Protestene fortsetter

Spanjoler fortsetter å protestere mot en domstol i Navarra  etter en avgjørelse om å frikjenne fem menn i   den såkalte «La Manada» saken som omhandler en 18 år gammel jente som ble voldtatt på den verdensberømte okseløpfiestaen i Pamplona i 2016. De tiltalte ble i stedet funnet skyldig i den mindre alvorlige påstanden om seksuelt misbruk som innebar ni års fengselsstraff og en bot på 50.000 euro.

Hundrevis av kvinner samlet seg i sentrum av Madrid  i anledning av Dos de Mayo-helligdagen. Ved å bruke lilla skjorter og armbånd, gikk demonstrasjonene fram til Puerta del Sol under paroler som : «De skal høre oss,» og: «Det er ikke misbruk, det er voldtekt.» Kontroversen over La Manadasaken har også nådd den internasjonale arenaen, da EU-kommisjonen og rådet kom med uttalelser om «Spanias anvendelse av internasjonale standarder for seksuell vold i lys av den siste« La Manada-saken »til dagsorden for parlamentariske debatter. Spørsmålet ble tatt opp av Spanias venstreorienterte parti Podemos med støtte fra Sosialistpartiet (PSOE), til protester fra det styrende Partido Popular.

Purna Sen, lederkoordinator i FNs kvinnebyrå, nevnte også saken i en uttalelse om seksuell trakassering i verden. «Lammedommen for «ulveforbytelsene «-angrepene i Spania,  minsker alvorlighetsgraden av forbrytelsen og undergraver klare forpliktelser for å opprettholde kvinners rettigheter. Rettferdighet må gjelde for alle kvinner, «sa hun. I tillegg sier nesten 1800 spanske psykologer og psykiatere  i en uttalelse som forklarer at i en situasjon med panikk, er det normalt at offeret forblir ubevegelig. Disse ekspertene sa at ofrenes handlingsmønster ikke burde være i fokus for forbrytelsen i disse tilfellene, og heller ikke etter gjenoppretting av traumer.

En av dommerne i retten som behandlet saken, ba om at mennene ble frikjent for alle anklager. Han hevdet at mobiltelefonopptaket av hendelsen viste at offeret ikke hadde gjort motstand, ​​eller vist noen motvilje til seksuelle handlinger. Offeret ble også fulgt av private detektiver ansatt av forsvaret i et forsøk på å bevise at hun ikke hadde blitt spesielt traumatisert av angrepet, og levde et normalt liv. Hennes innlegg på sosiale medier  ble også undersøkt. Detektivenes rapport ble opprinnelig akseptert som bevis, men deretter avvist etter offentlige protester. Det har vært dusinvis av protester over hele Spania siden 26. april, dagen da retten i Navarra offentliggjorde dommen.

Saken har berørt en nerve i et år der kvinners rettigheter har fått ny synlighet. Den 8. mars opplevde Spania en «feministisk streik» som ble støttet av fem millioner mennesker, ifølge fagforeningene, for å protestere mot lønnsforskjellene mellom kjønnene og mot kjønnsvold.  La Manada-dommen utløste umiddelbart landsdekkende protester og uttalelser fra regjeringsmedlemmer, som lovet en gjennomgang av straffelovgivningen. Justisministeren insinuerte at dommeren som forsvarte en fullstendig frifinnelse, kunne være uegnet til stillingen, noe som utløste en rask fordømmelse fra juridiske foreninger, som hevdet at utøvende politikere ikke burde blande seg i rettsvesenets saker. Saken ble kjent som La Manada (Gjengen) etter navnet på WhatsApp-chat-gruppen som ble brukt av de fem mennene og  venner av dem. En av de tiltalte er et medlem av de væpnede styrkene mens en annen er i sivilforsvaret. Begge har blitt suspendert, men fortsetter å motta en prosentandel av lønnene sine.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler