Vil fjerne Pelosi

Den republikkanske representanten i den amerikanske Kongressen,   Doug Collins  har introdusert en resolusjon med sikte på å fjerne Nancy Pelosi (D-CA) som «speaker of the House» og hevder at hennes nylige handlinger viser at hun » ikke har den mentale egnetheten » til å fortsette å lede Representantenes Hus. «Nancy Pelosis uvillighet til å overholde grunnloven, kombinert med hennes nylige handlinger, setter spørsmålstegn ved hennes egen mentale egnethet, og det er derfor det er viktig at Representantenes hus krever at hun blir fjernet fra arvelinjen, » sa Collins i en uttalelse til Fox News. Stillingen som «Speaker og the House», er nummer tre i arverekkefølgen etter presidenten og visepresidenten. 

Resolusjonen sier at Pelosi “ har brukt flertallet av Representanthusets tid på å forfølge grunnløse og fruktløse etterforskninger ” mot president Donald Trump og hans administrasjon, inkludert å iverksette en riksrettssak mot  ham.  Representantenes hus stemte i desember for å vedta to anklager mot presidenten: Maktmisbruk og «Hindring av Kongressen.» Sentralt i forespørselen var Trumps forsøk på å presse Ukraina til å starte politisk relaterte etterforskninger – angående tidligere visepresident Joe Biden og sønnen Hunter’s forhold i Ukraina, samt spørsmål knyttet til presidentvalget i 2016. Presidentens forespørsel kom etter at millioner av dollar i amerikansk militærhjelp til Ukraina hadde blitt frosset, som demokrater hevder viser en » quid pro quo » -ordning. Trump har nektet for å ha gjort noe galt. Presidenten ble frikjent for begge anklagene av Senatet i februar.

Collins resolusjon sier også at Pelosi » rev i stykker State of the Union-talen » holdt av presidenten i februar » foran det amerikanske folket «, og refererte til da Pelosi rev sin trykte kopi av talen umiddelbart etter at Trump hadde holdt en tale om «Nasjonens tilstand.»  Resolusjonen sier også at Pelosi “ besøkte en lukket frisørsalong i San Francisco hvor hun fikk behandling uten å ha på seg en maske i strid med San Franciscos lover om koronavirus, for deretter legge skylden på salongens eier for å sette opp en felle for henne. Fox News rapporterte i forrige måned at Pelosi besøkte en frisørsalong  i San Francisco  for å  vaske og føne håret, til  tross for at lokale ordinanser holdt salonger stengt midt i coronaviruspandemien. Seansen ble tatt opp på video og vist på TV.

» I løpet av sin periode som foredragsholder har   Nancy Pelosi begynt å demonstrere en tilbakegang i sin mental tilstand, noe som setter spørsmålstegn ved hennes evne til å tjene som flertallsleder for representanthuset og det amerikanske folket ,» heter det i resolusjonen. Collins resolusjon refererte også til et intervju på ABC News og sa at Pelosi » virket forvirret og viste bisarr oppførsel.

Collins resolusjon kommer etter at Pelosi, i forrige uke, kunngjorde lovgivning for å opprette en kommisjon som ville tillate Kongressen å avskjedige en president fra embetet ved å bruke den 25. endringen i Grunnloven, bare en dag etter at hun beskyldte president Trump for å være » mentalt ustabil » etter hans koronavirusbehandling. » Dette handler ikke om president Trump ,» sa Pelosi fredag. “ Han vil møte velgernes dom. Men han viser behovet for at vi lager en prosess for fremtidige presidenter. »  Pelosi avviste at tidspunktet for lovgivningen hadde noe med valget å gjøre og argumenterte for at det er nødvendig å opprette en kommisjon for undersøke presidentens kapasitet for å sikre stabiliteten til regjeringen. Trump tvitret at Pelosi egentlig var ute etter Joe Biden, som mange hevder er i ferd med å bli dement. I så fall ville hans ventreradikale visepresidentetkandidat Kamala Harris overta som president om Biden vinner valget.  Under den 25. endringen, som ble vedtatt i 1967 etter mordet på John F. Kennedy i 1963,  kan Kongressen, regjeringen og visepresident frata  myndigheten fra en president hvis han eller hun av en eller annen grunn blir erklært uegnet under alvorlige omstendigheter. Men det krever et 2/3 flertall i begge husene.

Under et intervju med Mark Levin avslørte den republikanske   minoritetslederen i Repr. Hus Kevin McCarthy at han og andre lovgivere undersøker et mulig scenario der Kongressen kan teste Pelos mentale egnethet om hun kan  fortsette å fungere som husets leder. Ifølge McCarthy begynner lovgivere å stille spørsmålstegn ved Pelosis mentale velvære etter planen om å prøve å kaste ut POTUS mindre enn en måned før valget. McCarthy fortalte Levin at med Pelosi som nummer tre i ledelsesrekkefølgen, må presidenten, visepresidenten og speakeren i huset holdes på nøyaktig samme standarder. «Hvis hun nå sier at de skal ha en kommisjon for å gjøre det med presidenten, burde ikke det gjelde alle tre personene som står i kø for presidentskapet?» Sa McCarthy. Han la til at han ikke tror Pelosi ville overleve å bli satt under mikroskopet:  «Jeg kommer sammen med en rekke medlemmer – og kan fortelle deg at det er folk også blandt Demokratene som har reist dette spørsmålet,» sa han.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler