Vestens vei mot undergangen

people sitting on red and white chairs inside building

Vesten klarer ikke lenger å leve av produksjonen av varer mens Kina har blitt «verdens fabrikk». Eierne av store selskapene er de eneste som for tiden blir rikere… og det mye rikere. Hele systemet er i ferd med å kollapse. Kan de store kapitalistene fortsatt redde formuen?

På 1700 -tallet funderte de britiske økonomene på kapitalisme, samlet rundt David Ricardo, allerede om dette systemets levedyktighet. Det som i utgangspunktet brakte store fortjenester, ville til slutt bli vanlig og slutte å berike de som først hadde tjent penger. Forbruk kunne ikke evig rettferdiggjøre masseproduksjon. Senere spådde sosialistene – rundt Karl Marx,  den uunngåelige slutten på det kapitalistiske systemet.

Dette systemets død må ha skjedde vitterlig i 1929. Men til alles overraskelse klarte det å overleve. I dag nærmer vi oss et lignende øyeblikk: for Vesten gir ikke lenger produksjon av varer tilstrekkelig fortjeneste, bare finansverdenen kan tjene penger. I hele den vestlige verden synker levestandarden for de aller fleste mennesker, mens formuen til noen få individer vokser skandaløst. Etter flere år med nedgang, har hele USAs middelklasse nå en mindre andel av amerikansk formue enn de rikeste, som utgjør 1% av befolkningen. Dette skriver ThinkAdvisor. Systemet er nok en gang på randen av en definitiv kollaps. Vil superkapitalistene fortsatt kunne redde sine enorme formuer, eller vil vi se en tilfeldig omfordeling av rikdom som finner sted som et resultat av en generell konfrontasjon?

 Da krisen i 1929 brøt ut i USA, trodde vestlige eliter at gåsen som la gulleggene hadde dødd og at et nytt system måtte finnes raskt, eller at menneskeheten ville sulte. Å lese amerikansk presse og datidens europeiske presse er spesielt lærerikt for de som er interessert i å bekrefte kvalene som hersket i Vesten. Store formuer forsvant på bare en dag. Millioner av arbeidere ble brått kastet ut på gata, og uten utsikter til å finne en ny jobb, var de ofre ikke bare for elendighet, men også for sult. Folket gjorde opprør. I mange land skjøt politiet mot sinte folkemengder. Ingen trodde at kapitalismen var i stand til å forandre seg og enda mindre til å bli gjenfødt. To nye modeller dukket da opp: Stalinisme og fascisme.

Benito Mussolini, som hadde drevet den viktigste italienske sosialistiske avisen før første verdenskrig – før han ble agent for den britiske MI5 under den konflikten – ble leder for fascismen, som da ble sett på som ideologien som skulle garantere brød til arbeiderne . Josef Stalin, som hadde vært en bolsjevik under den russiske revolusjonen, likviderte nesten alle delegatene i sitt eget parti og fornyet sitt lederskap for å bygge Sovjetunionen, da betraktet som en konkretisering av moderniteten.  Men ingen av dem lyktes med å få modellen til å seire. Til syvende og sist ender det alltid med at økonomer blir tvunget til å vike for militæret. Våpen har alltid det siste ordet. Andre verdenskrig brøt ut, Sovjetunionen og angelsakserne vant, og verden ble vitne til fascismens fall. USA var det eneste landet som hadde sluppet unna krigens grufulle ødeleggelser, og president Franklin Roosevelt, ved å organisere banksektoren, ga kapitalismen en ny sjanse. USA gjenoppbygde Europa og avstod fra å legge press på de europeiske arbeiderne … av frykt for å se dem vende seg mot Sovjet.

Men med Sovjetunionens forsvinning, i slutten av 1991, vendte kapitalismen, uten rival, tilbake til sine gamle demoner. I løpet av få år gir de samme årsakene de samme effektene: produksjonen begynner å synke i USA og transnasjonale selskaper overfører jobber til Kina. Middelklassen lider av en langsom erosjon. Amerikanske kapitaleiere føler seg truet og starter eksperimenter med å prøve å redde landet sitt og vedlikeholde systemet.

Det første av disse eksperimentene besto i å gjøre amerikansk økonomi til en våpeneksportør og bruke det amerikanske militæret til å kontrollere råvarekildene og energiressursene i den ikke-globaliserte delen av verden. Det andre forsøket besto i å stoppe internasjonal utveksling og prøve å tvinge tilbake arbeidsplasser og produksjon til USA, et forsøk som Donald Trump påtok seg under presidentperioden. Men Trump hadde erklært krig mot «deep state», og ingen hjalp ham med å prøve å redde landet sitt. Tvertimot gjorde de alt for å bli kvitt ham. En tredje mulighet ble også tatt opp: å glemme befolkningen i vestlige land og ta megamilliardærene til å leve i en robotstat, hvorfra de fryktløst kunne styre bevegelsene i sine investeringer. Det er Neom -prosjektet som arvingen til den saudiske tronen, prins Mohamed ben Salman, begynte å bygge i den saudiarabiske ørkenen, med velsignelse fra NATO. Etter en periode med intens aktivitet står arbeidene der i dag stille.

Det er tydelig at vi er på randen av en betydningsfull endring som er i stand til å feie vekk alle vestlige institusjoner. Denne katastrofen kunne unngås på en veldig enkel måte, det ville være nok til å endre godtgjørelsesbalansen mellom arbeid og kapital. Men en slik løsning vil neppe gjelde fordi det ville være slutten på megaformuer. Hvis vi tar hensyn til disse dataene, vil vi se at rivaliseringen mellom vest og øst bare er overfladisk. Ikke bare fordi asiater ikke tenker på konkurranse, men fremfor alt fordi de vet at de er vitne til Vestens ødeleggelse av seg selv. Det er derfor Russland og Kina bygger sin verden uten hastverk … og uten håp om at Vesten vil slutte seg til den verden, fordi de ser på Vesten som et såret dyr som de ikke har tenkt å konfrontere. De foretrekker bare å blidgjøre henne, lindre smerten hennes så mye som mulig og følge henne, uten vold, til sitt eget selvmord.

trikooba.com

Relaterte artikler