Store mørketall over smittetilfeller

Antall bekreftede coronavirus tilfeller i hele Spania passerer mandag 200 000. Dette inkluderer alle som har testet positivt for viruset.  Antall mulige tilfeller er imidlertid langt større.  Disse inkluderer personer som ikke har fått noen form for test, men som har   tilsvarerende symptomer. De 10 av Spanias totalt  17  regioner som registrerer  disse dataene har oppdaget minst 419 000 mulige tilfeller i tillegg til de som er registrert.  Madrid og Catalonia utgjør 73% av dem.

Helsedepartementet definerer mulige tilfeller som pasienter som har en mild akutt luftveisinfeksjon, men som ikke har fått noen form for test. Disse testene er prioritert for de mer alvorlige tilfellene som krever sykehusbehandling og nøkkelpersonell  som for eksempel helsearbeidere.  Helsedepartementets protokoller for håndtering av disse sakene ble oppdatert 11. april, og gir detaljer om hvordan slike saker skal spores – enten det er via telefon, eller direkte i primærehelsetjenesten. De som får diagnosen «mulig tilfelle», må holde seg isolert i hjemmene sine i minst to uker, mens helsestasjonene foretar en sjekk via telefon etter 24 og deretter 48 timer for å sjekke om symptomene fortsatt er milde. Hvis de blir verre, eller pasienten anses å være innenfor en risikogruppe, hvoretter blir de ført til sykehus for undersøkelse. Antallet mulige tilfeller øker  raskere enn bekreftede tilfeller, gitt at det avhenger av en diagnose som kan stilles over telefon. Dette gjenspeiles godt i tallene fra Madrid-regionen: De mulige aktive sakene ( som fremdeles blir overvåket) var 45.000 7. april og etter 10 dager hadde de falt til 21.164.

Hver fredag ​​må  regionene sende en ukentlig oversikt over mulige saker til helsedepartementet. I Spania er helsevesenet delegert  til regionene, og fungerer uavhengig av hverandre. Mangelen på koordinering når det gjelder innsamling av dataene betyr at ikke alle  regioner samler inn informasjonen på samme måte.  Andalusia, Galicia og Valencia offentliggjør ikke tallet over «mulige tilfeller» ovdrhodet. Castilla y León var  blant de første regionene som publiserte daglige ge tall over mulige tilfeller. Extremadura og Asturias oppdaterer også dataene på sine hjemmesider daglig. I Baskerland,  spores disse mulige tilfellene via en mobiltelefon-app.  Målet er å få en ide over omfanget av epidemien. Kontaktene er vanligvis pleiere av personer med symptomer, så vel som partnerne eller nære familiemedlemmer som har vært på samme sted mens vedkommende viste symptomer, og har vært i en avstand på under to meter i mer enn 15 minutter . Alle disse kontaktene må også isoleres hjemme i en to ukers periode.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler