Koronaviruset dominerer nyhetsbildet

Med mer enn 120 bekreftede tilfeller av Covid-19, vurderer  myndighetene om innbyggere i Torrejón de Ardoz, en hardt rammet kommune i Madrid og Vitoria i Baskerland skal pålegges å jobbe hjemmefra.

Antall bekreftede Covid-19 koronavirus-infeksjoner i Spania passerte 120  mandag kveld. Mens flertallet er funnet hos pasienter som hadde reist til utlandet, er det fem grupper hvor opprinnelsen foreløpig er ukjent. Denne situasjonen er for øyeblikket bekymringsfull for spanske helsemyndigheter, som prøver å finne roten til smitten, identifisere kontaktene sine og stoppe eventuelle videre smitteoverføringer.

Helsedepartementet ser nøye på to av disse utbruddene. Den ene er i Madridkommunen Torrejón de Ardoz, hvor det er rundt et dusin tilfeller i to forskjellige grupper, og i den nordlige baskiske byen Vitoria, der en sak som involverer en lege har reist mistanker om at koronaviruset har kommet inn helsesystemet uten å ha blitt oppdaget. Denne sistnevnte situasjonen er en av de mest fryktede av myndighetene, gitt at den kan påvirke sykehuspersonalet, nettopp det samme som har skjedd i Norge.

Fernando Simón, direktør for helsedepartementets koordineringssenter for helsevarsler og nødsituasjoner, sa at spanske myndigheter vurderer å heve sikkerhetsnivået  i Torrejón og Vitoria. «Hvis vi går over til en annen fase eller et scenario, kan det være begrensninger knyttet til samlinger av mennesker, og de kan være av hvilken som helst aldersgruppe eller type,» sa han. «Men tiltak som disse har en enorm økonomisk og sosial innvirkning i områdene der de blir tatt, så vi må vente til det riktige øyeblikket: Verken før de er helt nødvendige eller for sent.» Et eksempel på disse begrensningene kan være å stenge skoler, «noe som vil ha stor innvirkning fordi barna ikke ville ha noen å være sammen med,» la Simón til. Han snakket også om hjemmearbeid som en mulighet for innbyggere i Torrejón de Ardoz og Vitoria.

Et av tiltakene som allerede er iverksatt er å «øke følsomheten» i helsesystemet for å oppdage nye tilfeller. Det betyr at tester blir utført på pasienter som har symptomer, men ikke nødvendigvis har vært i en risikosone eller i kontakt med smittede. «Dette innebærer betydelige ressurser og bør ikke gjøres overalt,» advarte Simón mandag. Andre begrensninger som vurderes er relatert til sportsbegivenheter, spesielt de som involverer lag fra risikosoner.

En annen av gruppene uten kjent opprinnelse involverer en pasient som ble smittet i Málaga. En etterforskning har imidlertid kastet mye lys over den saken, og det er ikke et stort problem. Uten å gå i detalj, sa Simón at teamet hans mente at utbruddet var under kontroll. En av utbruddene i Torrejón involverer et evangelisk trossamfunn. Helsemyndighetene undersøker lignende religiøse grupper i andre regioner i Spania for å se om det har vært kontakt mellom dem. Det er for øyeblikket en koronavirus-pasient i en alvorlig tilstand i Castilla-La Mancha, hvis infeksjonskilde er ukjent.

Andre begrensninger som vurderes,  er relatert til sportsbegivenheter, spesielt de som involverer lag fra risikosoner, som Nord-Italia. Generaldirektøren for Spanias avdeling for folkehelse, Pilar Aparicio, deltok i morges på en konferanse der hun uttalte at departementet hennes vil evaluere om det er fornuftig at idrettsarrangement som involverer lag fra disse områdene, skal gå som vanlig eller om spesielle tiltak bør  iverksettes.

Koronaviruset rister verdensøkonomien, og  det er sektorer som lider mer enn andre, for eksempel lufttransporten. Flyselskaper over hele verden har kansellert rutene til Kina og omorganiserer. I Europa skjer dette i et vanskelig øyeblikk for sektoren, som allerede forutså et fall i l erspørselen på grunn av avkjøling av økonomien og handelskrigen. Så langt har ansettelsene blitt bremset og noen flyselskaper «vurderer lave insentiver», opplyser kilder innenfor sektoren.

Denne innvirkningen på sysselsettingen skyldes ikke bare at flyreiser til Kina er kansellert. Virusalarmen gjør at folk reiser mindre av frykt for smitte, og det vil skade økonomien til flyselskapene. Ifølge den nevnte kilden, «er det på denne tiden mange av kontraktene for sommeren inngås, men alt har stoppet.» Dette er tilfelle for flyselskaper som Easyjet; Lufthansa, Ryanair og andre.

I går stanset Lufthansa en del av sine flyreiser til Italia og Asia i  (de hadde allerede kansellert Kina) og vil redusere hyppigheten av rutene i Tyskland. Konkret har Lufthansa, Swiss Swiss og Austrian Airlines kansellert en del av flyvningene sine i mars og april til Italia, Hong Kong og Sør-Korea. Ryanair kunngjorde også at den suspenderer 25 prosent av rutene til Italia mellom 17. mars og 8. april pga  koronaviruset. Delta og American Airlines-fly har også kansellert Italia.

Skadene koronaviruset gjør på  flyselskapene ble synliggjort i kollapsen som  IAG lider på børsen, et konglomerat som blant annet består av British Airways, Vueling og Iberia. Aksjene falt 13% på mandag, og   var det selskapet som falt mest på Ibex 35. BA og Iberia var blant de første flyselskapene som kansellerte flyene sine til  Kina.    Koronaviruset vil få enda større innvirkning på IAG, som eier av Iberia, hvis det for eksempel begynner å spre seg i Brasil, som er «det viktigste markedet mellom Sør-Amerika og Spania». Dette ville sette Iberias planer om å kjøpe Air Europa i fare.

Den internasjonale lufttransportforeningen IATA (som representerer mer enn 260 flyselskaper) forventer en inntektstap på 29,3 milliarder dollar (27.150 millioner euro) i hele sektoren i 2020 på grunn av utbruddet. I går ba foreningen luftfartsmyndigheter rundt om i verden om å gjøre reglene for tildeling av tidsluker på flyplasser mer fleksible. Mange flyplasser i verden har koordinerte tidsluker. Flyselskaper må respektere dem minst 80% for ikke å miste retten til en stripe som tilsvarer dem den påfølgende sesongen. IATA mener at denne regelen kan lempes på gitt omstendighetene.

Påvirkningen på turismen er også følbar. 70% av turistene som besøker Spania  kommer med fly. I januar, måned hvor tilfellene om koronaviruset var kjent i Kina og flyreiser til det dit begynte å bli kansellert, ankom 1,4% færre turister til Spania, ifølge data publisert i går av Frontur. I EU som helhet blir tapene kvantifisert til 1 000 millioner euro per måned,  fordi kineserne reiser mindre og disse overnattingene på hotellene går tapt.

En bransjeekspert mener at Norwegian og Ryanair kan bli sterkt påvirket hvis koronaviruskrisen forlenges. Til denne usikkerheten tillegges regjeringens intensjon om å godkjenne en ny avgift for lufttransport for dens høye forurensningsnivåer. Sektoren har kritisert det, fordi den anser at det er «en straff» som vil øke kostnadene og skade turismen. «Koronavirus har fått mange til å vurdere å reise med fly, og har  nesten hatt mer innvirkning enn Greta Thunberg,» sier en av disse kildene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler