Dårlig stemning i Arguineguín

Spenningen over økningen i innvandrere til Gran Canaria utløste protester på lørdag, med rundt 30 innbyggere som demonstrerte utenfor et av hotellene der innvandrerne blir skjermet.

Kanariøyene har sett en kraftig økning i ankomster av migrantbåter, med mer enn 21.000 migranter som har ankommet i år alene. Bølgen har presset regionens tilfluktssteder til bristepunktet og fremhevet myndighetenes manglende evne til å tilby tilstrekkelige fasiliteter eller hjelp. Denne krisen har vært mest følbar i Arguineguín, en landsby med 2500 innbyggere som er en del av turistkommunen Mogán på Gran Canaria. I  landsbyens havneanlegg befant det seg hundrevis av migranter i overfylte forhold i fire måneder, til de ble evakuert i slutten av november .

 Men situasjonen fortsetter å være en kilde til spenning blant innbyggerne i Arguineguín. Lørdag samlet rundt 30 mennesker seg utenfor et hotell i landsbyen som brukes av Røde Kors. Det var ingen fysisk aggresjon, men i videoene fra demonstrasjonen kan demonstranter rope: «få maurerne ut» samtidig som de kaller migrantene «overgripere». Hendelsen begynte i gatene i Arguineguín da noen av lokalbefolkningen kom i klammeri med en gruppe marokkanske menn. Scenen ble stadig mer opphisset, og fikk Guardia Civil  til å sende flere patruljer for å beskytte hotellet. Lokalt politi stoppet biler fra å nærme seg  , mens Guardia Civil  beskyttet hotellet. Døren til hotellet åpnet seg og lukket seg raskt for å slippe inn innvandrerne som fortsatt var utenfor.

Som svar på protesten, anbefalte Røde Kors, som administrerer tilfluktsrom for nylige båtankomster, at de nesten 6000 innvandrerne som bor på 12 hotell på Gran Canaria blir værende innendørs i løpet av helgen. Den regionale regjeringen på Kanariøyene, som er ansvarlig for å beskytte mindreårige migranter, ga den samme anbefalingen. “Vi kan ikke hindre dem i å dra, men vi har bedt om at de blir på hotellene. Vi har forklart situasjonen, men det er veldig anspent, det kan være risikabelt for dem, ”sa José Javier Sánchez, nestleder for sosial inkludering i Røde Kors. “Vi har anbefalt teamet vårt å bruke ytterste forsiktighet og holde lav profil. Vi må beskytte dem, og under dette spenningsnivået er det ikke bra for noen. ”

Det fiendlige klimaet  utgjør enda en utfordring i hvordan man kan håndtere økningen av migranter. I to uker har Røde Kors vært offer for en online kampanje for deres arbeid med å skjerme migranter, og i flere måneder har Arguineguín vært sentrum for protester mot uregelmessig innvandring. Demonstrasjoner til støtte for innvandrerrettigheter har også blitt holdt i denne perioden. Den siste protesten på lørdag var den hittil mest fiendtlige. Det ble utløst av en historie om at en gruppe mindreårige migranter sist onsdag hadde slått og ranet en ung fastboende mann  som hadde kritisert dem for å «plage» jenter på en strand. Denne historrien spredte seg som ild i tørt gress og nabolagsforeninger begynte å mobilisere på sosiale medier for å «konfrontere migranter» og «ta tak i problemet.» Det som ligger bak alt dette er oppbygd spenning  som har vært utsatt for regjeringens manglende koordinering siden august.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler