Kina mobber igjen Taiwan

Mens verden holder oppmerksomheten rettet mot Russland og Ukraina, øker det kinesiske kommunistpartiet presset mot Taiwan. I helgen invaderte Kina  luftsonen i Taiwan med 39 fly, for det meste kampfly, i det som var den største maktdemonstrasjonen på flere måneder, ifølge Fox News.

Episoden ble rapportert av Taiwans nasjonalforsvarsdepartement (MND) denne søndagen 23. januar, i det de advarte om var det største inngrepet fra Kinas luftvåpen siden 4. oktober, da  56 fly brøt inn i Taiwans luftforsvarssone (ADIZ). Ifølge Taiwan News sendte det kinesiske presidentskapet 24 Shenyang J-16 jagerfly, 10 Chengdu J-10 jagerfly, ett Xi’an H-6 bombefly, to Shaanxi Y-9 elektroniske krigføringsfly (Y -9 EW) og to Shaanxi Y-8 elektronisk etterretningsovervåkingsfly (Y-8 ELINT). Som svar utstedte Taiwans luftvåpen radioadvarsler og luftvernmissilsystemene ble aktivert, sa MND i en uttalelse .

Dette kom samme dag som den amerikanske marinen seilte to hangarskip og et par amfibiske angrepsskip langs Japan i det Filippinske hav. Den amerikanske stillehavsflåten annonserte treningsøvelsene på sin Facebook-side lørdag. Det er ikke klart om dette var utløseren for at det kinesiske regimet truet luftsonen i Taiwan, men det gjorde allerede slike manøvrer tidlig i oktober under lignende operasjoner fra den amerikanske marinen.

Beijing har økt presset på Taiwan for å akseptere sine suverenitetskrav, og det kinesiske kommunistpartiets luftinvasjoner er ikke bare ment å slite ned Taiwans styrker, men er ment å teste deres reaksjoner. Men Taiwan har hatt en uavhengig regjering siden 1949. USA anerkjenner ikke Taiwan formelt, men opprettholder et uoffisielt forhold og støtter den demokratiske regjeringen.  Det hvite hus har uttalt at «USA er fortsatt forpliktet til «ett Kina-politikken, veiledet av Taiwan Relations Act, de tre felles kommunikéene og de seks garantiene», og at de «fast motsetter seg» ethvert tiltak som forstyrrer «statusen quo» i regionen eller «undergrave fred og stabilitet over Taiwanstredet».

Tsai Ing-wen, den nåværende demokratiske presidenten på øya, oppfordret Beijing i sin siste nyttårsaftentale til å stoppe sin «militære eventyrlyst», og advarte om at de vil fortsette å forsvare øyas uavhengighet. «Vi vil holde fast ved vår suverenitet, opprettholde verdiene av frihet og demokrati, opprettholde territoriell suverenitet og nasjonal sikkerhet, og opprettholde fred og stabilitet i Indo-Stillehavsregionen,» sa Tsai.

Relaterte artikler