RESTRIKSJONENE BRER OM SEG

Valencia er en av flere byer med rask vekst i antall ferieboliger. Spesielt er etterspørselen stor under den årlige Fallas-festen som tiltrekker seg tusener fra hele verden.

Det er ikke bare Madrid som vil korttidsleie av ferieboliger til livs. Barcelona, ​​Valencia og Palma har også godkjent forskrifter for å dempe den raske veksten i tilbudet om kortvarig turistinnkvartering.  Utbredelsen av nye forskrifter fortsetter å øke.

Byen Madrid har nettopp godkjent nye forskrifter for å dempe trafikken. Med et økende antall leiligheter som nå brukes til kortvarig turistinnkvartering, står myndighetene overfor spørsmålet om hvordan man kan holde nabolag beboelig for fastboende, mens hundrevis av turister går inn og ut av boliger både dag og natt. I tillegg til skattebestemmelsene, som er de samme over hele landet, er det regionale, kommunale og nabolagregler som må følges.

Reglene er forskjellige, noe som fører til en situasjon der det som er tillatt i en kommune, er forbudt i en annen kommune.  Lover og regler for turisme er delegert til de 17 regionene i Spania, og disse har forsøkt å bruke lovgivningen for å regulere private eiendommer som brukes som kortsiktige ferieboliger. Byene har også gjort sine egne vedtak, som er mer eller mindre strenge avhengig av hvem som sitter med makten og hvor stort problemet er lokalt. I enkelte byer har bestemte nabolag også utarbeidet nye regler. Byene som har gjort mest for å regulere ferieutleie er Barcelona, ​​Valencia, Palma, og nå Madrid.

Bystyret i Madrid har godkjent en ny plan som påvirker leiligheter som leies ut til turister i mer enn 90 dager av året. Disse vil nå kreve en spesiell  lisens, og for å få det, må leiligheten ha egen inngang. I praksis vil dette utelukke rundt 95% av eksisterende “profesjonelle” ferieleiligheter. Utleiere kan ikke bli bøtelagt, men myndighetene kan starte prosedyrer for stanse utleiere i å operere uten lisens. Disse leilighetene anses nå på linje med hotell og bed & breakfast.

I Valencia-regionen er det opp til kommunene å regulere bruken av kortsiktig turistleie. I Valencia kan registrerte ferieboliger bare plasseres over forretningslokaler og under boliger. De kan ikke ligge i samme etasje som vanlige helårsboliger, og mindre enn 50% av bygningsenhetene kan brukes til korttidsleie, ellers vil hele bygningen anses å være engasjert til ferievirksomhet. Byen skiller også mellom eiendommer som leies ut 365 dager i året, og de som eiere leier ut sporadisk når de selv er borte på helligdager. I dette andre tilfellet er det ingen spesifikk tidsgrense, selv om enkelte nabolag innfører økte begrensninger. Dette er tilfellet i Valencias historiske sentrum, Ciutat Vella, og i El Cabanyal, som ligger ved stranden. I dette området kan huseiere leie ut eiendommene i maksimalt 60 dager i året. Valencia har knapt gitt noen autorisasjoner siden den regionale regjeringen vedtok en ny turismelov i 2018. Byens tjenestemenn har mottatt rundt 80 søknader, men har bare gitt 18 lisenser, ifølge visemesteren Sandra Gómez.

I Barcelona har kampen mot ulovlige ferieboliger blitt en av de viktigste fanesakene til borgmester Ada Colau, selv en tidligere boligaktivist som sier at turisme driver opp leieprisene og presser tusenvis av innbyggere bort fra sine hjem. Det er 9.600 juridiske turistleiligheter i byen, og myndighetene sluttet å utstede nye lisenser i 2014, under borgmester Xavier Trias. Da hadde det vært pågående friksjon mellom turister og lokale innbyggere i nabolagene mest plaget av masseturisme. I 2016 innførte Colau en handlingsplan for å stenge ulisensierte eiendommer. Hun opprettet et team av “visualizers” som undersøkte boligblokker, opprettet et nettsted for å gjøre det enkelt for innbyggere å rapportere ulovlige turistleiligheter, og brukte data-sporingsprogramvare til å søke på oppføringer på plattformer som Airbnb og Homeaway. Opp til 17 000 boliger oppført på 140 nettsteder ble gransket. Tre år senere, sier Colau at tilbudet av ulovlige leiligheter som tilbys har gått ned med 95%, at 4 900 er stengt, samt 6.500 utstedte bøter, noen av dem så høye som € 30 000.

I byen Palma, Mallorca, er det et komplett forbud mot å leie leiligheter ut til turister. I april godkjente byen en ordinasjon som bare tillater denne aktiviteten i frittstående boliger og i eiendommer på industrielle områder, nær flyplassen og på landsbygda. Den venstreorienterte koalisjonen med makten – Sosialistpartiet (PSOE), Més og Podem – tok avgjørelsen etter å ha fått flere rapporter som viste at antall uregulerte ferieboliger økte opp 50% mellom 2015 og 2017. I Palma hadde bare 645 av de tilbudte boliger en lisens til å operere som turistleilighet. Andre steder på Mallorca er kortsiktige ferieboliger kun autorisert i enkelte kommuner. En regional lov som ble vedtatt i 2017 tvinger eiere til å skaffe seg et registreringsnummer fra den baleariske turistavdelingen, eller risikere en bot på 40.000 euro. Det er også sanksjoner for online plattformer som tilbyr ulisensierte leiligheter. AirBnB, HomeAway og TripAdvisor er allerede bøtelagt med mer enn 300.000  hver.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler