Masker under vurdering

man in black crew neck t-shirt wearing green goggles

Ansiktsmasker har blitt den viktigste sosiale barrieren mot koronavirusoverføring , og selv om det fremdeles ikke er noen endelig dato for når den obligatoriske bruken i Spania  skal revideres, skal helsedepartementet studere nødvendigheten av å ha på seg maske.

Sentralmyndighetene har ikke spesifisert en tidsplan for denne avgjørelsen, men etter hvert som vaksinasjonskampanjen skrider frem – har 36% av befolkningen nå minst en dose av en Covid-19-vaksine – og smitten fra viruset faller , et scenario der maskeløse ansikter i det fri nærmer seg. For øyeblikket har European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) allerede anbefalt å redusere bruken av masker for de som er vaksinert, og land som Israel og USA, som har høyere vaksinasjonsrater, har sluttet å kreve bruk av masker utendørs.  

 Men blant eksperter i Spania er det fortsatt uenighet, og mens noen mener vi bør kaste masken, roper andre på forsiktighet – i det minste til vaksinasjonskampanjen skrider videre og forekomsten faller enda lavere. Foreløpig er det 14 dagers kumulative antallet koronavirustilfeller per 100.000 innbyggere på 126, noe som fremdeles er middels risiko ifølge Helsedepartementet. Noen regioner, som Baskerland og Madrid, har fortsatt høy risiko.

 I mars 2020, fikk mangel på tilførsel av masker og annet personlig verneutstyr regjeringen til å å la være å anbefale at de ble brukt blant befolkningen generelt. Under nedskaleringen av den første lockdown ble de imidlertid gradvis obligatoriske over hele landet ettersom det ble nok masker, selv når de var ute i friluft. De vitenskapelige bevisene pekte på fordelene mens de var inne, spesielt for å forhindre overføring via dråper og aerosoler , men  bruken utenfor har alltid vært et stridstema. Spørsmålet om å bruke ansiktsmasker, enten det er innendørs eller utendørs, har ikke fenget den spanske befolkningen i særlig grad. Resten av de ikke-farmakologiske tiltakene er modifisert i innhold til den epidemiologiske utviklingen av pandemien, men maskene har vært her siden i fjor sommer.

Etter hvert som situasjonen i Spania forbedres, er det flere og flere som stemmer for å droppe masker utendørs, ikke minst gitt at de er obligatoriske i alle rom utendørs, men det er unntak i Spania i visse innendørssituasjoner, der risikoen er større. En uttalelse fra Madrid Public Health Association sa dette om kravene: “Dette tiltaket er absurd, fordi det forplikter bruk av masker i miljøer med lav eller null risiko, for eksempel på landsbygda eller i gatene i byene og landsbyene våre, mens det fremdeles er unntak for bruk i miljøer der det er påvist risiko, for eksempel innendørs på arbeidssentre, der mennesker som ikke bor sammen, deler samme rom  flere timer av gangen.

 «Det logiske vil være at vi i august ikke er forpliktet til å bruke masker når det er sosial avstand,» hevdet Rafael Ortí Lucas, presidenten for det spanske samfunnet for forebyggende medisin, folkehelse og hygiene. “Vi har en fallende trend med den kumulative forekomsten og en vaksinasjonskurve som vokser når det gjelder kvalitet og kvantitet:   Eldre er allerede vaksinert. Det er fortsatt litt tidlig fordi vi har deler av risikogruppene uten vaksiner, men det er et spørsmål om sunn fornuft.» Mer enn 94% av de over 6o, som er den mest sårbare aldersgruppen, har fått minst en dose av vaksinen i Spania, mens den kumulative forekomsten nå har falt til nivåer vi sist har sett i august 2020.

ECDC har allerede anbefalt å slappe med av bruken av masker blant personer som har blitt vaksinert, og til og med når personer som bor sammen og ikke har fått skuddene blandet med mennesker som har gjort det, forutsatt at det ikke er andre risikoelementer. Center for Disease Control (CDC) i USA har i mellomtiden gått enda lenger, og etter å ha kunngjort i mars i år at personer som har blitt vaksinert kan møtes uten å ha på seg masker, ga den 13. mai tillatelse om at alle som har blitt vaksinert kan slutte å bruke masker, enten de er inne eller ute.

 Spania studerer på dette scenariet, men er nølende. «Det er ingen frister ennå,» sa en talsperson for helsedepartementet angående bruk av masker. «Vi må fortsatt være forsiktige og vedlikeholde alle forebyggende og sikkerhetstiltak.» Fernando Simón, direktør for Helsedepartementets koordineringssenter for helsevarsler (CCAES), sa i forrige uke at det er «veldig mulig» at reglene for bruk av masker utendørs vil bli trappet ned «ikke så lenge til fra nå.» Mandag påpekte han imidlertid at det for tiden er en lov som forplikter maskebruk i offentlige og utendørs rom , og at det ikke er så enkelt å gjøre endringer i en slik lovgivning.

 Mens de spanske helsemyndighetene bestemmer fremtiden for maskering i landet, har sentralmyndighetene allerede foreslått at ansiktsdekkingen skal være obligatorisk i løpet av det neste studieåret for alle barn fra seks år og oppover. Dette tiltaket har imidlertid allerede blitt kritisert av myndighetene i Catalonia-regionen, som lar døren stå åpen for ikke å kreve masker for barn frem til slutten av grunnskolen (i alderen 11 eller 12 år) hvis den epidemiologiske situasjonen tillater det, og antar at elevene blir i klasserommene sine. «Jeg ser den katalanske stillingen som mer fornuftig,» sa Toni Trilla, leder for forebyggende medisin ved Barcelonas Clínic Hospital. “Det er mulig at regjeringen er for forsiktig. Jeg tror dette konseptet  er mye mer håndterlig. ”

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler