Nesten 1000 arrestert for ulydighet

Den globale coronavirus-pandemien har forårsaket 3434 dødsfall pr onsdag formiddag,  , og mer enn 47 000 smittede. Mer enn 5300 mennesker har kommet seg og er utskrevet fra sykehus, mens det for tiden er 2.636 pasienter på intensivavdelinger.

Siden den spanske regjeringen implementerte unntakstilstand for ti dager siden, og i hovedsak begrenset innbyggerne i landet til hjemmene deres i et forsøk på å bremse spredningen av coronaviruset, har det vært 926 arrestasjoner og 102.000 politianmeldelser inngitt for ulydighet mot reglene. Dette  ifølge innenriksminister Fernando Grande-Marlaska, som sa dette på en pressekonferanse tirsdag.   Ministeren begynte sitt opptreden før pressekonferansen ved å uttrykke sin kondolanse over det siste dødsfallet blant Guardia Civil-tjenestemenn på grunn av Covid-19-sykdommen. Offiser Jose Ántonio, 47, var stasjonert i Madrid-byen Aranjuez. Han er den tredje guardiaen som dør av koronaviruset.

  Fagforeningene til Guardia Civil har klaget på at de mangler skikkelig personlig verneutstyr, for eksempel masker og hansker, og beklager dødsfallene blant sine medlemmer og antall offiserer som blir tvunget til å ta sykefravær. Men Marlaska insisterte  tirsdag på at alle medlemmene innenfor de de statlige sikkerhetsstyrkene hadde de beskyttelsestiltakene som er nødvendige for å utføre sine funksjoner, og sa at de ville motta nytt utstyr slik at de fortsatt kunne være beskyttet.Marlaska svarte imidlertid ikke på et spørsmål som spurte om den siste guardiaen som døde fra Covid-19 hadde tilgang til disse materialene mens han utførte sine oppgaver. Marlaska beklaget også en innsattes død i Estremera-fengselet, også på grunn av Covid-19.

Marlaska fortsatte med å si at til tross for at det var 130 nye arrestasjoner og mer enn 20.000 nye politirapporter på tirsdag alene, respekterte flertallet av Spanias innbyggere reglene under unntakstilstanden. Marlaska sa  at en person allerede er dømt for å ha  trosset myndighetene under ekstreme forhold: en fire måneders dom er avsagt av en domstol i Santa Cruz de Tenerife, på Kanariøya på Tenerife. «Det viser at straffene for handlinger som mangler solidaritet kan være opptil fire måneders fengsel,» sa han. Ministeren påpekte også at det for tiden ble oppdaget «dusinvis» av nettangrep som forsøkte å dra nytte av situasjonen forårsaket av pandemien. Han sa også at når det gjaldt muligheten for å løslate migranter som blir holdt i Spanias asylmottak, ville «hvert tilfelle» måtte undersøkes «på individuell basis.»

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler