KRISEN MED MAROKKO

people walking on street near buildings during daytime

Marokko sammenligner Ghali med de katalanske kupppmakerne og tviler på at det kan «stole på Spania igjen».  De anklager Spania for samarbeid «med motstanderne for å undergrave Marokkos territoriale integritet».

Det marokkanske utenriksdepartementet har avgitt en veldig skarp uttalelse mot den spanske  regjeringen etter den oppståtte krisen forårsaket av Spanias mottakelse av sjefen for Polisario-fronten, Brahim Ghali.  Ifølge departementet, «er krisen ikke begrenset til en manns spørsmål og begynner ikke med hans ankomst, og den vil heller ikke ende med hans avgang» , men snarere er det «et spørsmål om tillit og gjensidig respekt er brutt mellom Marokko og Spania».  Utover Ghali-saken er den diplomatiske krisen et resultat av «Spanias fiendtlige holdninger og skadelige strategier overfor spørsmålet om det marokkanske Sahara», forklarer de marokkanske myndighetene, der statsminister Pedro Sánchez har handlet i «samarbeid» med » kongens motstandere for å undergrave Marokkos territoriale integritet ».

Myndighetene i nabolandet spør seg selv: «Hvordan  kan Marokko få tillit til Spania igjen? Hvordan kan vi vite at Spania ikke lenger vil konspirere med fiendene til Marokko? Kan Marokko virkelig stole på at Spania ikke handler bak ryggen på dem? Hvordan gjenopprette tilliten etter en så alvorlig feil? Hvilke garantier for pålitelighet har Marokko frem til i dag? Dette tilsvarer faktisk å stille følgende grunnleggende spørsmål: Hva er det Spania egentlig ser etter? ».  Kommunikasjonen reiser hva det anser som et spørsmål om sammenhengen: «Spania kan ikke bekjempe separatisme hjemme og oppmuntre til det hos naboen . » Utennriksministeren minner om at Marokko «aldri utnyttet separatisme» mot Spania. Og han gir følgende eksempel: «Under den katalanske krisen valgte Marokko ikke nøytralitet, men var en av de første som støttet Spanias territoriale integritet og nasjonale enhet på en klar og kraftig måte.»

«Hva ville ha vært Spanias reaksjon hvis en representant for spansk separatisme hadde blitt mottatt i det marokkanske kongeslottet? Hva ville Spanias reaksjon ha vært hvis denne representanten hadde blitt mottatt offentlig og offisielt av sin strategiske allierte, dens viktige kommersielle partner og sin nærmeste nabo i Sør? «, spør de marokkanske myndighetene  gjennom uttalelsen fra Utenriksdepartementet.  De minner om 2012, «da det var besøk til Marokko av en katalansk økonomisk delegasjon. Da ble programmet modifisert, på forespørsel fra den spanske regjeringen, slik at denne delegasjonen ikke ble mottatt på høyt nivå, og at alle intervjuene ble gjennomført ute i nærvær av representanten for Spanias ambassade i Rabat ».   En gest som ble gjentatt i 2017, «da Marokko avviste forespørselen om besøk og møte med en leder for katalansk separatisme.»

Derfor konkluderer uttalelsen, ”Marokko har rett til å forvente ikke mindre fra Spania. Dette er selve prinsippet om et ekte partnerskap. Det forsikres at solidaritet er det Marokko alltid har vist med Spania og gis to eksempler. Det første, i 2002, da Marokko etter forliset av tankskipet «Prestige»  åpnet generøst sitt territoriale farvann for 64 fiskebåter fra Galicia-regionen, da fiskeavtalene ennå ikke var i kraft.» Det andre, i 2008, da Spania var midt i en økonomisk krise, ga regjeringen til Mohamed VI «unntak for å ønske spanske arbeidere og forretningsmenn velkommen med åpne armer og la dem bosette seg og jobbe i Marokko.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler