Testene er for følsomme

COVID-19 Swab Test

Opptil 90 prosent av personer som får diagnosen koronavirus, har trolig ikke nok av det til å smitte noen andre, viser studier som får eksperter til å mene at testene er for følsomme.

Opptil 90 prosent av menneskene som ble testet for COVID-19 i Massachusetts, New York og Nevada i juli, bar knapt spor av viruset, heter det i en ny rapport. I USA, som i Spania er PCR-testing nå den mest brukte diagnostiske testen for COVID-19.  PCR-tester analyserer genetisk materiale fra viruset i sykluser og dagens tester tar vanligvis 37 eller 40 sykluser.  Eksperter sier at dette er for høyt fordi det anses som at en pasient tester positivt, selv om de har små spor av viruset som er gammelt og ikke lenger smittsomt.  Personer smittet med COVID-19 er mest smittsomme en dag eller to før symptomene dukker opp rundt fem dager senere.  De foreslår at man reduserer antall sykluser, noe som vil passe bedre inn på mennesker med høyere virusbelastning og som er mer smittsomme.   En rimelig avskjæring for viruset ville være 30 eller 35 sykluser, ifølge Juliet Morrison, en virolog ved University of California, Riverside.  I dag sier ikke PCR-testen, som gir et ja eller nei-svar hvis en pasient er smittet, hvor mye av viruset en pasient har i kroppen.

 Dødsraten for coronavirus kan være lav sammenlignet med høy infeksjonsrate fordi standardtester diagnostiserer et stort antall mennesker som kan ha «relativt ubetydelige» mengder av viruset, sier eksperter.  I dag er det 5,9 millioner tilfeller av COVID-19 i USA, og det er over 182 000 dødsfall.   Torsdag registrerte USA 45 604 nye coronavirus tilfeller. Hvis smittsomhetsgradene i Massachusetts og New York skulle gjelde over hele landet, ville det bety at bare 4500 av disse menneskene faktisk trenger å isolere seg og delta i kontaktsporing. Forskere sier at løsningen er en enda mer utbredt bruk av raske tester med en justert terskel for å luke ut de mest smittsomme personene med COVID-19. Virologieksperter sier at det nå er behov for tester som er raske, billige og rikelig nok til å ofte teste alle som trenger det – selv om det betyr at testene er mindre følsomme. Det fanger kanskje ikke hver eneste en, men det vil sikkert fange de mest overførbare menneskene, inkludert superspredere.  Det alene ville drive epidemien praktisk talt til null.  

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler