Etter Brexit blomstrer England

man and woman standing near brown trees

Eksploderende lønninger, fallende husleie, blomstrende økonomi: Det blir stadig vanskeligere for sosialistiske medier å snakke ned den vellykkede Brexit-modellen. Lønnsdepresjonene forårsaket av «internasjonal konkurranse» fungerer ikke lenger. Det er hinsides de villeste drømmene til selv de mest radikale fagorganiserte.

 Vi trenger ikke høre på alle slags eventyr om Brexit:  dårligere økonomi, mangel på fagarbeidere, bensinstasjoner uten bensin. Sannheten er en ganske annen: Aldri i det moderne Englands historie har arbeidernes inntekter steget så raskt, og håndverk har aldri vært viktigere enn det er nå. Fordi: Den britiske økonomien blomstrer som sjelden før.

Brexit gjør det mulig. Hvis lønninger for arbeidere «truer» med å stige som de gjør nå, kan ikke lenger  billige arbeidere  ganske enkelt fraktes inn fra Øst-Europa for å redusere lønningene. Nå fungerer endelig etterspørsel og tilbud igjen! Årsaken: På grunn av Corona har rundt 1,3 millioner EU-borgere forlatt England, 700 000 i hovedstaden London alene. Nå mangler det  100.000 lastebilsjåfører.  Det som nå skjer overgår selv radikale fagforeningsfolks villeste drømmer: Næringen konkurrerer med seg selv med lønnsøkninger – og som er mange ganger høyere enn fagforeningene noen gang hadde våget å kreve. Supermarkedskjeder som Waitrose må nå betale lastebilsjåfører 63 000 euro i året for å få tak i noe. Det er mer enn finansanalytikere gjennomsnittslønn i City of London på 55 000 euro.  

 De franske fagforeningene krever allerede lønnsøkninger tilsvarende de over kanalen. Rundt 43.000 sjåfører mangler i Frankrike. Men franskmennene håper forgjeves – for i Frankrike er grensene for hardtarbeidende migranter fra Øst-Europa fortsatt vidåpne. Det er nok ingen tilfeldighet at tories  feiret store valgsuksesser i 2019, spesielt i de tidligere Labour-valgkretsene i Nord-England. Og at euforien også finner veien inn i London: Der husleienivået sakte faller tilbake til folkelige nivåer.

 Hvem hadde trodd det inntil nylig: At en konservativ  statsminister står på for en massiv økning i britiske minstelønninger. Følgelig vil en ufaglært arbeider i Storbritannia få minst 11 euro i timen (dvs. 1900 euro brutto per måned). Næringsforeningen «Confederation of British Industry» raser. Og de advarer: de høyere lønningene kan føre til høyere priser. Men sjefenes undergangsprofetier er for gjennomsiktige. Faktisk kan høyere lønn føre til en enorm økning i modernisering og en enda mer vital økonomi. Rasjonaliseringsinvesteringer lønner seg kun dersom arbeidernes lønn forblir høye på lang sikt.

 I flere uker skjelte sosialistiske medier ut «gasskaoset rundt Brexit». Og faktisk raser engelskmennene over økningen i gassprisene. Men først og fremst gjør prisene det samme i EU og har ingenting med Brexit å gjøre.   Det kan bli opptil syv prosent økonomisk  vekst i år. Og det med færre arbeidere enn før Brexit – som kan føre BNP per innbygger til toppen i Europa!   I sannhet skjelver EU og dets «røde» medieapparat. Fordi den britiske boomen vil få Bank of England til å heve renten ganske snart. Noe som ville tvinge ECB til å gjøre det samme som sine britiske motparter.  Det kan være begynnelsen på slutten av den paneuropeiske sosialismen: Fordi renter på 2 % og mer betyr enorme problemer for  land som Hellas, Italia, Portugal og Frankrike!  

Relaterte artikler