Tyrkia på vei mot diktatur

ISTANBUL, TYRKIA 7. MAI: En statue av Mustafa Kemal Ataturk, grunnlegger av det moderne Tyrkia mot et bakteppe av et politisk oppslag som skildrer AKP-regjeringspartiets borgmesterkandidat Binali Yildirim og president Recep Tayyip Erdogan. (Foto: Burak Kara / Getty Images)

Valg i Tyrkia er frie og demokratiske så lenge president Recep Tayyip Erdoğans parti vinner dem. Hvis et viktig valg, som i tilfelle for borgmesteren i nasjonens største by Istanbul, vinnes av opposisjonen, vil Tyrkia annullere valget ved å sitere uregelmessigheter og planlegge nye valg. Da er det enbkelt å tenke hvem som vinner det nye  valget.

Ekrem Imamoglu vant valget 31. mars. Hans republikanske folkeparti er hovedkonkurrenten til Erdoğans retts- og utviklingsparti (AKP), som har hatt Istanbuls borgmester  siden Erdoğan selv vant i 1994. Ved hjelp av valgkommisjonen som hans eget AKP-parti dominerer, kansellerer Tyrkias president Erdogan Istanbuls borgmestervalg etter at opposisjonen vant for første gang på 25 år. 

Tyrkia er et voksende problem for NATO og USA. Mens Erdoğans direkte forhold til president Trump ser ut til å være greit nok, er det økende bekymring over landets innsats for å etablere seg som den dominerende kraften i Midtøsten. Deres nære forhold til Russland og Kina  er en hodepine, og deres motvilje mot å etterleve  NATO-politikk i regionen er en sterk kontrast til fortiden etter at nasjonen ble med i alliansen i 1952.

Dette siste trekket fremhever den voksende splittelsen mellom USA og Tyrkia. Enda viktigere, det demonstrerer retningen som Tyrkia er på vei mot. Sammenlignet med det blomstrende demokratiet de prøvde å oppnå, har de forvandlet seg til et diktatur det siste tiåret. Det bør være på tide for USA og NATO å revurdere  forholdet til Tyrkia. De fortsetter å demonstrere en klar aversjon mot det vestlige samfunnets hovedprinsipper, inkludert rettferdige valg og demokratisk overføring av makt.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler