Det værste kan skje i Hong Kong

Demonstrantene fortsetter å oppholde seg på Hong Kongs gater i protest mot et kontroversiell lovforslag om utlevering til Kina. Regjeringen truer nå indirekte med å bruke vold hvis ikke demonstrasjonene oppholder. (Foto: Anthony Kwan / Getty Images)

Statskrevne kinesiske medier har sendt sine hardeste advarsler til millioner av demonstranter i Hong Kong og sier at de «ber om selvdestruksjon, dvs. å bli utslettet.» Implikasjonen er klar: Kutt ut eller velg døden som følger om det kinesiske militæret må rykke inn.

Å kalle det «selvdestruksjon» betyr at den kinesiske regjeringen har tørket hendene sine rene for ethvert ansvar for blodbadet som kan finne sted når som helst.  Så lenge rapporter kommer inn fra Hong Kong, er det fortsatt håp om å avverge en massiv militær undertrykkelse av demonstranter som har vært engasjert i anti-regjeringsaktiviteter i flere uker. Deres siste “seier” var å stoppe trafikken på Hong Kongs flyplass. Nå spres videoer av militære kjøretøyer åpent over Hong Kong sammen med advarselen fra Beijing. Det meldes om store troppekonsentrasjoner ved Shenzhen, en by som grenser til Hong Kong, tilsynelatende i forkant av store øvelser.

«Det kommer til å bli et blodbad,» sa en amerikansk myndighetsperson som nektet å bli navngitt. Men bekymringene hennes var klare etter å ha sett etterretningsrapporter om Kina som samler militære kjøretøy i nærheten av Hong Kong.   Det virker som om tålmodigheten raskt nærmer seg slutten.

Tankene går tilbake til «Den Himmelske Freds Plass». Fra 15. april til 4. juni 1989 protesterte studenter og arbeidere for demokrati og frihet i Kina på den berømte plassen i Beijing. Den 3. og 4. juni gikk sikkerhetsstyrker inn for å rydde plassen for demonstranter. Resultatet var flere hundre døde. Etter massakren fulgte en massiv arrestasjonsbølge av aktivistene og deres støttespillere. Flere av demonstrantene som ble fengslet kort tid etter massakren har nå sonet i nærmere 25 år.

I Kina tillates ikke offentlig diskusjon om hendelsen, som ifølge kinesiske myndigheter førte til at over 200 sivile døde og over 3000 ble skadet. Det er sannsynlig at de offisielle tallene er langt lavere enn det faktiske antallet. Derfor er det mange kinesere, særlig de som er født etter 1989, som kun kjenner myndighetenes versjon av sannheten rundt massakren.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler