet i Madrid med den samme saken, etter parallelle linjer som konvergerte på José Luis Moreno og Antonio Aguilera.

Tilsynelatende er opprinnelsen til pengene variert, fra virksomheter som jobber i Barcelona, til penger fra narkotikahandel som må «hvitvaskes». Men beslagleggelsen av 1,3 millioner euro genererte stor nervøsitet blant de som nå ble undersøkt, og krysset av telefonsamtaler skjedde. En av lederne, Antonio Aguilera, har opptil fire mobiltelefoner i navnet sitt som han bruker hver dag.

I november 2020 hadde Guardia Civil allerede sett på og fotografert en forretningsmann og advokat Javier Villalba som mottok en koffert fra Montserrat, som allerede fungerte som organisasjonens kurer. Deretter ba de domstolen om å få avlytte telefonene til flere personer i saken og oppdaget dermed forholdet mellom Antonio Luis Aguilera og advokaten Javier Villalba, som skulle være ansvarlig for å organisere disse forsendelsene i henhold til de første undersøkelsene. Da dukket José Luis Moreno opp på scenen, og operasjonen ble døpt Titella  (dukker). Litt etter litt  ble en etter en avslørt i plottet og arrestasjonene fulgte. I tillegg til de som allerede er nevnt, ble blant annet Marta Dillet, Antonio José Salazar de Castro, Viviana Domínguez, José Luis Meseguer, Gerardo Mauricio García Quintero, Raúl Pontvianne og Montserrat Pedreny selv arrestert.

Montserrat kjøpte opp tre pizzeriaer i samme kjede i Madrid, Gavá og Castelldefels (Barcelona) for drøyt ti år siden. Men det gikk ikke så bra for henne i virksomheten, og kvinnen flyttet virksomheten til Madrid, i Entrevias-området og restauranten Castelldefels på Paseo Marítimo. Til og med navnet hennes vises allerede i en insolvenserklæring utstedt i juli 2010 av Common Service of Notifications and Embargoes of the Court number 5 of the Social of Barcelona for en ubetalt gjeld på 15 588,74 euro krevd av en person. Av de fire selskapene der Montserrat er oppført som eneste administrator og partner, forblir det bare aktivt i en dedikert til «restauranter og matboder», som en partner av det samme. Pizzeriaet som ligger på Avenida del Mar, i Barcelona-byen Gavá, er formalisert under den juridiske formen for det sivile samfunn og har derfor ikke plikt til å presentere regnskap i handelsregisteret.

Etter arrestasjonen av Montserrat ble eierne av pengene nervøse og begynte å ringe. Disse samtalene ga hele operasjonen drahjelp forut for planen med arrestasjonene av 47 mennesker, inkludert José Luis Moreno selv og nevøene hans, Natalia og Raúl.   Avisen OKDIARIO har hatt eksklusiv tilgang til flere av de falske gjeldsbrevene som medlemmene av Operasjon Titella, under angivelig ledelse av José Luis Moreno og som etterforskes av Landsretten, for å svindle sine klienter. En av frontmennene forteller til avisen, at de hadde en maskin for å plagiere logoer fra kjente selskaper. Målet med denne manøveren var å svindle kundene med store mengder penger. Et av disse falske gjeldsbrevene ble stemplet av et Valencia-basert selskap som driver med «engroshandel med fisk og skalldyr.» Papiret er ledsaget av to signaturer som ved første øyekast virker ekte. Squiggles inneholder lignende, men helt forskjellige spor.  

Et annen av gjeldsbrevene er stemplet av et Malaga-basert selskap som selger kontormøbler. Tilfeldigvis er eieren av dette selskapet en forretningsmann som, midt i pandemien, beriket seg ved å fungere som mellomledd i salget av kirurgiske masker, ifølge den velkjente publisisten og TV-programlederen Risto Mejide.  Hos Moreno fant politiet en notatbok som inneholdt bunter med signerte og stemplede gjeldsbrev i form av en mal. Disse dokumentene   utgjør utelukkende grunnleggende bevis for dommeren i saken, Ismael Moreno fra Landsretten og for politiet, som for tiden etterforsker eksistensen av mulige dokumentasjonsbevis innenfor rammen av det kriminelle komplottet som antagelig er ledet av José Luis Moreno.

Den nevnte frontmannen, av avisen kalt «Ivan», forteller hvordan organisasjonen hadde en maskin som plagierte stempler til landets store selskaper, som El Corte Inglés .“De laget dupliserte gjeldsbrev og laget falske fakturaer. For dette hadde de en maskin for å smi logoer. De laget identiske eksemplarer ”. Modus operandi var dette: “De tok et selskap som var i banken, for eksempel stempelset til El Corte Inglés. Kontoen var ikke fra dette selskapet, men forseglingen var. For å gjøre det, måtte bankene delta, ellers kan de ikke gjøre det ”. Og han konkluderer: «Jeg tror at forbrytelsen er begått av bankene, ikke selskapene som er brukt.» Iván beskriver også hvordan José Luis Moreno har et veldig bredt nettverk av forbindelser, både i Spania og i utlandet. Han tror at de vil redde ham fra dette problemet.   Han hevder  Moreno lenge har hatt en spesiell beskyttelse . “Det er derfor det har tatt så lang tid å komme hit. Det som skjer er at en åpen etterforskning ikke har hatt noe annet valg enn å komme hit. Og alt for en bank som har deltatt. Jeg tror det er banken som har deltatt mest i hele plottet. Og det er grunnen til at vi har kommet så langt. Hvis ikke, ville dette aldri kommet ut, ”understreket han.

Relaterte artikler